• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  31 mei 2021

  Nieuwe Inspiratielessen: “Ik stond echt verbaasd van de creativiteit van de kinderen”

  Er zijn nieuwe inspiratielessen beschikbaar! Dit zijn verschillende uitgewerkte lessen over diverse W&T-onderwerpen, gebaseerd op de principes van Onderzoekend & Ontwerpend Leren. Lessen met een duidelijke rolverdeling tussen leerkracht en techniekcoach die in de klas komt helpen. “Ik stond echt verbaasd van de creativiteit van de kinderen”, vertelt leerkracht Fatma Karabektas van basisschool INOVA in Hoek van Holland over de Inspiratieles ‘hulp bij handicap’ in haar groep 6. Ze deelt haar ervaringen!

  “Ik had de les heel goed voorbereid, ik ben namelijk niet zo technisch, maar ik was erg blij dat Louis (de techniekcoach) zo ongelooflijk leuk kon vertellen over techniek. De kinderen hingen aan zijn lippen en ik ook”, vertelt Fatma over de Inspiratieles die ze eind april met haar groep volgde. Na het uitleggen van de opdracht ging de groep aan de slag. “Het was precies de goede mix aan luisteren, activiteiten en experimenteren. Ik heb best een drukke klas, maar ze waren gewoon echt goed aan het werk. Ik stond versteld van wat ze allemaal bedachten.”

  Meer techniek

  INOVA basisonderwijs timmert hard aan de weg om inclusiever onderwijs te verzorgen. Een samenwerking met Jet-Net & TechNet is op komst, er wordt geïnvesteerd in Onderzoekend en Ontwerpend Leren en er zijn plannen om het Technieklokaal meer te gebruiken. “We hebben met het hele onderwijsteam eerst een introductieworkshop bij Jet-Net & TechNet gevolgd. Daarin leerden we hoe je kunt starten met het geven van W&T-onderwijs en kwamen ook de Inspiratielessen aan bod. Ik ben toen op de website gaan kijken, uiteindelijk hebben alle leerkrachten een Inspiratieles gegeven voor hun groep met behulp van Louis.”

  Populaire techniekcoach

  Techniekcoach Louis is ondertussen beroemd op school volgens Fatma. “Mijn leerlingen vragen continu wanneer hij weer een les komt geven en als ze hem zien, worden ze helemaal enthousiast. Volgend schooljaar gaan we dus zeker intensiever met hem werken.’ Het fijne aan Louis en aan Jet-Net & TechNet is echt het maatwerk, benadrukt Fatma. ‘Wij werken sinds dit jaar met thema’s en als er geen passende Inspiratieles is, weet Louis er wel eentje om te vormen tot iets dat wel bij het thema past. Dat werkt heel prettig samen.”

  Altijd blijven leren

  Fatma heeft zelf ook een hoop bijgeleerd de afgelopen tijd. “De voorbereiding kostte nog best wat tijd, maar dat wordt vanzelf eigen. Ik leer er zelf ook veel van, daarom wil ik ook in de werkgroep die techniekonderwijs verder gaat uitrollen op school. In het onderwijs ben je altijd aan het leren. Ik zeg ook altijd tegen mijn leerlingen dat ze niet zo snel moeten opgeven als iets niet meteen lukt, dus dat ben ik zelf ook niet van plan.” Maar de grootste winst van de inspiratielessen en de focus op meer W&T-onderwijs, is toch echt het effect op de kinderen. Fatma: “Ze leren zulke andere dingen dan van rekenen, spelling of lezen. Ook de kinderen die cognitief minder sterk zijn of op een andere manier leren, leren met W&T hun talenten kennen. En techniek is niet meer weg te denken uit onze wereld. Toekomstgericht onderwijs is wat wij op INOVA willen bieden.”

  Wil je inspiratie opdoen voor W&T bij jou in de klas en er tegelijkertijd voor zorgen dat jouw leerlingen een leuke W&T-les krijgen? Download de lessen.

   

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer