7 werelden van techniek voor basisscholen

Wat hebben een reuzenrad, een melkrobot bij de boer, jouw digibord en een VR-hologram met elkaar te maken? Juist; ze staan bol van de techniek. Hoe divers techniek en technologie is, kun je je leerlingen laten zien met de 7 werelden van techniek. Een mooie verrijking van je wetenschap- en technologie-onderwijs (W&T). Want hiermee laat je je leerlingen de koppeling maken tussen een technische vraag of opdracht en hun eigen belevingswereld. Kortom: de 7 werelden helpen jou om binnen een veelzijdige en aantrekkelijke context opdrachten aan te bieden. Zo ontdekken leerlingen al vroeg in welke werelden techniek een rol speelt en waar ze affiniteit mee hebben.het model van de 7 werelden van techniek

Aan de slag met de 7 werelden van techniek

Je kunt het model op verschillende manieren gebruiken.

 • Om jouw W&T-les te plaatsen in de context van de werkelijke wereld. Wat heeft drijven en zinken met het bootverkeer te maken? Of een gevouwen vliegtuig: waarom blijft het zweven? Wat heeft dat met échte vliegtuigen te maken?
 • Als inspiratiebron voor O&O-lessen en W&T-opdrachten. Waar denken jij en je leerlingen aan bij de wereld van mens en gezondheid? Wat heeft dat met techniek te maken? Welke techniek kom je allemaal tegen in de wereld van voeding en natuur? En welke onderzoeks- of ontwerpvraag kun je stellen over energie, water en veiligheid? Elke wereld bevat oneindig veel mogelijkheden om opdrachten voor te verzinnen.
 • Als checklist of je genoeg diversiteit hebt in je W&T-onderwijs. Besteed je veelal aandacht aan opdrachten die gaan over energie en water? Of bied je ook opdrachten aan die hi-tech aspecten hebben? Of die gerelateerd zijn aan onze gezondheid?

Uitleg over de 7 werelden van techniek

Mens & Gezondheid
Waar denk je aan bij mens en gezondheid? Wat heeft een gebroken arm met techniek te maken? Of waarom slik je een pilletje als je ziek bent? Wat als er geen brillen waren? Hoe kan jouw opa goed lopen? Welk gadget helpt jouw vader of moeder meer te bewegen? In deze wereld draait het om mensen gezond en fit te houden.

Energie, Water & Veiligheid
Wat heeft water met techniek te maken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vies water weer drinkbaar wordt? Hoe maken we de zeeën schoon? Hoe kan de lamp in je kamer zo duurzaam mogelijk branden? Hoe kun je badderen zonder te veel water te gebruiken? In deze wereld zetten mensen zich in voor het veilig en gezond houden van de aarde, het milieu en onszelf.

Voeding & Natuur
Wereldwijd is het een uitdaging om de groeiende bevolking van genoeg en gezond voedsel te voorzien. En tegelijkertijd ervoor te zorgen dat het in balans met de natuur gebeurt. Hoe kweken we sla zonder dat deze door rupsen worden opgegeten en de rupsen kunnen blijven leven? Hoe kun je van koffieprut of zeewier een nieuwe tas maken? Kunnen we een machine bedenken die, zonder kok, een verse lunch maakt voor de kinderen op school?

Wonen, Werken & Verkeer
Kun je vervoersmiddelen bedenken die goed zijn voor het milieu, er leuk uitzien en weinig plek innemen? Hoe kan de file voor de school elke ochtend minder worden? Is ons schoolgebouw eigenlijk milieuvriendelijk, of kan dat beter? En kunnen we een technische oplossing bedenken zodat we al die klusjes thuis niet meer hoeven te doen? In Nederland en de wereld wonen we met steeds meer mensen. In deze wereld is alles erop gericht dat dat mensen goed en duurzaam kunnen wonen, werken en zich verplaatsen.

Ontwerp, Productie & Wereldhandel
Alles wat niet uit de natuur komt, wordt bedacht, ontworpen, gemaakt, verkocht en vervoerd. Er komen steeds slimmere en mooiere producten. Kun jij een schoen maken met een 3d-printer? Of een stoel van oude materialen en gras? Hoe komen pakketjes snel bij de mensen thuis op een manier die goed is voor het milieu? Kun je een vervoersmiddel bedenken waardoor containers uit China eerder in Nederland komen?

Digitaal, Media & Entertainment
Krijg jij je rapport ook nog steeds op papier? Kun jij hiervoor een app bedenken? En hoe maak je een spetterende lichtshow voor jullie voorstelling in de aula? Ben je uitgekeken op Instagram? Kun je een nieuw platform bedenken? Tegenwoordig zitten we een groot deel van de dag online en worden we digitaal steeds meer met elkaar verbonden én moeten we ervoor zorgen dat dit allemaal veilig is. Dit is een booming wereld met veel mogelijkheden.

Hi-tech & Science
Dit is de wereld voor nieuwsgierige uitvinders en onderzoekers. Hier draait alles om het ontdekken van dingen waarvan iedereen dacht: dat kan niet! Hier daagt men elkaar uit om nóg betere producten te maken, mensen nóg beter te helpen of het milieu nóg beter te beschermen. Hoe kunnen we erachter komen of er leven is op een andere planeet? Hoe helpen we kinderen van hun spinnenangst af met technologie? Kunnen we een medicijn bedenken om niet zo zenuwachtig te zijn voor een presentatie?

Tools voor de 7 werelden van techniek

 • Volg de introductiesessie ‘Maak W&T-onderwijs dat raakt’
  Wil je meer weten over de 7 werelden van techniek en wat dit voor jouw wetenschap- en techniekonderwijs kan betekenen? In 20 minuten laten we je zien hoe je kunt aansluiten bij de belevingswereld van jouw leerlingen. Ook laten we je zien dat elke leerling een andere drijfveer of motivatie heeft voor techniek en technologie en hoe je ervoor kunt zorgen dat je iedereen in je klas aanspreekt.  Je ontdekt in deze introductiesessie of deze materie interessant is om mee aan de slag te gaan met jouw team of met collega’s binnen jullie koepel, bestuur of lokaal netwerk. Meld je hier aan voor een introductiesessie.
 • Vraag de workshop ‘Maak W&T-onderwijs dat raakt’ aan
  In deze workshop van 2 uur  ga je aan de slag met het maken van aansprekende wetenschap- en technieklessen voor ál jouw leerlingen. Je leert hoe je de belevingswereld van de kinderen als uitgangspunt kunt nemen voor speelse en uitdagende onderzoeks- en ontwerpvragen, waar leerlingen graag mee aan de slag gaan. Tijdens de workshop pas je de theorie van de 7 werelden van techniek en het Bèta&TechMentality-model toe op je eigen lessen en techniekprojecten. Het eindresultaat: je eigen rake W&T-onderwijs op maat. Vraag de workshop voor het hele team aan via het formulier.
 • Korte wetenschap- en technieklessen over de 7 werelden
  Op de website Ahaindeklas.nu kun je terecht voor korte W&T-lessen van 15 minuten. Elke les bevat een O&O-vraag  die je met je klas kunt behandelen. Je kunt filteren op thema en op de 7 werelden van techniek. Bij elke wereld vind je verschillende spannende, verrassende en verwonderende vragen die je met simpele materialen in de klas kunt behandelen.
 • Vraag de kosteloze poster aan die je in de klas kunt ophangen
 • Download de visuals
  Per wereld is er beeldmateriaal gemaakt. Deze kun je hieronder kosteloos downloaden en gebruiken in je lesmateriaal of communicatie.