Bèta&TechMentality & 7 werelden van techniek

Laat bij de activiteiten van jouw bedrijf leerlingen het brede beeld van techniek zien en sluit aan bij hun belevingswereld!

Als het om techniek gaat, bestaat dé jongere niet. Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dankzij onderzoek weten we dat er vijf bètatypes zijn. Als je inzicht hebt in wat deze verschillende typen jongeren drijft en motiveert, kun je daarop inspelen bij het enthousiasmeren voor techniek. Het Bèta&TechMentality model biedt daarvoor volop praktische handvatten. Daarnaast kun je de 7 werelden van techniek gebruiken om een context te geven die jongeren aanspreekt. Je laat ze hiermee op een aansprekende manier de verscheidenheid van techniek en technologie laten zien.

Aan de slag met de 7 werelden van techniek

Met de 7 werelden van techniek ontdekken jongeren hoe divers techniek en technologie is. Dat doen ze aan de hand van deze 7 werelden: ‘Mens & Gezondheid’, ‘Energie, Water & Veiligheid’, ‘Voeding & Natuur’, ‘Wonen, Werken & Verkeer’, ‘Ontwerp, Productie & Wereldhandel’, ‘Digitaal, Media & Entertainment’ en ‘Hi-tech & Science’. In welke wereld past jouw technische bedrijf? Lees een introductie op de 7 werelden en bekijk de visuals en video’s om te ontdekken in welke wereld jouw bedrijf zit. En gebruik dit in je uitleg naar jongeren toe bij een gastles of bedrijfsbezoek om ze te enthousiasmeren en het belang van jullie werk te laten zien. In een context die jongeren aanspreekt.

Als je een workshop gaat geven, wil je leerlingen natuurlijk laten zien hoe leuk werken in de techniek en technologie is! Om je hierbij te helpen, hebben we deze handreiking gemaakt met heel veel tips over hoe je een pakkende workshop kunt geven die leerlingen inspireert. Bepaal vervolgens in welke van de 7 werelden jouw bedrijf valt en download voor deze wereld een handleiding, die je laat zien wat je als bedrijf kunt doen om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren.

Aan de slag met het Bèta&TechMentality-model

Het Bèta&TechMentality-model onderscheid vijf bètatypes: de vernieuwer, de maatschappelijke toepasser, de doener, de ontdekker en de creatieve maker. Een introductie op Bèta&TechMentality lees je hier. Rond het Bèta&TechMentality-model hebben we diverse gratis tools ontwikkeld voor technische bedrijven die helpen bij het op de juiste manier aanspreken en enthousiasmeren van jongeren voor techniek. Ontdek ze en zet ze in voor jouw technische bedrijf!

Om te bekijken: video’s en overzicht van de vijf bètatypes
Het Bèta&TechMentality-model onderscheidt vijf bètatypes die onderling verschillen in hun houding ten aanzien van de bètatechnische wereld en die dus ook elk hun eigen benadering vragen. Deze bètatypes zijn: ontdekkers, creatieve makers, vernieuwers, maatschappelijke toepassers en doeners. Benieuwd naar hoe de vijf bètatypes er in het echte leven uitzien? Bekijk de korte gefilmde interviews met de vijf verschillende types.

Om te lezen: whitepaper Bèta&TechMentality
Wil je meer informatie over het Bèta&TechMentality-onderzoek, over de vijf bètatypes en hoe je als professional in het bedrijfsleven meer verschillende jongeren kunt inspireren met techniek? Lees dan de  whitepaper Bèta&TechMentality of lees het volledige onderzoek. Lees ook de inspirerende praktijkervaringen van anderen, zoals van de Vakschool Technische Installaties.