Bèta&TechMentality & 7 werelden

Laat jouw leerlingen het brede beeld van techniek zien en help ze hun talenten en drijfveren voor technologie te ontdekken!

Als het om techniek gaat, bestaat dé jongere niet. Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dankzij onderzoek weten we dat er vijf bètatypes zijn. Als je inzicht hebt in wat deze verschillende typen jongeren drijft en motiveert, kun je daarop inspelen bij het enthousiasmeren voor techniek. Het Bèta&TechMentality-model geeft je dat inzicht en biedt daarvoor volop praktische handvatten. Daarnaast kun je de 7 werelden van techniek gebruiken om een context te geven die jongeren aanspreekt. Je laat ze hiermee op een aansprekende manier de verscheidenheid van techniek en technologie zien.

Aan de slag met de 7 werelden van techniek

Met de 7 werelden van techniek laat je leerlingen zien hoe divers techniek en technologie is. Door dit in een diverse en aantrekkelijke context aan te bieden, laat je ze ontdekken welke wereld bij hen past. Lees een introductie op de 7 werelden: ‘Mens & Gezondheid’, ‘Energie, Water & Veiligheid’, ‘Voeding & Natuur’, ‘Wonen, Werken & Verkeer’, ‘Ontwerp, Productie & Wereldhandel’, ‘Digitaal, Media & Entertainment’ en ‘Hi-tech & Science’.

Tools voor de 7 werelden van techniek

  • Gebruik visuals en video’s om je leerlingen goed te laten zien wat elke wereld inhoudt.
  • Vraag de kosteloze poster aan die je in de klas kunt ophangen.
  • Bekijk de 2-pager met tips om de 7 werelden op jouw school in de les te gebruiken.
  • Doe de Inspiratieles met je klas, een interactieve digibordles waarmee onderbouwleerlingen van het vmbo en de havo kennis maken met de 7 werelden.
  • Volg de Webinar workshop 7 werelden van techniek (60 minuten) om inzicht te krijgen hoe je in jouw praktijk jongeren ermee kunt enthousiasmeren. Kijk hier voor de data en meld je aan.

Aan de slag met het Bèta&TechMentality-model

Rond het Bèta&TechMentality-model hebben we diverse kosteloze tools ontwikkeld voor middelbare scholen. Ze helpen bij het enthousiasmeren van jongeren voor techniek. De tools kunnen afzonderlijk gebruikt worden, maar combinaties zorgen voor een extra sterke basis in Bèta&TechMentality.

Om te bekijken: video’s en overzicht van de vijf bètatypes
Het Bèta&TechMentality-model onderscheidt vijf bètatypes die onderling verschillen in hun houding ten aanzien van de bètatechnische wereld en die dus ook elk hun eigen benadering vragen. Deze bètatypes zijn: ontdekkers, creatieve makers, vernieuwers, maatschappelijke toepassers en doeners. Benieuwd naar hoe de vijf bètatypes er in het echte leven uitzien? Bekijk de korte gefilmde interviews met de vijf verschillende types. Of ontdek alle bètatypes in dit overzicht.

Om te lezen: whitepaper Bèta&TechMentality en good practices
Wil je meer informatie over het Bèta&TechMentality-onderzoek, over de vijf bètatypes en hoe je als docent jouw leerlingen kunt inspireren voor techniek en technologie? Lees dan de whitepaper Bèta&TechMentality of lees het volledige onderzoek. Lees ook de inspirerende praktijkervaringen van anderen, zoals van de Vakschool Technische Installaties.

Om te doen: De TechCheck
De TechCheck bestaat uit twee testen: de Tech-type test en de 7 werelden test. Elke test duurt 5 minuten. Je kunt de tests integreren in 2 lessen. De leerlingen krijgen inzicht in hun drijfveren, motivaties en barrières ten aanzien van technologie en maken op een leuke manier kennis met techniek op een manier die past bij hun belevingswereld. Het helpt hen om bewustere toekomstkeuzes te maken. Voor jou als docent, decaan of LOB-coördinator is het een handig instrument om je lessen en activiteiten beter af te kunnen stemmen op de interesses van de leerlingen. Doe de TechCheck.

Om te doen: Bèta&TechMentality-scan
Deze scan laat je kort kennismaken met het Bèta&TechMentality-model en de vijf verschillende types jongeren die hierin centraal staan. Daarnaast geeft het jouw team of werkgroep inzicht in hoeverre jullie onderwijs, (LOB-)activiteiten en communicatie aansluiten bij wat verschillende jongeren drijft en hoe je hen nog effectiever kunt aanspreken. Doe de scan.

Om te doen: Bèta&TechMentality-werkboek
Dit werkboek leert jou en je collega’s in vier stappen het Bèta&TechMentality-model toe te passen in jullie eigen onderwijs en LOB-activiteiten. Vraag het werkboek gratis aan!

Om te doen: webinar workshop Bèta&TechMentality (online of offline)

  • In de online workshop (60 minuten) ga je de diepte in met Bèta&TechMentality-model. Je gaat veel aan de slag en vertaalt de opgedane inzichten naar jouw eigen praktijk, of je nu docent, mentor, decaan of LOB-coördinator bent.

Dit webinar is erop gericht om je te leren hoe je meer jongeren kan enthousiasmeren voor de techniek. De workshops geven wij ook op locatie of desgewenst in-company. Hier is een overzicht van alle workshops.