• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  10 juni 2020

  Vakkanjers is vernieuwd: flexibele startdatum, bedrijf als coach en oude challenges beschikbaar!

  Vakkanjers is al jaren een bekend fenomeen op middelbare scholen met uitdagende challenges in samenwerking met nationale organisaties zoals de Unie van Waterschappen, het Rode Kruis en de Johan Cruyff Foundation. Vanaf het nieuwe schooljaar 2020-2021 pakken we het nog groter en flexibeler aan: als school kun je de challenge helemaal zelf inrichten, de Digitale Leeromgeving (DLO) is een stuk uitgebreider en ook challenges van de afgelopen jaren zijn beschikbaar!

  Flexibele startdatum

  Tot afgelopen schooljaar bepaalde Vakkanjers wanneer een project begon en eindigde. De planning stond vooraf helemaal vast en scholen moesten het inpassen in hun lesrooster. Dat gaat vanaf schooljaar 2020-2021 anders: scholen kunnen dan zelf bepalen wanneer ze starten en hoeveel tijd ze er per week aan besteden. Met behulp van een online planner kan de docent zelf alle projectfases inplannen op basis van het aantal uren dat er in een week voor Vakkanjers beschikbaar zijn. Flexibiliteit is de toekomst!

  Oude challenges beschikbaar

  Nieuw is dat er ook Vakkanjer challenges van de afgelopen jaren zijn verzameld in de vernieuwde DLO en beschikbaar zijn voor alle scholen om zelf uit te voeren. Wil je met je klas bijvoorbeeld de challenge van het Rode Kruis van een paar jaar geleden doen? Geen probleem! Op deze manier hoef je niet deel te nemen aan de actuele Vakkanjers wedstrijd om op school aan de slag te gaan met creatieve technische oplossingen. Of organiseer een Vakkanjers wedstrijd alleen voor je eigen school met een challenge naar keuze!

  Bedrijf als coach

  Het regionale bedrijfsleven krijgt een actievere rol in de Vakkanjer challenges: ze worden coach! De school gaat een samenwerking aan met een bedrijf uit de buurt. Medewerkers van het bedrijf gaan feedback geven op de ideeën en ontwerpen van de leerlingen. Dit kunnen bedrijven online doen, maar nog leuker is om het bedrijf op school te laten langskomen of bij het bedrijf op bezoek te gaan en meteen een kijkje te nemen op de werkvloer. Vakkanjers ondersteunt uiteraard in het vinden van een bedrijf als coach, geïnteresseerde bedrijven kunnen zich opgeven via Gastlessenzogeregeld.nl.

  Uitgebreidere DLO

  Voorheen waren er door het jaar heen landelijke momenten waar scholen live bij aanwezig moesten zijn als ze meededen aan Vakkanjers. De kick-off, de halve finales in maart en de finale in juni zijn daar voorbeelden van. Voor de kick-off komt Vakkanjers vanaf het nieuwe schooljaar naar de deelnemende scholen toe en de halve finales vinden flexibeler in de regio plaats in maart en mei. Vakkanjers speelt zich dus meer op school en online af en daar wordt de digitale leeromgeving volledig voor ingericht. Via de DLO kunnen leerlingen, docenten en bedrijven de hele challenge zelfstandig uitvoeren met instructievideo’s, planningen en andere tools. Wanneer je als leerling meedoet met de wedstrijd en dus aan de slag gaat voor de nieuwe opdrachtgever, het Wereld Natuur Fonds, strijd je allereerst met je team online en op je eigen school om namens jouw school een plek te bemachtigen in een van de halve finales in jouw regio.

  Meedoen met de nieuwe Vakkanjer Challenge?

  Het Wereld Natuur Fonds is de nieuwe opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge voor schooljaar 2020-2021. De WWF Wildlife Challenge daagt leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Wil je meer weten over de verschillende opdrachten? Bekijk ze op www.vakkanjers.nl/wwf

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 20 november 2020

  “De 7 werelden maken technieklessen lekker concreet”

  Er is niets leuker dan een les geven waarbij alle kinderen actief meedoen. Hoe je dat doet als...

  Lees meer
  Nieuws - 17 november 2020

  Nieuwe naam: Gastlessen, zó geregeld wordt Jet-Net & TechNet Loket

  Vanaf maandag 16 november gaat het online platform ‘Gastlessen, zó geregeld’ verder onder de naam ‘Jet-Net & TechNet...

  Lees meer
  Nieuws - 12 november 2020

  De TechCheck: leerlingen ontdekken hun technische drijfveren, mogelijkheden en barrières

  Wat is er nodig voor jongeren in het voortgezet onderwijs om een goede profiel- en studiekeuze te maken? Simpel:...

  Lees meer