• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  07 september 2022

  “De 7 werelden van techniek, daar moet iedere school iets mee doen!”

  “Ik vind dat techniek voor iedereen hoort te zijn. En als je als leerkracht daarin iets wil betekenen, dan moet je wel laten zien wat er allemaal is,” vertelt Roy Mol, ICT coach en leerkracht op de St. Nicolaasschool in Nibbixwoud. Hij gebruikte de Expeditie 7 werelden van techniek om zijn leerlingen kennis te laten maken met techniek en technologie. Het digitale platform biedt verschillende opdrachten binnen een veelzijdige en aantrekkelijke context en is beschikbaar voor groep 7 & 8 van het primair onderwijs en het gehele voortgezet onderwijs. Door de Expeditie ontdekken leerlingen al vroeg waar ze affiniteit mee hebben en wat ze leuk vinden in de techniek. De Expeditie wordt kosteloos aangeboden, inclusief lesbrieven en doe-opdrachten.

  Tijdens de Expeditie 7 werelden van techniek ontdekken leerlingen de 7 werelden van techniek op een speelse manier. Op het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen na een klassikale start zelf aan de slag. De basisschoolleerlingen doorlopen het volledig klassikaal. Tijdens de digitale reis maken de leerlingen per wereld kennis met technische bedrijven en de werkzaamheden van de mensen die daar werken. De 7 werelden van techniek zijn: Mens & Gezondheid (1), Energie, Water & Veiligheid (2), Voeding & Natuur (3), Wonen, Werken & Verkeer (4), Ontwerp, Productie & Wereldhandel (5), Digitaal, Media & Entertainment (6) en Hi-Tech & Science (7). Lees hier meer over de 7 werelden van techniek voor het primair of voortgezet onderwijs.

  Erg kindvriendelijk

  Roy Mol is heel erg enthousiast over de Expeditie. Zouden zijn leerlingen dat ook zijn? Hij heeft met de bovenbouw vooral de wereld van ‘Energie, Water en Veiligheid’ doorlopen. Tijdens deze Expeditie leerden de kinderen bijvoorbeeld hoe ze bruggen moesten bouwen. “Ik vind het heel erg kindvriendelijk en heel laagdrempelig voor leerkrachten. Als je als leerkracht niet zo technisch bent, kan je deze Expeditie wel toepassen in de klas zodat de leerlingen ermee kennis maken. Je hebt soms wel wat meer voorbereidingstijd nodig, bijvoorbeeld met het papier vouwen voor de bruggen. Dat is best veel werk. Gelukkig kan je dan een andere leerkracht vragen om je daarmee te helpen”, aldus Mol. Hij vindt dat de laagdrempelige lessen van de Expeditie mooi zichtbaar maken

  Roy vindt dat de Expeditie het heel mooi zichtbaar maakt dat het geven van een techniekles helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. “Bij andere technieklessen die ik geef moet ik best veel voorbereiden. Zelf de informatie opzoeken en zelf bedenken met welk onderwerp we dit keer gaan starten.” De Expeditie staat dat al vast in de lesbrieven en ook met de doe-opdrachten kan je een hele les vullen.

  Leerlingen ervaren het zelf

  Om de vraag in de tweede alinea nu maar te beantwoorden: ja, de leerlingen zijn ontzettend enthousiast over de Expeditie. Ze vinden het vooral erg leuk dat ze zelf aan de slag mogen gaan, in plaats van stilzitten en luisteren. “Het is vaak dat je een filmpje voorgeschoteld krijgt en dat je wat opdrachten moet maken, maar tijdens de Expeditie mogen ze gewoon zelf aan de slag. Zelf ervaren en zelf oppakken”, vertelt Roy. De leerlingen krijgen ook bepaalde ‘weetopdrachten’ die ze thuis mogen uitvoeren. Dat zijn bijvoorbeeld quizjes of opdrachten die ze het gezin samen kunnen uitvoeren.

  Media en Entertainment en High Tech en Science

  De St. Nicolaasschool doet naast de Expeditie nog meer met techniek. Binnen de school kunnen de leerlingen één van de twee thema’s kiezen die ze het meest aanspreken. De thema’s zijn: ‘Media en Entertainment’ en ‘High Tech en Science’. “Vanuit de Talentenproeftuin, waar kinderen zelf kunnen kiezen waar ze interesse in hebben, kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden en daar kiezen ze dan voor”, aldus Roy. De kinderen die niets met techniek hebben kunnen dan switchen naar de ‘Media en Entertainment’ kant.

  VR-brillen

  De school is lang geleden begonnen met een computerlokaal waar de ICT’er vooral bezig was met programmeerdingen. Uiteindelijk kwamen er Chromebooks, maar die waren toch ook wel weer achterhaald. “Uiteindelijk zijn we gaan kijken, wat willen we de kinderen meegegeven hebben als ze hier van school gaan. Dan kijken we ook naar de digitale geletterdheid.” Nu heeft de school een ruimte waar kinderen zelf kunnen ontdekken en kunnen ervaren met Lego Spike. Ook staan er enkele robots en liggen er VR-brillen. “We hebben op het gebied van High Tech best veel staan om kinderen daarmee kennis te laten maken. We hebben ook een 3D printer waarop kinderen dingen kunnen tekenen en mogen de tekeningen dan uiteindelijk uitprinten.” Op dat gebied is de St. Nicolaasschool wel bezig om de kinderen veel te laten ervaren en ontdekken over de techniekwereld.

  ‘Wij gebruiken hier de 7 werelden van techniek echt als basis om daar allemaal dingen aan op te hangen dat we in de klas of op andere scholen van de SKOWF (Stichting Katholiek Onderwijs West Friesland) weer oppakken. “ De leraren van de verschillende scholen vertellen elkaar weer wat ze aan het doen zijn met hun klas op het gebied van techniek.

  Mond-tot-mondreclame

  Roy vindt het jammer dat de Expeditie nog niet genoeg leeft onder andere leerkrachten. “Ik kom ook vaak op andere scholen en dan gaat het gesprek ook weleens over techniek. Over Techniekpact of over de 7 werelden van techniek. Leerkrachten en directies hebben vaak geen idee. Ik laat op zo’n moment zien wat ik doe en dan zijn ze vaak wel erg enthousiast. Op die manier onthouden ze de Expeditie ook sneller.” In de vorm van mond-tot-mondreclame laat Roy in ieder geval weten dat de Expeditie bestaat  en hoopt hij hiermee te bereiken dat meer scholen gebruik gaan maken van de 7 werelden van techniek.

  En dat is ook heel belangrijk, want de Expeditie geeft kinderen veel extra handvaten om iets te leren over techniek en om te kijken of techniek wellicht iets voor ze is. Er is altijd nog ruimte voor nieuwe klassen en docenten, dus meld je aan voor het gratis programma van Jet-Net & TechNet.  Voor leerkrachten in het primair onderwijs kan dat hier en voor docenten in het voortgezet onderwijs kan dat hier.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 30 november 2023

  Het vernieuwde Jet-Net Loket brengt onderwijs en bedrijfsleven echt samen

  Jet-Net lanceert het vernieuwde Jet-Net Loket, een matchingtool die vraag en aanbod van scholen en het technisch bedrijfsleven...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

  Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

  Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

  Lees meer