• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  07 december 2020

  Enthousiaste leerlingen en trotse medewerkers

  De samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio.

  Om jongeren een goed beeld te geven van technologie is het essentieel om het verhaal en de passie van bedrijven een plek te geven in het onderwijs. Jet-Net & TechNet zet zich al bijna twintig jaar in voor een goede samenwerking tussen scholen en bedrijven, onder andere door te werken met regiocoördinatoren. Marieke Rinket is dat voor de regio Twente, Stephanie Bekhuis is HR-manager bij HP Valves, een van de bedrijven in die regio. Hoe geven ze samen de activiteiten voor het onderwijs vorm?

  Bekhuis: “Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken van hogedrukafsluiters; die worden toegepast in energiecentrales over de hele wereld. We zijn regelmatig op zoek naar nieuwe mensen en merken dat de arbeidsmarkt krap is. Daarom enthousiasmeren we al een jaar of vijf jongeren voor techniek. Dat doen we voor onszelf, maar ook voor de regio. Door met Jet-Net & TechNet samen te werken bespaart me dat veel werk, bijvoorbeeld omdat Marieke me in contact brengt met scholen.”

  Rinket: “Mijn taak is om bedrijven en scholen te matchen. Het mkb werkt heel erg sterk klantgericht en ik besef me dat bedrijven deze activiteiten voor scholen erbij doen. Daarom bezoek ik elk bedrijf dat mee wil doen. Ik kijk wat ze doen, wat voor soort mensen ze in dienst hebben en welke scholen en activiteiten daarbij passen. Zo bouwen we een duurzaam netwerk om samen jongeren te enthousiasmeren voor techniek.”

  Bekhuis: “Bij HP Valves hebben we verschillende afdelingen (kantoor/fabriek) en verschillende functies op verschillende niveaus, van mbo tot wo. Ik denk dat ons dat interessant maakt voor veel middelbare scholen; dat merk ik ook tijdens de bedrijfsbezoeken. Leerlingen reageren positief, zij hebben veel interesse en stellen goede vragen. Mijn collega’s zijn ook altijd erg enthousiast om hieraan mee te werken.”

  Rinket: “Het is mooi om dat enthousiasme te zien, zowel van de leerlingen als van jullie mensen in het bedrijf. Ze zijn trots op het werk dat ze doen en op jullie moderne werkomgeving. Ik zorg er altijd wel voor dat de leerlingen voorbereid naar een bedrijf komen. En dat er achteraf een vorm van reflectie is. Daardoor heeft jullie verhaal meer impact.”

  Bekhuis: “Het is fijn dat Marieke er is, ze neemt me veel werk uit handen. Wij kunnen ons dan richten op de inhoud. Overigens denkt zij daar ook met ons mee. We kijken ook naar nieuwe manieren om jongeren te bereiken. Nu er geen fysieke bedrijfsbezoeken mogelijk zijn, hebben we meegedaan aan de pilot VR Career Day on Tour. De leerlingen komen in Virtual Reality bij ons.”

  Rinket: “En die vinden dat top! Leerlingen kruipen in de huid van bijvoorbeeld een design engineer of sales manager. En voeren echte bedrijfsopdrachten uit. Het is in deze tijd een mooie oplossing, maar ik denk dat VR ook in de toekomst een plek kan krijgen naast fysieke bedrijfsbezoeken. Het zou mooi zijn als er meer bedrijven mee zouden doen. We kunnen dan meer scholen bedienen. En leerlingen krijgen een breder palet aan werkzaamheden en bedrijven te zien.”

  ——————————

  Wil je kennismaken met Jet-Net & TechNet? En wat we voor jou als bedrijf kunnen betekenen? Doe mee met onze korte webinars op 10 en 14 december 2020. We vertellen dan meer over ons en over hoe je een gastles of bedrijfsbezoek kunt organiseren. Een bedrijf uit ons netwerk vertelt over de ervaringen met activiteiten voor scholen.

  Klik hier voor meer informatie over onze activiteiten voor het mkb, zoals regionale meet-ups en een-op-een-ondersteuning door onze coaches.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 19 januari 2021

  Enquêteresultaten W&T-onderwijs op basisscholen: hoe staat het ervoor?

  De toekomst van ons land wordt steeds technischer en we kunnen niet zonder goed geschoolde technici. Dat begint...

  Lees meer
  Nieuws - 14 januari 2021

  Al 38 jaar jongeren enthousiasmeren: tips van Peter van Leeuwen van Metaltech

  Hoe enthousiasmeer je jongeren voor de techniek als bedrijf? Een goede samenwerking tussen scholen en bedrijven is essentieel...

  Lees meer
  Nieuws - 22 december 2020

  Platform ‘Expeditie 7 werelden van techniek’ haalt coronaveilig de beroepspraktijk het klaslokaal in

  Expeditie 7 werelden van techniek is een digitaal platform voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs....

  Lees meer