Organiseren van W&T

Een groeiend aantal basisscholen wil starten met wetenschap en techniek. Maar hoe pak je dat aan? Starten met W&T brengt – naast onderwijsinhoudelijke – een aantal organisatorische vragen met zich mee. Om schoolteams daarbij te ondersteunen, biedt Jet-Net & TechNet twee handige hulpmiddelen.

Werkboek

Voor elke basisschool die een begin wil maken met W&T-onderwijs is het handige werkboek: ‘Zo maakt jouw basisschool een vliegende start met Wetenschap & Techniek’ speciaal gemaakt. We willen je laten zien hoe je met zo min mogelijk inspanning een goede start kan maken met wetenschap en technologie. Met dit werkboek helpen we jou en je collega’s in zes concrete stappen op weg! Elke stap biedt je een werkblad met praktische tips & tricks. Het werkboek is gemaakt vanuit het idee dat je zoveel mogelijk aansluit bij wat er op school al in huis is aan kennis, materiaal en bestaande methodes.

Ervaringen

Ook zorgen collega-scholen voor de nodige inspiratie. Collega leerkrachten, directeuren of techniekcoördinatoren delen namelijk hun ervaring over hoe zij het hebben aangepakt. Dat doen zij door hun eigen ‘aha’-moment te benoemen, waar jij je voordeel mee kunt doen. De bijbehorende video’s vind je hier.

Aanvragen

Wil je meer weten over de inhoud van en ervaringen met het werkboek? Kijk dan hier. Je kunt ook meteen aan de slag gaan met het werkboek. Na het aanvragen middels het formulier ontvang je per e-mail de link om het werkboek te downloaden.

Klik op onderstaande button ‘Toon formulier’ om het werkboek te ontvangen.

 

Workshop W&T-actieplan

Ook bieden wij een handige workshop aan die gebaseerd is op het werkboek. Tijdens deze workshop gaat het schoolteam – of een deel daarvan – praktisch aan de slag met twee thema’s: ‘werk vanuit een visie’ en ‘bedenk met welke partijen de school kan samenwerken’. Vanuit waar de school nu staat, denkt de workshopbegeleider met jullie mee over hoe jullie een heldere visie voor W&T-onderwijs kunnen vormen en denken jullie samen na over de samenwerking met interessante partijen uit jouw regio. Aan het einde van de workshop hebben jullie concrete actiepunten geformuleerd voor het vervolg.

Samenwerken aan een actieplan

Met behulp van praktische werkbladen worden de deelnemers aan het denken gezet over de manier waarop zij W&T op hun school willen en kunnen organiseren. De volgende vragen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vormgeven van jullie W&T-werkplan: ‘wat verstaan wij eigenlijk onder W&T? Wat wil je met W&T bereiken? Met welke externe partijen kunnen we samenwerken?’. Vervolgens stellen de deelnemers aan het eind van de workshop gezamenlijk een actieplan op, met heldere rol- en taakverdeling en een concrete planning. Zo zet de school goed doordacht de volgende stap in W&T-onderwijs.

Aanmelden voor de workshop

De workshop onder begeleiding van een workshopleider is kosteloos, vindt plaats bij jullie op school en duurt 2,5 uur. Wil je je team aanmelden voor de workshop W&T-actieplan? Klik dan hier.