• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  23 juli 2021

  Tips: zomerse techniekuitjes dichtbij huis

  Wil jij deze zomer graag op pad in eigen land met de kinderen? Nederland heeft zo veel leuks en leerzaams te bieden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het LEGiO-Museum, wordt een Waterbaas met de Waterbazen wandelingen of ga thuis aan de slag. Wij zetten de leukste technische uitjes voor deze zomer op een rij!

  Deltapark Neeltje Jans, Oosterschelde

  Bezoek de grootste stormvloedkering ter wereld in Delta Park Neeltje Jans en leer alles over de indrukwekkende techniek ervan. Bezoek de stormvloedkering van binnen of ervaar het historische verhaal van het Nederlandse gevecht tegen het water op een innovatieve, toegankelijke en levendige manier in de Delta Experience. En na afloop lekker het waterpark in! Ga naar www.neeltjejans.nl/park/

  LEGiOmuseum, Grootegast

  900 m2 aan LEGO? Dat vind je in het LEGiOmuseum! Het museum beschikt over een eigen collectie, maar ook stellen diverse verzamelaars hun materiaal beschikbaar om zo een zo breed mogelijk beeld te kunnen bieden over LEGO. Naast de mooiste bouwwerken, zoals de Martinitoren van Groningen, kun je hier ook zelf lekker bouwen en spelen met LEGO. Let op: Door maatregelen omtrent de Corona-crisis is het alleen voor kinderen tot 12 jaar mogelijk om zelf met LEGO te bouwen in het museum. Ga naar de website.

  De Uitvindfabriek, Breda

  Buiten spelen midden in de stad, het kan bij de Uitvindfabriek! Naast films en workshops in de oude fabrieksruimte kunnen kinderen losgaan op het buitenterrein van de voormalige snoepjesfabriek. Ga skelteren, hutten bouwen, spelen met bijzondere muziekinstrumenten of probeer de nieuwe waterbaan! Plan hier je bezoek.

  Waterbazen Wandelingen

  Laat jouw kinderen al wandelend een Waterbaas worden met de Doe & Ontdek-gids van Waterschappen. Kinderen gaan aan de slag met opdrachten en waterweetjes op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten ze doen, hoe meer ze een echte Waterbaas worden! Download de gids nu gratis.

  Museum Geofort, Herwijnen

  Breng een bezoekje aan GeoFort; een interactief science center waar alles om de aarde draait. Hier beleef je wereldse thema’s in de GeoExperience, het ‘intelligent’ doolhof en de Vleermuisspeurtuin. Drie uitdagende thema’s staan centraal: klimaat, geodesign en big data. TIP: in opdracht van het ministerie van Economische Zaken hebben ze een nieuw energietransitiespel ontwikkeld. Zo krijgen kinderen in 15 minuten een idee van alle variabelen die een rol spelen in energietransitie. Leuk én leerzaam dus! Plan je bezoek. 

  Oyfo Techniekmuseum, Hengelo

  Ga op ontdekkingstocht in het Oyfo Techniekmuseum, niet alleen door te kijken maar vooral door te doen! In de oude fabriek van Hazemeijer onderzoek je wat techniek in ons leven betekent. Zie hoe onze wereld verandert door technologie. Kom alles te weten over stoommachines en smartphones, robots en kunst, energiebronnen en onze planeet. Kortom, alles over mens en techniek. Koop hier je tickets. 

  Kijk voor meer wetenschap- en techniekmusea bij jou in de buurt op: https://www.vsc-netwerk.nl/waar-vind-je-ons-/

  Thuis aan de slag

  Liever in eigen tuin aan de slag? Ook dat kan! Bijvoorbeeld met de proefjes van C3, lanceer bijvoorbeeld een raket met een bruistablet, ontdek wat zout met ijs doet of maak een ei doorzichtig. Veel is er niet voor nodig, met een paar huis-, tuin- en keukenmiddelen kom je een heel eind.

  Ook The James Dyson Foundation heeft genoeg challenges die je vanuit huis kunt ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bouwen van een stoel van karton? Of een race met ballonnenauto’s? Je vindt alle challenges met uitgebreide uitleg op de zogenaamde challenges cards, de uitleg is in het Engels.

  Toch liever een Nederlandse uitleg? Neem dan een kijkje op de website van de Aha-vragengenerator. Hier vind je meer dan 100 vragen die je thuis kunt onderzoeken. Hoe zorgen we dat er minder dieren uitsterven bijvoorbeeld? Hoe ziet jouw vingerafdruk eruit? Of maak zelf bliksem of een tornado!

  De proefjes toch liever uit handen geven? Organiseer dan een echt uitje in je eigen tuin met Mad Science Nederland: Samen met een Mad Scientist gaan de kinderen aan de slag met uitdagende activiteiten. Leuk, wetenschappelijk en educatief! Maak bijvoorbeeld slijm of je eigen stuiterbal en maak het feest helemaal compleet met goodiebags en labjasjes. Dus verzamel die vriendjes en vriendinnetjes van je kind en maak er een feestje van!

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer