• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  29 januari 2020

  Winnaars TechniekTrofee 2020

  Basisscholen Wethouder van Eupen in Eindhoven en De Wissel in Den Haag zijn tijdens het TechniekTrofeest uitgeroepen tot winnaars van respectievelijk de TechniekTrofee 2020 (beste voorbeeld van W&T-onderwijs) en de Inspiratieprijs 2020 (meest inspirerende idee voor W&T-onderwijs). De scholen ontvingen vanavond uit handen van de jury onder leiding van wetenschapper Rolf Hut en Anko van Hoepen, vice-voorzitter van de PO Raad, ieder een trofee en een geldprijs van 2.500 euro. Hiermee kunnen zij het wetenschap- en techniekonderwijs (W&T) op hun scholen verder ontwikkelen.

  6e editie van de TechniekTrofee

  Dit jaar werd de 6e editie van de TechniekTrofee georganiseerd, een jaarlijks terugkerend initiatief van Jet-Net & TechNet. Met deze wedstrijd zetten we basisscholen in de schijnwerpers die de talenten van hun leerlingen (willen) ontwikkelen met behulp van wetenschap- en techniekonderwijs. De inzendingen werden dit jaar beoordeeld door een jury bestaande uit Rolf Hut, wetenschapper aan de TU Delft, Anna Hotze, lector Wetenschap en Technologie aan de Hogeschool iPabo en Lianne Bonte, leerkracht en Coördinator wetenschap en technologie  bij SBO De reis van Brandaan en winnaar van de TechniekTrofee 2018.

  Wat vond de jury?

  Juryvoorzitter Rolf Hut: “Dit jaar hadden we de eer om een hoop mooie en inspirerende inzendingen te beoordelen. Als rode draad bij veel van de voorbeelden en ideeën zagen we ‘maakonderwijs’ terug, zoals een maakotheek of een makerspace waarin techniek écht een prominente plek krijgt in het onderwijs. Ook is er een belangrijker rol weggelegd voor programmeren. Wat dit jaar positief opviel is dat er, met name bij de categorie ‘meest inspirerende idee’ voor W&T-onderwijs, steeds meer aandacht is voor het combineren van bestaande vakken als bijvoorbeeld rekenen en taal met het geven van W&T-onderwijs. Dat is een ontwikkeling die we enorm toejuichen”, aldus de jury.

  Wethouder van Eupen in Eindhoven winnaar TechniekTrofee 2020

  Grote winnaar van de TechniekTrofee 2020 dit jaar met ‘het beste voorbeeld van W&T-onderwijs’ is basisschool Wethouder van Eupen in Eindhoven.

  De jury over de winnaar: “Hoe mooi om te zien dat bij deze school het hele schoolteam bijdraagt aan de W&T-onderwijs. Wat hierbij heel sterk naar voren komt, is dat W&T in alle groepen en door het hele schoolteam gedragen wordt. De leerkrachten krijgen maatwerk ondersteuning van een kernteam met als doel met het gehele leerkrachtenteam W&T door de hele school te kunnen toepassen. Het geven van W&T-lessen lijkt bijna als vanzelfsprekend. De jury is onder de indruk van de mate waarin W&T is verweven in het DNA van de school.”

  Paul Hulshoff, leerkracht bij de Wethouder van Eupenschool: “Wij zijn ontzettend trots dat we de TechniekTrofee mee naar huis mogen nemen. Een prachtige bevestiging voor het hele team dat we goed bezig zijn. We gaan vooral zo door en zullen ook de ideeën van andere scholen tot ons nemen om onze W&T-lessen nog sterker te maken.”

  Het volledige juryrapport is hier te bekijken.

  De Wissel in Den Haag gaat er vandoor met de Inspiratieprijs 2020

  Winnaar van de TechniekTrofee Inspiratieprijs 2020 met ‘het meest inspirerende idee voor W&T-onderwijs’ is basisschool De Wissel in Den Haag.

  De jury over de winnaar: “Het idee van De Wissel is W&T tot leven laten komen door diverse natuurkundige principes zichtbaar te maken door ze in oefenvormen tijdens de gymles te gebruiken. De leerlingen zullen opdrachten mee krijgen die ze thuis of in de klas moeten uitvoeren. Wanneer dit een opdracht is om iets te bouwen dan testen ze het resultaat weer in de gymles. Het maken van een boemerang bijvoorbeeld.  Heel vernieuwend! Op deze wijze W&T verankeren in je lesaanbod hebben we nog niet eerder als structureel lesaanbod gezien. Een origineel idee waardoor wij zijn geboeid en verrast.”

  Marc van der Maaten, gymleraar bij basisschool De Wissel: “We zijn erg blij met deze prijs! We hopen dat ook andere scholen op deze manier W&T zullen gaan integreren in de gymles. Met deze prijs ga ik een methode ontwikkelen en materialen aanschaffen om dit voor elkaar te krijgen.”

  Het volledige juryrapport is hier te bekijken.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer