• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  29 augustus 2019

  Organiseer professionele bedrijfsbezoeken voor basisscholen

  Wil jouw bedrijf in de toekomst meer jong technisch talent aantrekken? Organiseer dan eens een bedrijfsbezoek voor basisscholen in jouw regio. Jet-Net & TechNet heeft een verzameling van checklists samengesteld vol tips voor het organiseren van een geslaagd bedrijfsbezoek en het onderhouden van contacten met basisscholen. Maak ook gebruik van deze handige checklists! Hoe jonger kinderen in aanraking komen met de mogelijkheden van techniek, hoe groter de kans dat ze later voor een loopbaan in de techniek kiezen.

  Jong kiezen voor techniek

  Wist je dat kinderen al tussen de 9 en 14 jaar kiezen binnen welk gebied hun toekomstige carrièremogelijkheden liggen? Dat heeft onderzoek naar de ontwikkeling van bètaberoepsbeelden aangetoond. Daarbij sluiten ze ook beroepen uit die eigenlijk prima bij hen passen, zoals bijvoorbeeld technische beroepen, omdat ze er te weinig van weten. Als jouw bedrijf kinderen laat zien hoe leuk techniek is, kan elke jongen of meisje met ongeacht welke achtergrond dit meenemen in een toekomstige keuze voor een richting of opleiding. Wie weet zijn dit wel jouw werknemers van de toekomst!

  Contact leggen met basisscholen

  Wil jouw bedrijf graag contact leggen met basisscholen in de buurt maar weet je niet hoe? Een paar tips om dit te doen.

  • Vraag rond bij je eigen medewerkers: naar welke basisscholen gaan hun zoons en dochters? Medewerkers kunnen vervolgens helpen met het leggen van het eerste contact.
  • Kijk welke basisscholen er in de buurt zitten en benader de techniekcoördinator van de desbetreffende school.
  • Beschrijf een bedrijfsbezoek op papier en stuur dit op naar basisscholen in de buurt. Zo hebben scholen een duidelijk idee van wat ze kunnen verwachten.

  Contact onderhouden met basisscholen

  Ben je al wat verder en wil je een relatie met een school opbouwen en meer bedrijfsbezoeken organiseren? Volg deze tips.

  • Onderhoud goed contact met de W&T-coördinator van de school. Bespreek de mogelijkheden voor meer bedrijfsbezoeken voor verschillende leerjaren of denk samen na over een jaarprogramma.
  • Plan elk jaar enkele ontmoetingen met diverse scholen om het contact te onderhouden en eventueel data voor bedrijfsbezoeken per leerjaar vast te leggen.
  • Evalueer elk bedrijfsbezoek samen met de leerkracht en plan indien mogelijk een nieuw bedrijfsbezoek, eventueel met een andere klas.

  Checklists vol handige tips

  Een bedrijfsbezoek of gastles organiseren die kinderen bijblijft, hoe doe je dat? We maakten een aantal praktische checklists. Met de checklist geschiktheid kijk je wat jouw bedrijf een basisschool kan bieden en of jouw bedrijf veilig genoeg is. Met de checklist praktische voorbereiding stem je vervolgens een aantal praktische zaken met de school af zoals het aantal leerlingen en begeleiders, opzet en doel van het bezoek en eventuele verzekeringen. Voor de invulling van het programma volg je het draaiboek, denk bijvoorbeeld aan een rondleiding van een medewerker en een leerzame doe-opdracht zodat de leerlingen zelf aan de slag kunnen.

  Evalueren met de school

  Vraag na afloop van het bedrijfsbezoek om feedback van de leerkracht en de leerlingen. Evalueer aan de hand van deze feedback wat goed ging aan het bedrijfsbezoek en wat de volgende keer misschien beter of anders kan. Pas dit toe in het volgende bedrijfsbezoek en blijf zo verbeteren. Voor je het weet geeft jouw bedrijf de leukste bedrijfsbezoeken in de regio!

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer