• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    03 maart 2020

    Drie nieuwe lesideeën in de Inspiratiemap!

    De Inspiratiemap is aangevuld met drie splinternieuwe lesideeën! De drie nieuwe aanwinsten zijn afkomstig van de genomineerde scholen voor de TechniekTrofee 2020. Dat zet de teller op 25 creatieve technieklessen en ideeën in totaal in de Inspiratiemap. Heb je de Inspiratiemap al in je bezit? Dan kun je de drie nieuwe lesideeën gratis downloaden. Heb je nog geen Inspiratiemap? Vraag deze dan gratis aan, deze bevat alle lesideeën inclusief de drie nieuwste.

    Nieuw lesidee: Techniekhuisje

    Basisschool de Wichelroede uit Udenhout werd genomineerd voor de TechniekTrofee met hun Techniekhuisje. De leerlingen van groep 8 krijgen aan het begin van het schooljaar een kaal tuinhuisje. De opdracht is om hier gedurende het schooljaar samen een leefbaar huisje van te maken. Ze gaan dus aan de slag met elektriciteit aanleggen, lampjes ophangen, vloerbedekking leggen, zelf meubels maken, een dakgoot aanbrengen, en wat je verder nog kan bedenken. De kinderen ontwikkelen hun eigen creativiteit door zelf plannen te maken en uit te voeren. Daarnaast werken ze vakoverstijgend aan kerndoelen (instructies lezen, oppervlakte berekenen, enz.) en leren en oefenen ze in dit project vaardigheden zoals werken met diverse soorten gereedschap, samenwerken, presenteren en gebruikmaken van ICT.

    Nieuw lesidee: Een steentje bijdragen

    De wethouder van Eupenschool uit Eindhoven won de TechniekTrofee 2020 met hun lesidee ‘Een steentje bijdragen’. In deze opdracht, geschikt van groep 1 t/m groep 8, verzinnen de leerlingen per groep een manier om een mini-baksteentje te vervoeren naar het klaslokaal van een volgende groep zónder het zelf fysiek te ondersteunen op zijn reis van deur tot deur. De kinderen ervaren hoe je met de stapsgewijze aanpak van ontwerpend leren een oplossing voor een probleem kunt vinden. Ze leren dat je door te brainstormen op veel verschillende ideeën komt, waaruit je samen een haalbare, creatieve en/of spectaculaire oplossing kunt selecteren. Ook leren ze dat je een prototype nog regelmatig moet bijstellen om tot een goed werkend eindproduct te komen.

    Nieuw lesidee: ThinkingSkills

    Basisschool De Springplank uit ’s-Hertogenbosch sleepte met ‘ThinkingSkills’ een nominatie voor de TechniekTrofee 2020 in de wacht. Geen uitgewerkte stap-voor-stap-les, maar een werkwijze waarin het draait om het aanjagen van zogenaamde ‘ThinkingSkills’ bij leerlingen uit alle groepen. Wat vragen zij zich bijvoorbeeld af in de aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis, en hoe speel je daarop in met een opdracht die hun onderzoeks- en ontwerpvaardigheden versterkt? De kinderen maken kennis met de ThinkingSkills-aanpak: een manier om Onderzoekend en Ontwerpend leren in de praktijk te brengen. Ze leren hoe ze stapsgewijs tot een antwoord op een vraag of een oplossing voor een probleem kunnen komen. Ook leren leerlingen om hun gedachten en ideeën onder woorden te brengen, informatie op te zoeken en te verwerken, instructies te schrijven voor medeleerlingen en samen te werken.

    Ook aan met deze technieklessen aan de slag? Vraag dan de vernieuwde Inspiratiemap aan! Heb je de Inspiratiemap al? Dan kun je hier de 3 nieuwe toevoegingen downloaden.

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 08 mei 2023

    ‘Door corona is de context van techniek cruciaal gebleken’

    Jongeren hebben meer behoefte aan praktijkopdrachten en context in de les, dat blijkt uit dit onderzoek dat wij...

    Lees meer
    Nieuws - 03 mei 2023

    ‘Er liggen veel kansen in het verhelderen van het beeld dat leerlingen van techniek hebben’

    Ieder schooljaar zijn er opnieuw veel leerlingen die talent hebben voor bètatechniek, maar uiteindelijk niet kiezen voor een...

    Lees meer
    Nieuws - 25 april 2023

    Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

    De afgelopen jaren zien we een afname in het aantal jongeren dat kiest voor een technisch profiel op...

    Lees meer