Hoe geef je vorm aan wetenschap- & technologie-onderwijs op de basisschool? Een provincie-brede aanpak helpt!
Er is een groot tekort aan technisch personeel, terwijl de vraag naar technici de komende jaren alleen maar zal stijgen. Om de instroom in de technische sectoren te helpen verbeteren is de provincie Gelderland dit jaar gestart met een project gericht op schoolleiders, leerkrachten en pabo-studenten in het primair onderwijs.
Het project “Wetenschap & Technologie in het DNA van het Gelders basisonderwijs” sluit aan bij de landelijke Techniekpact-doelstelling om 10-op-10 leerlingen kennis te laten maken met techniek en technologie en is een initiatief van provincie Gelderland en wordt uitgevoerd door de Veluwse Onderwijsgroep, Iselinge Hogeschool en Jet-Net & TechNet. Brigitte Jansen van de provincie Gelderland: ‘Als we kinderen op een basisschool enthousiast maken, heeft dat natuurlijk niet direct een positief effect op de arbeidsmarkt. Maar als we bij hen interesse kunnen kweken voor techniek, hopen we natuurlijk dat ze op de middelbare school een technisch vak of technisch profiel kiezen.’
Hulp bij implementatie
Spelenderwijs leren, talenten ontdekken en leerlingen goed voorbereiden op de toekomst: allemaal redenen om werk te maken van wetenschap & technologie (W&T). Maar uit onderzoek in 2019 naar W&T onderwijs op Gelderse basisscholen blijkt dat het in de praktijk voor veel scholen een uitdaging is om hier goed vorm aan te geven.
Samen met Jet-Net & TechNet ondersteunt provincie Gelderland daarom in 2021 en 2022 alle Gelderse basisscholen bij de implementatie van hun W&T-onderwijs. Gedurende de looptijd van het project kunnen scholen gebruikmaken van het ondersteuningsaanbod van Jet-Net & TechNet. Zo worden onder andere online workshops over de 7 werelden van techniek en de inzet van taal en beeld aangeboden. Naast deze activiteiten wordt de basiskennis van scholen op het gebied van wetenschap en technologie versterkt. Ook kunnen scholen met elkaar in contact komen om van elkaar te leren.
Techniek is overal
Marike van Wezenberg is projectleider vanuit Jet-Net & TechNet en vertelt in een eerder interview: ‘Het is de bedoeling dat we meer leerkrachten in het Gelders basisonderwijs handreikingen geven om W&T in het basisonderwijs makkelijker te maken. Sommige leerkrachten zeggen dat ze geen affiniteit hebben met techniek. Wij willen juist laten zien dat het heel makkelijk is om een technische les te geven, want techniek is overal. Het is geen extra vak, je kunt het prima combineren. Als je bijvoorbeeld in een muziekles de leerlingen zelf muziekinstrumenten laat ontwerpen of na laat denken hoe geluid eigenlijk zou moeten klinken, ben je met zowel muziek als techniek bezig.’
Waarom W&T?
W&T-onderwijs prikkelt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen en doet een sterk beroep op de vaardigheden die later goed van pas komen. Onderzoekend en ontwerpend leren staan centraal bij W&T-onderwijs. Inmiddels is duidelijk hoeveel kinderen daarvan leren. Het is goed voor hun creativiteit, zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen. Het versterkt vaardigheden als samenwerken, communiceren en logisch nadenken, en ook vaardigheden die vallen binnen digitale geletterdheid. W&T-onderwijs helpt kinderen hun talenten te ontdekken en vaardigheden op te doen voor de toekomst. Alle reden dus om in de klas aandacht te besteden aan wetenschap en techniek.
Bekijk het ondersteuningsaanbod
Basisscholen in Gelderland kunnen zich vrijwillig opgeven voor verschillende activiteiten via de website van Jet-Net & TechNet. Bekijk het ondersteuningsaanbod op jet-net.nl/gelderland.