Bedrijfsbezoek organiseren

Een geslaagd bedrijfsbezoek organiseren begint met een goede voorbereiding. Een deel daarvan ligt bij de school, maar je kunt als bedrijf ook allerlei praktische zaken regelen om het bezoek soepel te laten verlopen. Ook kun je de school alvast helpen de leerlingen op het bezoek voor te bereiden. Waar moet je aan denken en wat mag je zeker niet vergeten? We helpen je graag alvast vooruit met tips, een handige checklist en een opzet voor een draaiboek.

Aandachtspunten en tips

  1. Spreek tijdig datum en tijd af met de school – liefst een paar maanden van tevoren. Het kan soms ingewikkeld zijn om alle agenda’s op elkaar af te stemmen.
  2. Als het in je schema past, probeer dan ook aan te sluiten bij de voorbereidende lessen in de klas. Zo leer je de leerlingen alvast een beetje kennen en hoor je wat ze zelf van het bedrijfsbezoek verwachten en hopen. Je kunt ook een schoolplan of schoolkrant opvragen om alvast een beeld te vormen van de groep die je binnenkrijgt.
  3. Stuur andersom van tevoren folders en ander informatief materiaal over jouw bedrijf naar de school, zodat de leerlingen daar alvast in kunnen grasduinen. Misschien heb je ook al een voorbereidende opdracht voor ze. Zo komen ze nóg beter beslagen ten ijs.
  4. Stem ook met de school af hoeveel begeleiders je minimaal bij de groep verwacht. En zorg dat de ouders/begeleiders net als de leerkracht goed op de hoogte zijn van de afspraken en van het doel van het bedrijfsbezoek.
  5. Zorg dat de veiligheids-, hygiëne- en gedragsvoorschriften van tevoren bij de leerlingen en begeleiders bekend zijn. Daarbij is het belangrijk om die regels positief te formuleren: draag oordoppen, was je handen, rustig lopen.
  6. Denk van tevoren na welke materialen nodig zijn voor het bedrijfsbezoek. Wat moet er bijvoorbeeld klaarliggen voor de doe-opdracht? En is er beschermende kleding nodig?
  7. Een bezoek van 2 tot 2,5 uur (exclusief reistijd) is ruim voldoende, zo leert de ervaring. De meeste klassen kúnnen niet eens langer. Hou daar rekening mee in het programma dat je samenstelt.
  8. Beperk de hoeveelheid informatie die je tijdens het bezoek geeft, tot de hoofdzaken. En gebruik eenvoudige taal – niet te veel technische termen of Engels dus. Dan wordt het voor de leerlingen niet alleen begrijpelijker, maar ook leuker.
  9. Feedback is ook belangrijk, zowel voor de school als voor het bedrijf: wat kan er de volgende keer beter? Wat ging er al goed? Maak afspraken met de school over hoe de leerkracht, begeleiders, leerlingen én jij en je collega’s het bezoek gaan evalueren.
Download het draaiboek bedrijfsbezoek Download de checklist praktische voorbereiding