Samenwerken met het voortgezet onderwijs

Techniek heeft de toekomst. De jeugd heeft de toekomst. Om ervoor te zorgen dat we genoeg mensen hebben voor het groeiende aantal technische functies, is het belangrijk dat jongeren kiezen voor de techniek. Door samen te werken met middelbare scholen, kun je jongeren laten zien hoe uitdagend en veelzijdig het is om in een technische bedrijf en in de techniek te werken.

Techniek laten zien

Wat gebeurt er allemaal binnen het bedrijf? Hoe ziet de werkdag van een medewerker eruit? Zijn er doorgroeimogelijkheden? Het beeld dat jongeren hebben van een baan is doorslaggevend bij het maken van een keuze. Het is daarom belangrijk om goed te laten zien waar jongeren terecht (kunnen) komen als ze voor de techniek kiezen. Als meer (technische) bedrijven gaan samenwerken met het voortgezet onderwijs kan dat zorgen voor een betere beeldvorming over techniek bij jongeren.

Effectief samenwerken

Hoe kun je effectief samenwerken met middelbare scholen? Om je daarbij te helpen hebben we een tool ontwikkeld: de Routeplanner. In de Routeplanner vind je overzichtelijk alle stappen die je als bedrijf kan nemen met behulp van de handige tools die wij de afgelopen jaren ontwikkelden. Voor een optimale samenwerking, of je nu net begint of al een tijdje bezig bent en verdieping wilt.

Jet-Net Loket

Wil je wel samenwerken met het voortgezet onderwijs maar weet je niet goed hoe? Om betere samenwerking tussen het technische bedrijfsleven en het voortgezet onderwijs te ondersteunen heeft Jet-Net een online dienst ontwikkeld die vraag en aanbod in gastlessen en bedrijfsbezoeken samenbrengt: het Jet-Net Loket.

Deelnemen aan landelijke activiteiten

Vanuit Jet-Net organiseren we een aantal landelijke activiteiten, zoals:

  • Vakkanjers: Met Vakkanjers ontdekken scholieren vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo hun vakmanschap en werken ze aan belangrijke competenties als samenwerken, presenteren en klantcontact. Meer informatie over Vakkanjers.
  • Career Days: Tijdens de Career Days ontdekken duizenden leerlingen in het voortgezet onderwijs (3 vmbo, 4 havo, 5 vwo) de grote variatie aan technische beroepen en bedrijven. Meer weten over de Career Days? Klik hier.
  • Career Day on Tour: Middelbare scholieren in het vmbo, havo en vwo ontdekken tijdens de Career Day on Tour de grote variatie aan technische beroepen en bedrijven in hun regio. Meer informatie over de Career Day on Tour.

Girls’ Day

Tijdens Girls’ Day openen tal van technische bedrijven hun deuren speciaal voor meiden van 10 tot 15 jaar. Girls’ Day wordt ieder jaar georganiseerd door VHTO – Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Het doel van deze dag is meiden te enthousiasmeren voor een opleiding en baan in de techniek.

Als bedrijf deelnemen aan Girls’ Day? Klik op onderstaande button om naar de website van VHTO te gaan.

Button: Meer informatie over Girls’ Day