Speciaal ondersteuningsaanbod voor Gelderse basisscholen

Spelenderwijs leren, talenten ontdekken en kinderen goed voorbereiden op de toekomst: allemaal redenen om werk te maken van wetenschap & techniek. De provincie Gelderland ondersteunt alle Gelderse basisscholen bij de implementatie van hun Wetenschap en Technologie (W&T) onderwijs. Wil je graag een impuls geven aan W&T op jouw school? Bekijk dan het speciale ondersteuningsaanbod, dat we dankzij subsidie van de provincie Gelderland kosteloos kunnen aanbieden.

Het ondersteuningsaanbod:

Workshops op maat

We willen leerkrachten kennis laten maken met de 7 werelden van techniek en Bèta&TechMentality. Deze modellen bieden context en laten zien welke verschillende drijfveren leerlingen kunnen hebben als het gaat om W&T-onderwijs. Leerkrachten leren hoe ze dit kunnen inzetten in hun eigen onderwijs.

Op aanvraag

Wil je graag deelnemen aan een workshop of wil je een workshop organiseren voor jouw netwerk of achterban? Neem contact op met Marike van Wezenberg (m.vanwezenberg@jet-net.nl).

W&T Kompas

Wij bieden 10 scholen de mogelijkheid om een W&T Kompas af te nemen op school. Dit is een handige tool, ontwikkeld door Tech Your Future, die duidelijk zicht geeft op wat er allemaal gebeurt in jullie school op het gebied van W&T. Samen met een W&T expert gaan jullie kijken naar passende en realistische ontwikkeldoelen.

Op aanvraag

Ga naar de website van Tech Your Future (techyourfuture.nl/wt-kompas) voor meer informatie. Heb je interesse? Stuur een mail (m.vanwezenberg@jet-net.nl) of bel (06-24 73 97 00) met jullie motivatie naar Marike van Wezenberg. Let op: we geven maar 10 keer een W&T Kompas weg, dus wees er snel bij!

Bedrijfsbezoek

We willen leerkrachten laten zien hoe je het onderwijs kunt verrijken door samen te werken met bedrijven. Op bedrijfsbezoek gaan bij een technisch bedrijf kan namelijk heel waardevol zijn. Hoe pak je dat aan en wat heb je eraan voor je W&T-onderwijs? We nemen je mee op bedrijfsbezoek en leren je erover tijdens een workshop.

Op aanvraag

Wil je met jouw team graag op bedrijfsbezoek en leren hoe je dit zelf aanpakt met leerlingen? Neem contact op met Marike van Wezenberg (m.vanwezenberg@jet-net.nl).

W&T-cafés

Het W&T Café is de plek waar leerkrachten, pabo-studenten, W&T-coördinatoren en schoolleiders uit jouw netwerk elkaar ontmoeten om elkaar te inspireren en informeren over Wetenschap & Techniek.

Lijkt het je interessant om een W&T-café te organiseren voor jouw team of netwerk? Neem contact op met Marike van Wezenberg (m.vanwezenberg@jet-net.nl), dan kijken we naar de mogelijkheden.

Inspiratieworkshop op jouw school

Is jouw school startend met W&T-onderwijs? Meld je dan aan voor een Inspiratieworkshop! Let op, er zijn een beperkt aantal plekken: we geven in totaal 15 workshops weg, speciaal voor jouw team, op jouw school en geheel kosteloos.

Tijdens de Inspiratieworkshop krijg je volop lesideeën voor wetenschap- en techniekonderwijs. Hoe start je met Wetenschap en Techniek (W&T) op jullie school? En geven je direct praktisch lesmateriaal mee. Ook geven we aan waar je gratis goede lespakketten, bruikbare lesvoorbeelden en andere handige materialen kunt vinden. Zo kun je echt makkelijk en snel aan de slag, zonder dat de school daaraan veel geld hoeft uit te geven!

