Speciaal ondersteuningsaanbod voor Gelderse basisscholen

Spelenderwijs leren, talenten ontdekken en kinderen goed voorbereiden op de toekomst: allemaal redenen om werk te maken van wetenschap & techniek. De provincie Gelderland ondersteunt in 2021 en 2022 alle Gelderse basisscholen bij de implementatie van hun Wetenschap en Technologie (W&T) onderwijs. Wil je graag een impuls geven aan W&T op jouw school? Bekijk dan het speciale ondersteuningsaanbod, dat we dankzij subsidie van de provincie Gelderland kosteloos kunnen aanbieden.

Het ondersteuningsaanbod:

Workshop: Maak W&T-onderwijs dat raakt met de 7 werelden van techniek

In deze workshop, die op locatie en online wordt aangeboden, leer je hoe je de belevingswereld van de kinderen als uitgangspunt kunt nemen voor speelse en uitdagende onderzoeks- en ontwerpvragen, waar leerlingen graag mee aan de slag gaan.

Data workshop op locatie:

 • Woensdag 23 maart 2022 in Doetinchem

Data online workshop:

 • Dinsdag 5 april 2022
 • Donderdag 2 juni 2022

Onderwerpen:

 • Je maakt kennis met de 7 werelden van techniek, waardoor je een technische vraag of opdracht kunt verbinden met de belevingswereld van je leerlingen.
 • Je neemt de belevingswereld van de kinderen als uitgangspunt voor het bedenken van speelse en uitdagende onderzoeks- en ontwerpvragen.
 • Je ontdekt hoe je gemakkelijk met de leerlingen talloze onderwerpen kunt bedenken die met techniek of technologie te maken hebben.
 • Je leert hoe je een bestaande W&T opdracht context kunt geven, zodat de opdracht ‘levensechte’ betekenis krijgt.

Online workshop: De Kracht van Taal en Beeld

Loop je regelmatig aan tegen vastgeroeste ideeën over techniek en technologie onder kinderen? In deze workshop leer je welke taal en welke beelden kinderen aanspreken en enthousiasmeren voor techniek en technologie. Zo helpen we je verder op weg.

Data:

 • Dinsdag 22 maart 2022
 • Donderdag 14 april 2022
 • Dinsdag 24 mei 2022

Onderwerpen:

 • Je leert hoe je door middel van de taal die je gebruikt positieve beeldvorming over techniek en technologie kunt stimuleren.
 • Je ontdekt wat voor soort beelden kinderen raken, en waarom het ene beeld beter werkt dan de andere.
 • Je krijgt inzicht in valkuilen: welke woorden en beelden bevestigen belemmerende stereotypen?

Schrijf je in voor de online W&T Café’s!

Het W&T Café is de plek waar leerkrachten, pabo-studenten, W&T-coördinatoren en schoolleiders elkaar ontmoeten om elkaar te inspireren en informeren over Wetenschap & Techniek. Ieder W&T Café heeft een ander thema. Luister mee, praat mee en stel je vragen!

Data:

 • Woensdag 16 maart 2022 met het thema W&T geïntegreerd aanbieden.
 • Woensdag 18 mei 2022 met het thema W&T Good Practices.

Inspiratieworkshop op jouw school

Is jouw school startend met W&T-onderwijs? Meld je dan aan voor een Inspiratieworkshop! Let op, er zijn een beperkt aantal plekken: we geven in totaal 15 workshops weg, speciaal voor jouw team, op jouw school en geheel kosteloos.

Tijdens de Inspiratieworkshop krijg je volop lesideeën voor wetenschap- en techniekonderwijs. Hoe start je met Wetenschap en Techniek (W&T) op jullie school? En geven je direct praktisch lesmateriaal mee. Ook geven we aan waar je gratis goede lespakketten, bruikbare lesvoorbeelden en andere handige materialen kunt vinden. Zo kun je echt makkelijk en snel aan de slag, zonder dat de school daaraan veel geld hoeft uit te geven!

