7 werelden van techniek

Aan de slag met de 7 werelden van techniek

Met de 7 werelden van techniek laat je leerlingen zien hoe divers techniek en technologie is. Door  de 7 werelden in je wetenschap- en technologie-onderwijs op te nemen maak je het leuker en creëer je voor de leerlingen een diverse en aantrekkelijke context. Zo krijgen ze tegelijkertijd een beter beeld over welke werelden hen aanspreken.

Uitleg over de 7 werelden van techniek

In de wereld van Mens & Gezondheid draait alles om mensen vitaler en gezonder te maken. Mét behulp van de nieuwste technische toepassingen. In deze wereld werkt men aan het ontwerpen, maken, onderhouden en bedienen van medische apparaten en hulpmiddelen.

In de wereld van Energie, Water & Veiligheid werken mensen met technische kennis hard aan het oplossen van de problemen van onze aarde zoals luchtvervuiling, en de gevolgen van het veranderende klimaat. In deze wereld zet men zich in voor het veilig en gezond houden van de aarde, het milieu en onszelf.

In de wereld van Voeding & Natuur is de grote uitdaging om de steeds groeiende wereldbevolking van genoeg en gezond voedsel te blijven voorzien. Én tegelijkertijd te zorgen dat het in balans met de natuur gebeurt. Hier draagt iedereen bij aan een betere wereld.

Wereldwijd moeten we met steeds meer mensen wonen, werken en ons verplaatsen in een krappe ruimte. In de wereld van Wonen, Werken & Verkeer wordt aan deze uitdaging voor de toekomst gewerkt.

In de wereld van Ontwerp, Productie & Wereldhandel bedenken, ontwerpen, maken en verkopen we producten en diensten die de wereldeconomie draaiende houden. Om alles op te slaan en te vervoeren zijn mega-magazijnen, vliegvelden en havens nodig. In deze wereld vertrouwt men hiervoor op techniek. Op deze manier wordt er in deze wereld bijgedragen aan de handel over de hele wereld.

In de wereld van Digitaal, Media & Entertainment realiseert iedereen zich dat bijna alles in ons dagelijks leven verloopt via mobiel of computer. En dat we op allerlei manieren steeds meer digitaal met elkaar verbonden zijn. Dat betekent wel dat dit veilig moet kunnen: volop werk voor digi-specialisten dus.

In de wereld van Hi-tech & Science wordt voortdurend naar de grenzen van techniek gezocht. En is het de uitdaging om daar zelfs overheen te gaan. In deze wereld werkt iedereen aan nieuwe ideeën die de wereld kunnen veranderen.

Tools voor de 7 werelden van techniek

  • Volg de webinars ‘Maak W&T-onderwijs dat raakt’
    Wil je meer weten over de 7 werelden van techniek en wat je ermee kunt doen om je wetenschap- en techniekonderwijs op de basisschool nog leuker en beter te maken? Schrijf je dan  in voor de webinars ‘Maak W&T-onderwijs dat raakt’ (60 minuten). In deze webinars doe je inspiratie op voor wetenschap- en technieklessen die ál jouw leerlingen aanspreken, omdat ze aansluiten bij hun belevingswereld. Want waar het ene kind blij wordt van iets maken, bedenkt het andere bijvoorbeeld liever iets dat mensen helpt bij een probleem. Je maakt kennis met de 7 werelden van techniek of het Bèta&TechMentality-model, die je handvatten geven om je W&T-lessen nog leuker te maken voor ál je leerlingen.
  • Geef korte wetenschap- en technieklessen over de 7 werelden

Op de website Ahaindeklas.nu kun je terecht voor korte W&T-lessen van 15 minuten die verschillende werelden belichten. Je kunt filteren op thema en daar kiezen voor elk van de 7 werelden van techniek. Bij elke wereld vind je een aantal vragen die je met je klas kunt behandelen.

 

het model van de 7 werelden van techniek