• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  04 mei 2021

  Online techniekquiz trekt leerlingen, docenten, bedrijven en ouders de 7 werelden van techniek in

  Ruim 300 vmbo-leerlingen uit de Gooi- en Vechtstreek deden 22 april mee met de Maak het met Techniek-quiz, het sluitstuk van een maand vol online techniekactiviteiten die de live Techniekdagen in de regio vervingen. Scholen konden zich op de quiz inschrijven en ook voor bedrijven en ouders werd een editie georganiseerd. “Leerlingen, docenten en zelfs ouders en bedrijven deden enthousiast mee, die vonden het erg leuk om te zien waar de kinderen zoal mee bezig waren”, vertelt projectleider Marleen Schrijver die het unieke online project op touw zette.

  De Techniekdagen in de Gooi- en Vechtstreek die normaal in maart plaatsvinden, kregen dit jaar een creatieve online editie! En dat is best een uitdaging, een evenement digitaliseren waar normaal zo’n 1100 leerlingen meedoen aan allerlei workshops georganiseerd door de technische bedrijven uit de regio. “Zo’n dag met je klas in een hal rondlopen is voor docenten goed afgebakend en ze hoeven zelf niet de workshops te geven, ze kunnen ondersteunen waar nodig. Dat wilden we online ook creëren: dat docenten zo makkelijk mogelijk in de stof konden duiken. En dat ouders en bedrijven ook een inkijkje kregen”, vertelt Marleen.

  Ouders betrekken

  Dat inkijkje kregen ouders en bedrijven door zelf de quiz te doorlopen aan het einde van de middag. Zo’n 40 nieuwsgierige ouders en bedrijven meldden zich aan. Voor bedrijven was het een vervanging van de netwerkborrel die normaal op de live Techniekdagen plaatsvindt, maar voor ouders was het nieuw. “We wilden ouders bij de profielkeuze betrekken en laten zien wat de huidige technische wereld precies inhoudt. Veel ouders hebben een vertekend beeld van wat werken in de techniek is waardoor ze het niet zien zitten voor hun zoon of dochter. De quiz opende letterlijk hun ogen en ze konden ook de werknemers van die bedrijven zien tijdens de quiz. Dit is zeker iets wat we ook in de toekomst willen integreren.”

  Online menukaart

  Naast de quiz werd er ook een online menukaart ontworpen met allerlei technische activiteiten die docenten de afgelopen weken in de klas konden uitvoeren, compleet gebaseerd op de 7 werelden van techniek van Jet-Net & TechNet. Marleen: “We zijn met decanen en bedrijven echt in die 7 werelden van techniek gedoken om een vertaalslag te maken naar onze docenten en hoe ze het in de lessen kunnen gebruiken. Zo is de menukaart tot stand gekomen. Dat vonden we erg belangrijk nu er zoveel druk ligt op docenten. LOB stond niet op het prioriteitenlijstje, dus als het dan doorgaat wil je het zo moeiteloos mogelijk maken voor ze.”

  Schakel met bedrijfsleven

  Docenten konden op zelfgekozen momenten iets van de menukaart in de klas doen. Zo konden ze een wereld van techniek behandelen aan de hand van acht online bedrijfsbezoeken bij diverse technische bedrijven in de regio. Dankzij hun samenwerking met Sterk Techniekonderwijs Het Gooi (STO) werden snel acht bedrijven in het netwerk gevonden die bereid waren om een kijkje achter de schermen te geven. “De bedrijfsvideo’s waren daardoor erg divers en pasten elk wel bij een wereld. Zo was er bijvoorbeeld een video waarin je gedetailleerd zag hoe je een cv installeert, maar ook een video waarin je een kijkje kreeg in een bedrijf broodsnijmachines en -verpakmachines maakt.”

  Krachten bundelen in de regio

  Sinds 1 januari 2020 zijn de Techniekdagen aangesloten bij STO, een prettige samenwerking volgens Marleen. “In ons netwerk had Raymond de Kok deze contacten met de bedrijven, maar elke STO-regio heeft een persoon met een uitgebreid netwerk. Dat maakt samenwerken met STO erg waardevol.” Daarnaast is het veel effectiever om samen op te trekken in de organisatie van techniekonderwijs in de regio volgens Marleen: “Het is zowel voor scholen als bedrijven veel professioneler en overzichtelijker om vanuit één bedrijf te communiceren. Daarom raad ik iedereen aan om de krachten te bundelen in de regio.”

  Meer weten over samenwerkingsverbanden in jouw regio en hoe je daarbij kunt aansluiten? Neem contact op met een van onze regiocoördinatoren.

   

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 30 november 2023

  Het vernieuwde Jet-Net Loket brengt onderwijs en bedrijfsleven echt samen

  Jet-Net lanceert het vernieuwde Jet-Net Loket, een matchingtool die vraag en aanbod van scholen en het technisch bedrijfsleven...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

  Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

  Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

  Lees meer