• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  14 april 2021

  ‘We moeten jongeren winnen voor techniek, ook nu’

  Samen met het bedrijfsleven brengt Jet-Net & TechNet ook nu techniek naar het klaslokaal. Civiele technieken deBoer werkte mee aan een video voor Expeditie 7 Werelden van Techniek. “Je kunt niet achteroverleunen en verwachten dat de beste mensen zomaar bij je binnenlopen.”

  Stoere dingen doen. Zo noemt directeur Anton van Vliet het werk van zijn bedrijf CT deBoer wel eens. CT deBoer verplaatst bijvoorbeeld (spoor)bruggen, schuift tunnels en tilt en verplaatst soms zelfs complete gebouwen. Complexe projecten, waar altijd druk op staat om het snel en goed te doen. “Als het echt zwaar wordt, mogen ze ons bellen”, zegt Van Vliet met een knipoog. “Op verjaardagen hebben onze mensen écht wat te vertellen.”

  Hijsloods

  In de video voor Expeditie 7 Werelden van Techniek staat een ander maar niet minder opzienbarend project in de spotlights: de hijsloods. Dat is een zelf klimmende loods om op hoogte veilig met grote betonnen prefab elementen te bouwen op plekken waar grote bouwkranen geen optie zijn, bijvoorbeeld in binnensteden. “Lego voor grote mensen”, zegt Van Vliet. De hijsloods klimt dankzij vijzeltechniek mee met elke verdieping die erbij komt en kan tot 40 ton hijsen. Het is in feite een complete werkplaats, maar dan tot op 200 meter hoogte.

  Opzienbarend

  “Ik ben oprecht trots op dat project”, zegt Van Vliet. “Net als op heel veel van onze andere projecten. Het zijn klussen waar mensen op af komen. En zulke bijzondere technische projecten moet je dus ook gewoon misbruiken om jonge mensen te interesseren voor techniek. Daarom hebben we ook geen seconde getwijfeld toen Jet-Net & TechNet bij ons aanklopte voor medewerking aan Expeditie 7 Werelden van Techniek.”

  Snuffelen

  Van Vliet is zelf ‘gek op techniek’ en brengt het werk in de civiele techniek op verschillende manieren onder de aandacht bij de nieuwe generatie. “Je kunt niet achteroverleunen en verwachten dat de beste mensen zomaar bij je binnenlopen. Daarom ontvangen we regelmatig studenten om hier eens rond te snuffelen op de werkvloer, zodat ze kunnen kennismaken met ons werk. En onze projectleiders verzorgen bijvoorbeeld ook gastlessen.

  Winnen

  Dat zit er nu even niet in door de corona-pandemie. Maar jongens en meiden techniek laten ontdekken kan niet stilvallen, vindt Van Vliet. “Technische vakmensen zijn over de hele breedte nodig. We moeten jongeren winnen voor techniek, ook nu. Dus de stap naar online techniek de klas in brengen is logisch. Het moet doorgaan.”

  Visueel

  Van Vliet: “De mensen die we nodig hebben, zijn vaak visueel ingesteld. Dan komt een video met een aansprekend project veel beter binnen. Het gaat om de beleving, dat is waar we hun hearts and minds mee kunnen veroveren. En dat kun je nou eenmaal het beste laten zien met een mooie video en technici die met enthousiasme over hun werk vertellen. Dan zit je midden in hun wereld.”

  Foto: Timon Jacob

   

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 30 november 2023

  Het vernieuwde Jet-Net Loket brengt onderwijs en bedrijfsleven echt samen

  Jet-Net lanceert het vernieuwde Jet-Net Loket, een matchingtool die vraag en aanbod van scholen en het technisch bedrijfsleven...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

  Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

  Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

  Lees meer