• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    28 augustus 2019

    Inspiratieworkshop

    Nieuwsgierigheid en verwondering liggen aan de basis van talentontwikkeling bij kinderen. Wetenschap & Techniek volgens Onderzoekend & Ontwerpend Leren biedt de ruimte die daarvoor nodig is. Het stimuleert leerlingen om met hun eigen interesses en creativiteit aan de gang te gaan. Tijdens de Inspiratieworkshop Wetenschap & Techniek laat onze techniekcoach precies zien wat je als leerkracht kunt doen om de radertjes bij kinderen op deze manier in beweging te krijgen.

    Merel Sprong, onderwijsdeskundige: “Onderzoekend & Ontwerpend Leren vraagt om de controle uit handen te geven en meer autonomie bij de leerlingen te leggen. Als je dat doet, goed observeert wat er gebeurt en bijstuurt waar dat nodig is, ga je zien: kinderen kunnen alles.”

    Opzet van de workshop

    We gaan in op de theorie van Onderzoekend & Ontwerpend Leren en de verschillende stappen in de leercyclus die daarbij horen. Ook is er aandacht voor de koppeling van W&T met kerndoelen en bestaande vakken. Daarna gaan de handen uit de mouwen en gaan leerkrachten zelf aan de slag met W&T-lessen met huis-tuin-en-keukenmaterialen.

    Kiezen uit twee thema’s

    Als je je team aanmeldt voor de Inspiratieworkshop, kun je kiezen uit twee thema’s: energie of vastmaken en verbinden.

    • Thema energie: sluit aan op de SLO-kerndoelen over energie. Met onderwerpen als elektriciteit, maar ook zonne- en windenergie, beweging, licht, warmte, duurzame energiebronnen, stroom en geleiding.
    • Thema vastmaken en verbinden: sluit aan op de SLO-kerndoelen over verbindingen. Met onderwerpen als verbindingen met lijm, schroeven, spijkers, draad en inzicht krijgen in wat wanneer de beste verbinding is.

    Bij beide thema’s hoort een lijst met materialen die je voor de workshop aanschaft (kosten ca. €135,- voor de complete materialenset thema Energie en ca.€55,- voor de complete materialenset thema Vastmaken en verbinden) en die je vervolgens ook voor je W&T-lessen kunt gebruiken.

    Marjan Bouw, techniekcoördinator OBS De Regenboog: “We wilden meer aandacht voor Wetenschap & Techniek, omdat het een belangrijk onderdeel is van talentontwikkeling bij kinderen. Tijdens de workshop hebben we allerlei ideeën opgedaan en genoeg materialen in huis om voorlopig vooruit te kunnen!” Lees meer.

    Meer informatie en aanmelden

    Je kunt je team aanmelden door het formulier onderaan de pagina in te vullen. De workshop wordt gegeven op de locatie van je keuze.

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 04 juli 2023

    SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

    Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

    Lees meer
    Nieuws - 04 juli 2023

    Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

    Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

    Lees meer
    Nieuws - 04 juli 2023

    ‘Bij STEAM Limburg geen cola-en-chips activiteiten’

    STEAM Limburg brengt wetenschap en techniek op basisscholen bij elkaar in uniek netwerk. Nederland kent verschillende samenwerkingsverbanden op...

    Lees meer