Lesideeën

Kinderen vinden het heel leuk als ze op school aan de slag mogen met proefjes, experimenten, ontwerpopdrachten of technische uitdagingen. Inmiddels is ook wel duidelijk hoeveel ze daarvan leren. Het is goed voor hun creativiteit, zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen. Het versterkt vaardigheden als samenwerken, communiceren en logisch nadenken. Alle reden dus om in de klas aandacht te besteden aan wetenschap en techniek.

We hebben een paar mooie lesvoorbeelden ontwikkeld en verzameld waarmee jij je voordeel kunt doen:

Aha!-vragengenerator

De Aha!-vragengenerator is een praktische tool met kosteloze en inspirerende lesideeën voor leerkrachten op de basisschool. Hiermee kunnen leerkrachten samen met de kinderen tijdens een digibordles van slechts 15 minuten op zoek gaan naar een antwoord op een wetenschap en techniek vraag. Met deze tool wordt het heel makkelijk en ook leuk om met wetenschap en techniek in de klas aan de slag te gaan.

Whitepaper W&T-lesideeën

De whitepaper ‘Lesgeven in W&T’ staat vol lesideeën voor wetenschap- en techniekonderwijs. Daarnaast beschrijven we drie eenvoudige en inspirerende manieren om te starten met wetenschap en techniek (W&T) op school. Ook geven we aan waar je gratis goede lespakketten, bruikbare lesvoorbeelden en andere handige materialen kunt vinden. Zo kun je echt makkelijk en snel aan de slag, zonder dat de school daaraan veel geld hoeft uit te geven! Wil je meer weten of de whitepaper direct downloaden? Klik dan hier!

W&T-lessen

Met de lesmethode Lilu’s Huis heb je een uitgebreide en inspirerende verzameling wetenschap- en technieklessen voor groep 1 t/m 8 in handen rondom de badkamer, de keuken en de woonkamer. De methode daagt leerlingen uit zelf op onderzoek uit te gaan en te experimenteren, en besteedt meteen aandacht aan hun taalvaardigheden. Die combinatie van W&T en aandacht voor taal is een logische: of je nou je proefjes bedenkt, voorspellingen doet over de uitkomsten, je observaties wil delen, of daarvoor verklaringen zoekt, je kunt niet om taal heen. Ga hier naar de lesmethode.

Gastlessen

Een gastles kan een leuke manier zijn om leerlingen wetenschap & techniek te geven. Jet-Net biedt verschillende uitgewerkte lessen aan. Je kunt de lessen hier downloaden en bijvoorbeeld een ouder met een technisch beroep  vragen om de gastles te geven.

W&T in de klas

W&T in de klas staat boordevol publicaties, instrumenten, praktijkvoorbeelden en praktisch lesmateriaal die je kunt gebruiken om W&T een vaste plek in je klas en het schoolcurriculum te geven. Ga direct naar W&T in de klas.