Bèta&TechMentality

Als het om techniek gaat, bestaat dé jongere niet. Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dankzij onderzoek weten we dat er vijf bètatypes zijn. Als je inzicht hebt in wat deze verschillende typen jongeren drijft en motiveert, kun je daarop inspelen bij het enthousiasmeren voor techniek. Het Bèta&TechMentality-model geeft je dat inzicht en biedt daarvoor volop praktische handvatten.

Het Bèta&TechMentality-model

Het Bèta&TechMentality-model onderscheidt vijf bètatypes: de vernieuwer, de maatschappelijke toepasser, de doener, de ontdekker en de creatieve maker. We hebben diverse kosteloze tools ontwikkeld voor middelbare scholen, die ingezet kunnen worden om jongeren te laten ontdekken welk bètatype zij zijn. Zo biedt de placemat een handig overzicht van alle bètatypes, maken korte gefilmde interviews met vijf verschillende types veel duidelijk over wie ze zijn, geeft de whitepaper inspiratie voor jou als docent om het te implementeren in jouw les en ontdekken leerlingen zelf wel techtype ze zijn door middel van de TechCheck. Wil je dieper in het Bèta&TechMentality-model duiken en ontdekken hoe het precies zit met die drijfveren, barrières en vijf bètatypes?  Lees dan het onderzoek.

Ben je benieuwd in hoeverre jullie onderwijs, (LOB-)activiteiten en communicatie aansluiten bij wat verschillende jongeren drijft en hoe je dat nog effectiever kunt doen? Doe dan de Bèta&TechMentality-scan.

Per bètatype – de vernieuwer, de maatschappelijke toepasser, de doener, de ontdekker en de creatieve maker – is er beeldmateriaal gemaakt. Deze kun je hieronder kosteloos downloaden en gebruiken in je lesmateriaal of communicatie. Download hier alle visuals.