Meld je aan!
Wil jij een plek reserveren voor één van de 15 Inspiratieworkshops bij jou op school? Vul dan dit aanmeldformulier in. Geef ook je voorkeursdatum aan, bijvoorbeeld een studiedag. We nemen dan contact met je op om jullie workshop op een geschikt moment in te plannen. 

Expeditie 7 werelden van techniek

Met de Expeditie 7 werelden van techniek ontdekken jouw leerlingen de beroepspraktijk aan de hand van hun eigen belevingswereld. Ze maken kennis met met de 7 werelden van techniek, komen erachter wie in deze sector werken en krijgen inzicht in wat zij er zelf mee kunnen.

Win € 2.500 voor het beste W&T plan

Wil je een vliegende start maken? Maak dan een strak plan waarin je beschrijft waar jullie nu staan met W&T, waar je naartoe wilt en hoe jullie dat willen aanpakken. De tien beste plannen worden beloond met een voucher t.w.v. € 2.500!   

Mail je plan, voorzien van een (globale) begroting voor 15 april 2022 naar Marike van Wezenberg: m.vanwezenberg@jet-net.nl.  

Plannen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:  

  • Onderzoekend en ontwerpend leren is onderdeel van het plan  
  • Passend binnen het leergebied Mens en Natuur van curriculum.nu  
  • Duurzaam plan: inbedding in het onderwijscurriculum van jullie school  
  • Een samenwerking met een externe partner   
  • Maximaal 25% van het budget wordt besteed aan materialen  
  • Bereid zijn tot het delen van ervaringen met jullie innovatieplan tijdens de W&T conferentie oktober 2022 (ook als het resultaat niet is wat jullie hoopten! Daar leren we ook van..)  

De adviesgroep van het project zal de inzendingen beoordelen op basis van bovenstaande criteria. De tien scholen krijgen uiterlijk 1 juni 2022 bericht over toekenning van de voucher.  

In deze video vertelt gedeputeerde Peter Kerris bij Provincie Gelderland en initiatiefnemer van dit project over dit extra ondersteuningsaanbod. En Monique ter Steege, directeur van De Korf/Apeldoorn, vertelt over haar ervaringen met W&T en haar verwachtingen van het project ‘Meer W&T in het DNA van Gelderse scholen’.   

Brede kennisdeling

Het doel is om in 2021 en 2022 alle Gelderse basisscholen te helpen om meer werk te maken van W&T onderwijs. Gedurende de looptijd van het project kunnen scholen gebruikmaken van een ondersteuningsaanbod van Jet-Net & TechNet. Naast deze activiteiten wordt de kennisbasis van scholen op het gebied van W&T versterkt en kunnen scholen met elkaar in contact komen om van elkaar te leren. Alle kennis en opbrengsten worden gedeeld tijdens de W&T conferentie in oktober 2022.

Kennisontwikkeling op twee manieren:

Academische werkplaatsen

De Iselinge Pabo doet, via academische werkplaatsen, praktijkgericht onderzoek naar de implementatie van W&T. Hier gaan studenten en leerkrachten aan de slag met het ontwikkelen van tools voor W&T.

Pilot doorlopende leerlijn W&T

De Veluwse Onderwijsgroep is een pilot gestart waarin wordt onderzocht hoe een basisschool komt tot een doorlopende leerlijn W&T, passend bij de school en de onderwijsvisie.

Waarom W&T?

W&T-onderwijs prikkelt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen en doet een sterk beroep op de vaardigheden die later goed van pas komen. Onderzoekend en ontwerpend leren staan centraal bij W&T-onderwijs. Inmiddels is duidelijk hoeveel kinderen daarvan leren. Het is goed voor hun creativiteit, zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen. Het versterkt vaardigheden als samenwerken, communiceren en logisch nadenken, en ook vaardigheden die vallen binnen digitale geletterdheid. W&T-onderwijs helpt kinderen hun talenten te ontdekken en vaardigheden op te doen voor de toekomst. Alle reden dus om in de klas aandacht te besteden aan wetenschap en techniek.

Dit is een initiatief van:

 

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen met onze nieuwsbrief