Ook deelnemer worden?

Lees meer

Tips voor samenwerking met basisscholen

Wil jouw bedrijf in de toekomst meer jong technisch talent aantrekken? Organiseer dan eens een bedrijfsbezoek voor basisscholen in jouw regio. Hoe jonger kinderen in aanraking komen met de mogelijkheden van techniek, hoe groter de kans dat ze later voor een loopbaan in de techniek kiezen. Jet-Net & TechNet helpt je met handige tips, checklists en een draaiboek bij het organiseren van een geslaagd bedrijfsbezoek!

Een bezoek aan een technisch bedrijf kan ervoor zorgen dat jonge kinderen een breder en positiever beeld krijgen van een loopbaan in de techniek. Dit is belangrijk voor de toekomst van de technische sector. Onderzoek naar de ontwikkeling van bètaberoepsbeelden toont namelijk aan dat kinderen tussen de 9 en 14 jaar al kiezen binnen welk gebied hun toekomstige carrièremogelijkheden liggen. Daarbij sluiten ze ook beroepen uit die eigenlijk prima bij hen passen, zoals bijvoorbeeld technische beroepen, omdat ze er te weinig van weten. Als jouw bedrijf kinderen laat zien hoe leuk techniek is, kan elke jongen of meisje met ongeacht welke achtergrond dit meenemen in een toekomstige keuze voor een richting of opleiding. Wie weet zijn dit wel jouw werknemers van de toekomst.

Handige tips en tools

Een bedrijfsbezoek of gastles organiseren die kinderen bijblijft, hoe doe je dat? We helpen je op weg met deze handige tips. Zo verzorgt jouw bedrijf een gastles of bedrijfsbezoek waar ze op school nog lang over napraten. De informatie bestaat uit 6 onderdelen:

 1. Checklist: is jouw bedrijf geschikt voor een bedrijfsbezoek?
 2. Tips voor het leggen van contact met scholen
 3. Checklist praktische voorbereiding
 4. Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van leerlingen?
 5. Draaiboek voor een bedrijfsbezoek
 6. Wat doe je na afloop?

Op deze pagina wordt elk onderdeel uitgelegd en vind je (waar van toepassing) de bijbehorende download. Wil je meteen alle downloads hebben? Klik dan op onderstaande link.

Download alle pdf’s

1.     Is jouw bedrijf geschikt voor een bedrijfsbezoek?

Een effectief bedrijfsbezoek begint bij het aanbod van jouw bedrijf. Wat kan jouw bedrijf een groep basisschoolleerlingen bieden? Om je te helpen hierachter te komen, ontwikkelden we een praktische checklist. Is het, desnoods met een paar regels, veilig genoeg in jouw bedrijf? Zijn er mogelijkheden tot leuke doe-opdrachten? De ervaring leert dat er altijd mogelijkheden zijn om kinderen op een aansprekende manier mee te nemen in de wereld van het bedrijf.

Download de checklist

2.     Contact leggen met basisscholen

Wil jouw bedrijf graag contact leggen met basisscholen in de buurt maar weet je niet hoe? Een paar tips om dit te doen.

 • Vraag rond bij je eigen medewerkers: naar welke basisscholen gaan hun zoons en dochters? Medewerkers kunnen vervolgens helpen met het leggen van het eerste contact.
 • Kijk welke basisscholen er in de buurt zitten en benader de Wetenschap & Techniek-coördinator van de desbetreffende school.
 • Beschrijf een bedrijfsbezoek op papier en stuur dit op naar basisscholen in de buurt. Zo hebben scholen een duidelijk idee van wat ze kunnen verwachten.
 • Hulp nodig? Onze regiocoördinatoren staan klaar om je te helpen in jouw regio. Kijk hier voor meer informatie.

Contact onderhouden met basisscholen
Ben je al wat verder en wil je een relatie met een school opbouwen en meer bedrijfsbezoeken organiseren? Wellicht heb je iets aan deze tips.

