• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  07 december 2020

  Enthousiaste leerlingen en trotse medewerkers

  De samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio.

  Om jongeren een goed beeld te geven van technologie is het essentieel om het verhaal en de passie van bedrijven een plek te geven in het onderwijs. Jet-Net & TechNet zet zich al bijna twintig jaar in voor een goede samenwerking tussen scholen en bedrijven, onder andere door te werken met regiocoördinatoren. Marieke Rinket is dat voor de regio Twente, Stephanie Bekhuis is HR-manager bij HP Valves, een van de bedrijven in die regio. Hoe geven ze samen de activiteiten voor het onderwijs vorm?

  Bekhuis: “Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken van hogedrukafsluiters; die worden toegepast in energiecentrales over de hele wereld. We zijn regelmatig op zoek naar nieuwe mensen en merken dat de arbeidsmarkt krap is. Daarom enthousiasmeren we al een jaar of vijf jongeren voor techniek. Dat doen we voor onszelf, maar ook voor de regio. Door met Jet-Net & TechNet samen te werken bespaart me dat veel werk, bijvoorbeeld omdat Marieke me in contact brengt met scholen.”

  Rinket: “Mijn taak is om bedrijven en scholen te matchen. Het mkb werkt heel erg sterk klantgericht en ik besef me dat bedrijven deze activiteiten voor scholen erbij doen. Daarom bezoek ik elk bedrijf dat mee wil doen. Ik kijk wat ze doen, wat voor soort mensen ze in dienst hebben en welke scholen en activiteiten daarbij passen. Zo bouwen we een duurzaam netwerk om samen jongeren te enthousiasmeren voor techniek.”

  Bekhuis: “Bij HP Valves hebben we verschillende afdelingen (kantoor/fabriek) en verschillende functies op verschillende niveaus, van mbo tot wo. Ik denk dat ons dat interessant maakt voor veel middelbare scholen; dat merk ik ook tijdens de bedrijfsbezoeken. Leerlingen reageren positief, zij hebben veel interesse en stellen goede vragen. Mijn collega’s zijn ook altijd erg enthousiast om hieraan mee te werken.”

  Rinket: “Het is mooi om dat enthousiasme te zien, zowel van de leerlingen als van jullie mensen in het bedrijf. Ze zijn trots op het werk dat ze doen en op jullie moderne werkomgeving. Ik zorg er altijd wel voor dat de leerlingen voorbereid naar een bedrijf komen. En dat er achteraf een vorm van reflectie is. Daardoor heeft jullie verhaal meer impact.”

  Bekhuis: “Het is fijn dat Marieke er is, ze neemt me veel werk uit handen. Wij kunnen ons dan richten op de inhoud. Overigens denkt zij daar ook met ons mee. We kijken ook naar nieuwe manieren om jongeren te bereiken. Nu er geen fysieke bedrijfsbezoeken mogelijk zijn, hebben we meegedaan aan de pilot VR Career Day on Tour. De leerlingen komen in Virtual Reality bij ons.”

  Rinket: “En die vinden dat top! Leerlingen kruipen in de huid van bijvoorbeeld een design engineer of sales manager. En voeren echte bedrijfsopdrachten uit. Het is in deze tijd een mooie oplossing, maar ik denk dat VR ook in de toekomst een plek kan krijgen naast fysieke bedrijfsbezoeken. Het zou mooi zijn als er meer bedrijven mee zouden doen. We kunnen dan meer scholen bedienen. En leerlingen krijgen een breder palet aan werkzaamheden en bedrijven te zien.”

  ——————————

  Wil je kennismaken met Jet-Net & TechNet? En wat we voor jou als bedrijf kunnen betekenen? Doe mee met onze korte webinars op 10 en 14 december 2020. We vertellen dan meer over ons en over hoe je een gastles of bedrijfsbezoek kunt organiseren. Een bedrijf uit ons netwerk vertelt over de ervaringen met activiteiten voor scholen.

  Klik hier voor meer informatie over onze activiteiten voor het mkb, zoals regionale meet-ups en een-op-een-ondersteuning door onze coaches.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer