Enthousiaste reacties op Expeditie 7 werelden van Techniek van docenten, leerlingen en bedrijven
De Expeditie 7 werelden van techniek is alweer een paar weken online! Met behulp van dit platform ontdekken middelbare scholieren de oneindige mogelijkheden van wetenschap, techniek en technologie. Leonie Titulaer van het Portamosana College in Maastricht deelt haar ervaringen over de Expeditie als docent, Inge Wouters belicht het perspectief van haar bedrijf ASML dat meewerkte aan de opzet van het platform.
De wil om aan de slag te gaan met de Expeditie 7 werelden van Techniek was groot bij het Portamosana College in Maastricht. Deze actieve Jet-Net & TechNet school mist geen editie van Career Days. “Ik vond het zo jammer dat de Career Days niet doorgingen. Elk jaar vertrekken we met een bus vol leerlingen richting Eindhoven en dat kon nu niet. Ik wilde de Expeditie als alternatief dan ook met beide handen aangrijpen”, vertelt scheikundedocent Leonie. “Het platform is erg mooi uitgewerkt, divers en makkelijk om mee te werken. Ik was direct enthousiast en begon met het maken van een plan om het binnen alle N-vakken uit te rollen.”
Helaas gooide de tweede lockdown in de week voor kerst 2020 wat roet in het eten bij het uitrollen van de ideeën rondom de Expeditie. Toch lieten sommige leerlingen zich niet tegenhouden door de lockdown en gingen thuis aan de slag met het platform. Leonie: “Alles is online en zowel individueel als klassikaal uit te voeren, van de TechCheck tot het bekijken van de video’s en het doen van de opdrachten, dus dat is erg handig als LOB-activiteit op afstand. Dat willen we nog meer gaan gebruiken in deze lockdown.”
Duurzame aanvulling
Gelukkig is de Expeditie niet gemaakt als tijdelijke oplossing, maar als duurzame aanvulling op de live evenementen als dat straks weer mag, vertelt Inge Wouters. Zij is programmamanager STEAM Educatie bij het Nederlandse hightechbedrijf ASML, wereldwijd marktleider in machines die chips produceren voor digitale apparatuur. “Wij zijn al jaren Jet-Netvriend en wilden sowieso graag duurzame online techniekpromotie op touw zetten. Toen we werden gevraagd om mee te werken aan de Expeditie, hoefden we geen twee keer na te denken. De Expeditie is voor alle doelgroepen op de middelbare school geschikt, dat vinden wij erg belangrijk. Wij willen als ASML alle jongeren laten zien wat techniek en technologie te bieden heeft.”
Met de Expeditie hebben ze een waardevolle online toevoeging. Inge: “het mooie aan de Expeditie is dat niet alleen de grote bedrijven zoals wij aan bod komen, maar juist ook de kleinere bedrijven. Het gaat er voor ons om dat jongeren de keuze maken die bij hen past. Dat is ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als bedrijf. De wereld wordt steeds technischer, dus iedereen moet er hoe dan ook in mee dus is het aan ons om het zo aansprekend mogelijk te maken voor iedereen.”
Ruimte voor verbetering
Leonie krijgt ook goede reacties terug van leerlingen. Ze vinden het er allemaal mooi uitzien. “Een aantal leerlingen hebben door de video’s al een bredere blik gekregen van de mogelijkheden binnen een bepaalde wereld, ze staren zich ineens niet meer blind op geneeskunde maar ontdekken ook andere richtingen. Anderen juist de bevestiging dat ze echt een Maatschappelijke Toepasser zijn en op de goede weg zitten.”
Wat de leerlingen nog wel willen, is juist meer verdieping en uitgebreidere video’s, dus het enthousiasme zit er goed in. Inge is blij dit te horen. “De Expeditie is een mooie optelsom van wat we bij Jet-Net & TechNet allemaal geleerd hebben de afgelopen jaren op het gebied van techniekpromotie, maar we zijn uiteraard in voor groei en verbetering van het platform. Uiteindelijk doen we het niet voor onszelf, maar voor de leerlingen en zij verdienen de beste voorlichting.”
Nieuwsgierig naar de Expeditie? Schrijf je gratis in en ga direct aan de slag!