• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    01 april 2021

    Twee keer inspiratie voor een studiedag met wetenschap en technologie 

    Het voorjaar is hét moment om vooruit te kijken naar het volgende schooljaar. Basisscholen die stappen willen zetten in de ontwikkeling van hun wetenschap- en techniekonderwijs, kunnen nu alvast een workshop boeken voor de studiedagen 2021/2022. Afhankelijk van hoe ver je bent en wat je wilt bereiken, heb je keus uit twee varianten. 

    Onder de scholen die vóór de zomer een afspraak maken voor de studiedagen 2021/2022 verloten wij 10 W&T-pakkettenDeze mooie W&T-pakketten ter waarde van ruim 130 euro bevatten een aantal verschillende onderdelen die samen geschikt zijn om met alle klassen en op alle niveaus aan de slag te gaan. 

    1. Inspiratieworkshop voor het hele team 

    Deze kosteloze workshop is bijzonder geschikt voor scholen die een goede start willen maken met wetenschap– en techniekonderwijs en daarvoor alle leerkrachten willen enthousiasmeren. Laat dat maar aan de techniekcoaches van Jet-Net & TechNet over. In deze workshop laten zij het hele team kennismaken met wetenschap en technologie gebaseerd op Onderzoekend & Ontwerpend Leren: hoe werkt dat? Hoe ziet de leercyclus eruit? Hoe koppel je wetenschap en technologie aan de kerndoelen?  

    Niet alleen de theorie passeert de revue, je steekt ook zelf de handen uit de mouwen. En ervaart zo hoe je een onderwerp als energie of ‘vastmaken en verbinden’ eenvoudig en met alledaagse materialen op een leuke en leerzame manier kunt benaderen. Een mooie, inspirerende en effectieve manier om inzicht te krijgen in wat je als leerkracht kunt doen om de radertjes bij kinderen in beweging te krijgen.   

    Er is weinig nodig om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen. Geef ze een set materialen zoals een lamp, een motortje, een rietje, plakband, karton en een krokodillenbekje en ze gaan er vanzelf mee experimenteren. Zo ontstaat Onderzoekend & Ontwerpend Leren in optima forma, waarbij leerlingen aan de slag gaan met hun eigen vragen. Tijdens de Inspiratieworkshop Wetenschap & Techniek van Jet-Net & TechNet ervaren leerkrachten zelf hoe leuk en leerzaam dat is. En hoe aanrommelen en loslaten tot veel moois kan leiden. 

    Het team van OBS Hurdegarijp deed de Inspiratieworkshop. “Leuk om te ervaren dat je met simpele huis-tuin-en-keukenvoorwerpen al veel kunt doen”, zegt IB’er Tineke SteegstraJe wordt je er ook van bewust hoezeer je met wetenschap en technologie creativiteit in kinderen naar boven kunt halen, en dat je hart, hoofd en handen tegelijk aan het werk zet.” 

    Kijk hier voor meer informatie en meld je aan.

     2. Workshop W&T-actieplan 

    Ook deze workshop is bedoeld voor basisscholen die aan het begin van hun wetenschap-en- techniekavontuur staan. Dit keer ligt de nadruk op organisatorische vraagstukken: wat wil je met wetenschap en technologie (W&T) bereiken? Wat is daarvoor nodig? Met welke externe partijen kunnen we samenwerken? Kortom: hoe pak je de invoering van W&T aan?  

    Het schoolteam – of een deel daarvan – gaat praktisch aan de slag vanuit waar de school nu staat. Als onderlegger krijgen de deelnemers een handig werkboek waarin aan de hand van zes thema’s alles voorbijkomt waar je als school aan moet denken bij de invoering van W&T. Twee thema’s werken jullie in de workshop uit: ‘werk vanuit een visie’ en ‘bedenk met welke partijen de school kan samenwerken’. Met als resultaat: concrete actiepunten om wetenschap en technologie op de school verder te ontwikkelen.  

    Kijk hier voor meer informatie over deze kosteloze workshop en meld je aan.

    Studiedagen op maat 

    De kosteloze workshops vormen een ideale invulling voor elke studiedag. De inspiratieworkshop duurt 1,5 uur, de workshop W&T-actieplan neemt 2,5 uur in beslag. In overleg kunnen ze ook op maat gemaakt worden voor jullie studiedag. Heb je hiervoor speciale wensen of ideeën? We horen het graag! Neem dan contact op via primaironderwijs@jet-net.nl  

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 08 mei 2023

    ‘Door corona is de context van techniek cruciaal gebleken’

    Jongeren hebben meer behoefte aan praktijkopdrachten en context in de les, dat blijkt uit dit onderzoek dat wij...

    Lees meer
    Nieuws - 03 mei 2023

    ‘Er liggen veel kansen in het verhelderen van het beeld dat leerlingen van techniek hebben’

    Ieder schooljaar zijn er opnieuw veel leerlingen die talent hebben voor bètatechniek, maar uiteindelijk niet kiezen voor een...

    Lees meer
    Nieuws - 25 april 2023

    Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

    De afgelopen jaren zien we een afname in het aantal jongeren dat kiest voor een technisch profiel op...

    Lees meer