Ook deelnemer worden?

Lees meer

Gastlessen in jouw klas

Jet-Net biedt verschillende uitgewerkte lessen aan over diverse W&T-onderwerpen, gebaseerd op de principes van Onderzoekend & Ontwerpend Leren. Lessen met een duidelijke rolverdeling tussen leerkracht en gast. Je kunt de lessen hieronder downloaden en een ouder met een technisch beroep  vragen om de gastles te geven.

Onderstaande gastlessen zijn ontwikkeld door ‘Samen in de klas’ met ondersteuning van Jet-Net.

Gastlessen voor de onderbouw

NIEUW: Ruimtewezen geluid (duur: 60 minuten)
Leerlingen experimenteren met geluiden. Daarna maken ze een ontwerp, waarmee ze kunnen laten horen hoe een ruimtewezen klinkt. Download hier de gastles Ruimtewezen geluid en download ook de bijbehorende bijlage.

Drie biggetjes (duur: 60 minuten)
Leerlingen helpen de biggetjes met het bouwen van een stevig huis. Ze testen de stevigheid door net als de wolf, hard te blazen. Download hier de gastles Drie biggetjes.

Gastlessen voor de onderbouw en middenbouw

NIEUW: Wiebelend waterdier (duur: 60 minuten)
Leerlingen experimenteren met drijven en zinken. Ze ontwerpen en maken een waterdier dat op het water kan blijven staan. Download hier de gastles Wiebelend waterdier en download ook de bijbehorende bijlage.

Schoon water (duur: 60 minuten)
Leerlingen gaan in gesprek over (plastic) afval in water. Ze ontwerpen en maken oplossingen om te zorgen voor schoon water. Download hier de gastles Schoon water.

Gastlessen voor de middenbouw en de bovenbouw

NIEUW: Schone lucht (duur: 90 minuten)
Leerlingen denken na over luchtvervuiling. Ze verzinnen voor verschillende persona’s hoe zij kunnen zorgen voor schonere lucht. Download hier de gastles Schone lucht en download ook de bijbehorende bijlage.

Hulp bij handicap (duur: 90 minuten)
Leerlingen ontwerpen iets om het leven van iemand met een handicap makkelijker te maken. Elk team werkt vanuit een eigen ontwerpuitdaging. Download hier de gastles Hulp bij handicap en download ook de bijbehorende bijlage Ontwerpuitdagingen.

Wíllen wat moet (duur: 90 minuten)
Leerlingen bedenken ideeën om iets dat moet toch leuk te maken. Elementen uit games en spellen helpen om originele ideeën te verzinnen. Download hier de gastles Willen wat moet en download ook de bijbehorende bijlage Ideeënvel en de bijbehorende bijlage Spelkaarten.

Verbouw een gebouw (duur: 150 minuten)
Leerlingen bedenken een nieuwe bestemming voor een gebouw. Ze houden rekening met de wensen van de bewoners. Download hier de gastles Verbouw een gebouw.

Inleven reuma (duur: 90 minuten)
Leerlingen ervaren zelf welke activiteiten lastig zijn als je reuma hebt. Ze verzinnen ontwerpvragen en presenteren deze in een elevator pitch aan elkaar. Download hier de gastles Inleven reuma.

Observatorium (duur: 90 minuten)
Leerlingen ontwerpen een horizontaal observatorium op een schuine bergwand. Ze bedenken en maken zoveel mogelijk oplossingen. Ze testen en focussen op wat niet werkt, met als doel om te verbeteren. Download hier de gastles Observatorium.

Samen in de klas

Deze lessen zijn ontwikkeld door Samen in de klas. Samen in de klas stimuleert leerkrachten en ouders (en natuurlijk opa’s, oma’s, andere familie, buren, vrijwilligers, techniekcoaches, experts!) om samen lessen te geven vanuit de praktijk. Eenvoudig te organiseren, waardevol voor de kinderen en vooral ontzettend leuk om te doen!

Samen in de klas is een initiatief van ontwerpbureau Meeple, leerkrachten en ouders van De Haagse Scholen, Librijn, Stichting Panta Rhei, Delftse Vereniging voor Montessori-onderwijs, Stichting Montessori Onderwijs Zuid-Holland en Lucas Onderwijs.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie