TechCheck

Twee testen om je leerlingen inzicht te geven in hun drijfveren, barrières en mogelijkheden ten aanzien van techniek

Wat is er nodig voor jongeren in het voortgezet onderwijs om een goede profiel en studiekeuze te maken? Simpel: zij moeten weten wat de mogelijkheden zijn en wat er bij hen past. Dat is eenvoudig gezegd, maar in de praktijk blijkt het lastig om een goed beeld hiervan te vormenHet idee dat jongeren hebben over techniek en technologie is bijvoorbeeld vaak beperkt. Jet-Net ontwikkelde daarom twee testen: de Tech-type test en de 7 werelden test. Deze korte testen zijn verwerkt in twee lessen. Fijn als dit leerlingen helpt om bewustere toekomstkeuzes kunnen maken.  Voor docenten en LOB-coördinatoren is het een handig instrument om hun lessen en activiteiten beter af te kunnen stemmen op de interesses van de leerlingen.  

De Tech-type test 

Als je wilt dat jouw lessen bèta en techniek aantrekkelijk zijn voor álle leerlingen, dan moet je eerst weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Hoe denken jouw leerlingen over techniek? Welke uitdagingen en kansen zien zij hierin voor zichzelf? Welke belemmeringen en angsten ervaren zij? De uitkomsten van de Tech-type test geven jou inzicht in de drijfveren, motivaties en barrières van de leerlingen ten aanzien van technologie. Door hiermee rekening te houden in je lessen of LOB-activiteiten, lukt het je om alle leerlingen aan te spreken en te laten ontdekken of techniek en technologie iets voor ze is. Voor de leerlingen zijn de uitslagen van de Tech-type test waardevol, omdat ze richting geven aan hun zoektocht naar wat er bij hen past.    

De test onderscheidt vijf technische types: de vernieuwer, de doener, de maatschappelijke toepasser, de ontdekker en de creatieve maker. Meer weten over de deze vijf bètatypes en het Bèta&TechMentality-modelBekijk de tips & tricks bij de Tech-type test: www.techcheck.nl 

De 7 werelden van techniek test 

De 7 werelden test laat de leerlingen op een leuke manier kennismaken met de 7 werelden van techniek. Dit is een concept om een aantrekkelijk beeld van techniek en technologie te geven dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren. In de test kiezen ze beelden die hen aanspreken en worden verrast met bijzondere en uiteenlopende werkzaamheden binnen de techniek. De uitkomsten van de 7 werelden test laten zien in welke omgeving de leerlingen zich prettig voelen en welke thema’s zij interessant vinden. Hierdoor kun jij in je lessen of bij de loopbaanbegeleidingsactiviteiten inspelen op de belevingswereld van jouw leerlingen. Voor de leerlingen is hun individuele uitslag uiteraard ook zinvol. Ze leren zichzelf hierdoor weer wat beter kennen en kunnen daardoor bewustere keuzes maken. 

De 7 werelden zijn: Mens & GezondheidEnergie, Water & VeiligheidVoeding & NatuurWonen, Werken & VerkeerOntwerp, Productie & WereldhandelDigitaal, Media & Entertainment en Hi-tech & Science. Meer weten over de 7 werelden? Kijk bij de tips & tricks van de 7 werelden test op www.techcheck.nl   

Twee testen, twee lessen  

De TechCheck is een aanrader voor iedere schoolBinnen no time heb je een compleet beeld van hoe jouw leerlingen denken over techniek. De testen zijn interactief, speels en verrassend en daarom aantrekkelijk voor de leerlingen.  

Iedere test staat centraal in een aparte les van circa vijftig minutenDe lessen bestaan uit een korte voorbereiding op de test, het afnemen van de test en het reflecteren op de uitslag van de test. Bij iedere les hoort een korte handleiding. Ontdek de TechCheck op www.techcheck.nl en ga meteen aan de slag! 

Ga naar de TechCheck!