Meld je aan!
Wil jij een plek reserveren voor één van de 15 Inspiratieworkshops bij jou op school? Vul dan dit aanmeldformulier in. Geef ook je voorkeursdatum aan, bijvoorbeeld een studiedag. We nemen dan contact met je op om jullie workshop op een geschikt moment in te plannen. 

Win € 2.500 voor het beste W&T plan

Wil je een vliegende start maken? Maak dan een strak plan waarin je beschrijft waar jullie nu staan met W&T, waar je naartoe wilt en hoe jullie dat willen aanpakken. De tien beste plannen worden beloond met een voucher t.w.v. € 2.500!   

Mail je plan, voorzien van een (globale) begroting voor 15 april 2022 naar Marike van Wezenberg: m.vanwezenberg@jet-net.nl.  

Plannen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:  

 • Onderzoekend en ontwerpend leren is onderdeel van het plan  
 • Passend binnen het leergebied Mens en Natuur van curriculum.nu  
 • Duurzaam plan: inbedding in het onderwijscurriculum van jullie school  
 • Een samenwerking met een externe partner   
 • Maximaal 25% van het budget wordt besteed aan materialen  
 • Bereid zijn tot het delen van ervaringen met jullie innovatieplan tijdens de W&T conferentie oktober 2022 (ook als het resultaat niet is wat jullie hoopten! Daar leren we ook van..)  

De adviesgroep van het project zal de inzendingen beoordelen op basis van bovenstaande criteria. De tien scholen krijgen uiterlijk 1 juni 2022 bericht over toekenning van de voucher.  

In deze video vertelt gedeputeerde Peter Kerris bij Provincie Gelderland en initiatiefnemer van dit project over dit extra ondersteuningsaanbod. En Monique ter Steege, directeur van De Korf/Apeldoorn, vertelt over haar ervaringen met W&T en haar verwachtingen van het project ‘Meer W&T in het DNA van Gelderse scholen’.   

Brede kennisdeling

Het doel is om in 2021 en 2022 alle Gelderse basisscholen te helpen om meer werk te maken van W&T onderwijs. Gedurende de looptijd van het project kunnen scholen gebruikmaken van een ondersteuningsaanbod van Jet-Net & TechNet. Naast deze activiteiten wordt de kennisbasis van scholen op het gebied van W&T versterkt en kunnen scholen met elkaar in contact komen om van elkaar te leren. Alle kennis en opbrengsten worden gedeeld tijdens de W&T conferentie in oktober 2022.

Kennisontwikkeling op twee manieren:

Academische werkplaatsen

De Iselinge Pabo doet, via academische werkplaatsen, praktijkgericht onderzoek naar de implementatie van W&T. Hier gaan studenten en leerkrachten aan de slag met het ontwikkelen van tools voor W&T.

Pilot doorlopende leerlijn W&T

De Veluwse Onderwijsgroep is een pilot gestart waarin wordt onderzocht hoe een basisschool komt tot een doorlopende leerlijn W&T, passend bij de school en de onderwijsvisie.

Waarom W&T?

W&T-onderwijs prikkelt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen en doet een sterk beroep op de vaardigheden die later goed van pas komen. Onderzoekend en ontwerpend leren staan centraal bij W&T-onderwijs. Inmiddels is duidelijk hoeveel kinderen daarvan leren. Het is goed voor hun creativiteit, zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen. Het versterkt vaardigheden als samenwerken, communiceren en logisch nadenken, en ook vaardigheden die vallen binnen digitale geletterdheid. W&T-onderwijs helpt kinderen hun talenten te ontdekken en vaardigheden op te doen voor de toekomst. Alle reden dus om in de klas aandacht te besteden aan wetenschap en techniek.

Dit is een initiatief van:

 

Extra aanbod

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen met onze nieuwsbrief