Inspiratieles

Wil je inspiratie opdoen voor W&T bij jou in de klas en tegelijkertijd ervoor zorgen dat jouw leerlingen een leuke W&T-les krijgen? Meld je dan aan voor de Inspiratieles. Een techniekcoach komt dan bij jou in de klas om samen met jou – of desgewenst alleen – de les te geven. Je kunt kiezen uit verschillende lessen over diverse W&T-onderwerpen, gebaseerd op de principes van Onderzoekend & Ontwerpend Leren. Bij de les is normaalgesproken een duidelijke rolverdeling tussen jou als leerkracht en de techniekcoach. In deze extra drukke tijden van Corona is het ook mogelijk om de les in z’n geheel door de techniekcoach te laten geven.

Bekijk hieronder een filmpje over hoe inspirerend een Inspiratieles door een techniekcoach in de klas kan werken.

Voor de onderbouw

Drie biggetjes (duur: 60 minuten)
Leerlingen helpen de biggetjes met het bouwen van een stevig huis. Ze testen de stevigheid door net als de wolf, hard te blazen.

Schoon water (duur: 60 minuten)
Leerlingen gaan in gesprek over (plastic) afval in water. Ze ontwerpen en maken oplossingen om te zorgen voor schoon water.

Voor de middenbouw en de bovenbouw

Hulp bij handicap (duur: 90 minuten)
Leerlingen ontwerpen iets om het leven van iemand met een handicap makkelijker te maken. Elk team werkt vanuit een eigen ontwerpuitdaging.

Wíllen wat moet (duur: 90 minuten)
Leerlingen bedenken ideeën om iets dat moet toch leuk te maken. Elementen uit games en spellen helpen om originele ideeën te verzinnen.

Verbouw een gebouw (duur: 150 minuten)
Leerlingen bedenken een nieuwe bestemming voor een gebouw. Ze houden rekening met de wensen van de bewoners.

Inleven reuma (duur: 90 minuten)
Leerlingen ervaren zelf welke activiteiten lastig zijn als je reuma hebt. Ze verzinnen ontwerpvragen en presenteren deze in een elevator pitch aan elkaar.

Observatorium (duur: 90 minuten)
Leerlingen ontwerpen een horizontaal observatorium op een schuine bergwand. Ze bedenken en maken zoveel mogelijk oplossingen. Ze testen en focussen op wat niet werkt, met als doel om te verbeteren.

Deze lessen zijn  ontwikkeld door Ontwerpen in de klas; alle lessen zijn ook te vinden op hun website.

Aanvragen of meer informatie?

Om de hierboven beschreven Inspiratielessen te geven, kun je een techniekcoach van Jet-Net & TechNet boeken. De techniekcoach zorgt voor inspiratie, praktijkkennis en een frisse inbreng. Zo krijg jij als leerkracht desgewenst ook inzicht in hoe Onderzoekend & Ontwerpend Leren werkt en hoe je dit kunt aanpakken. Wil je een Inspiratieles met een techniekcoach aanvragen? Dat kan via: www.gastlessenzogeregeld.nl/primaironderwijs/