 • Onderhoud regelmatig contact met de W&T-coördinator van de school. Bespreek de mogelijkheden voor meer bedrijfsbezoeken voor verschillende leerjaren of denk samen na over een jaarprogramma.
 • Plan elk jaar enkele ontmoetingen met diverse scholen om het contact te onderhouden en eventueel data voor bedrijfsbezoeken per leerjaar vast te leggen.
 • Evalueer elk bedrijfsbezoek samen met de leerkracht en plan indien mogelijk een nieuw bedrijfsbezoek, eventueel met een andere klas.

3.     Praktische voorbereiding

Een effectief bedrijfsbezoek heeft voorbereiding nodig. Stem eerst een aantal praktische zaken met de school af zoals het aantal begeleiders, opzet en doel van het bezoek en eventuele verzekeringen. Dan is het handig om te weten wat er nog meer nodig is voor het bedrijfsbezoek. Welke medewerkers werken mee, welke ruimtes worden gebruikt, moeten de kinderen speciale beschermende kleding aan? Doorloop de checklist praktische voorbereiding om zeker te weten dat je niet voor verrassingen komt te staan, kijk hier voor de toelichting.

Download de checklist praktische voorbereiding

4. Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van leerlingen?

Kinderen steken het meeste op als ze zelf op verkenning uit kunnen of kunnen experimenteren. Wanneer je aan de slag gaat met de voorbereiding van een bedrijfsbezoek, is het dan ook belangrijk te bedenken wat leerlingen in jouw bedrijf kunnen dóén. Dat je ze iets laat onderzoeken of maken dat past bij hun belevingswereld. Dat kan van alles zijn, van verf mengen tot een verpakking bedenken voor een van de producten.

Hier kun je meer lezen over de inhoudelijke voorbereiding van een bedrijfsbezoek

5.     Het programma

Nadat alle praktische zaken zijn afgestemd, is het tijd voor de invulling van het programma. We ontwikkelden een draaiboek dat stap voor stap het programma van jouw bedrijfsbezoek vorm geeft.

Download het draaiboek

Begin bijvoorbeeld met een inleiding aan de hand van een video die de activiteiten en de veiligheidsprotocollen uitlegt. Onderstaande animatiefilm over gedragsregels bij een bedrijfsbezoek is speciaal gemaakt voor basisscholieren, en die kun je vertonen als ze bij jouw bedrijf op bezoek komen.

De video kan gevolgd worden door een rondleiding van een medewerker door het bedrijf die eindigt met een leuke en leerzame activiteit. Ideeën voor opdrachten nodig? Laat je inspireren door bedrijven die je voorgingen:

6.     Na afloop

Vraag na afloop van het bedrijfsbezoek om feedback van de leerkracht en de leerlingen. Evalueer aan de hand van deze feedback wat goed ging aan het bedrijfsbezoek en wat de volgende keer misschien beter of anders kan. Pas dit toe in het volgende bedrijfsbezoek en blijf zo verbeteren. Voor je het weet geeft jouw bedrijf de leukste bedrijfsbezoeken in de regio!

Hulp nodig? Maak gebruik van onze regiocoördinatoren.

Jongeren zijn de werknemers van de toekomst. Voor de groei en continuïteit van je bedrijf en de sector is het belangrijk om veel jongeren enthousiast te maken voor het leren en werken in de technologie en ict. Maar hoe doe je dat? De regiocoördinatoren van Jet-Net & TechNet kunnen je hierbij helpen!

Wil jij met jouw bedrijf jongeren enthousiasmeren voor technologie en ict en zit je met de vragen als: Hoe kom ik in contact met een school? Wat voor soort activiteiten kan ik aanbieden? Hoe geef ik een goede gastles of organiseer ik een bedrijfsbezoek? Hoe leer ik de taal van jongeren spreken?

Plan dan snel een afspraak met een van onze regiocoördinatoren, die jou individueel en hands-on ondersteuning bieden bij het in contact komen met scholen, het vormgeven of verrijken van activiteiten of tips voor het contact leggen met jongeren.

Interesse? Stuur een mail naar info@jet-net.nl of bel met 085-0643050.

Terug naar overzicht

Meer inspiratie