• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  04 december 2019

  Technisch bedrijfsleven inspireert talent van de toekomst

  In oktober en november maakten meer dan 5000 leerlingen kennis met technische beroepen en bedrijven tijdens de Careerday-on-Tour en Career Days van Jet-Net & TechNet. Bedrijven in regio Twente en regio Zuid-Limburg openden tijdens de Careerday-on-Tour hun deuren voor ongeveer 550 leerlingen. En ruim 4500 leerlingen volgden in november workshops van technische bedrijven bij de Career Days.

  Leerlingen ervaren technische beroepen en bedrijven

  Met de Careerday-on-Tour bezochten bovenbouwleerlingen in één dagdeel twee bedrijven. De deelnemende bedrijven ontvingen de leerlingen in hun eigen werkomgeving en brachten met enthousiasme aan de jongeren over hoe leuk en uitdagend werken in de techniek is. Stephanie Bekhuis, HP Valves: “Je ziet dat jongeren naar aanleiding van zo’n ochtend een beter beeld krijgen bij wat er in het bedrijfsleven mogelijk is en vooral ook wat je kunt doen met een bepaalde studie”.

  Tijdens de Career Day volgden leerlingen in een dagdeel meerdere workshops van technische bedrijven. De jongeren gingen in groepjes, onder begeleiding van een career guide (een student die een stap verder is dan de leerling en vaak al technische studie doet), op pad. Ze gingen zelf bouwen, proberen, proeven, programmeren, raden en rekenen. Kortom: ervaren! Het bedrijf TJIP zei hierover: “We hebben havo/vwo-leerlingen mogen begeleiden in hun zoektocht naar een toekomst in de techniek”. Ook Foodmate was erbij: “Het blijft ontzettend belangrijk om de scholieren te enthousiasmeren over een technisch beroep. Foodmate was daarom aanwezig bij de Career Day waar maar liefst 1600 leerlingen op af zijn gekomen. Met een blijvende samenwerking was dit een zeer succesvol evenement!” En de ervaring van Sekisui: “Super leuk en leerzaam om vmbo-, havo- en vwo-leerlingen kennis te laten maken met ons bedrijf en de wondere wereld van “foam”. Fijn om te zien dat de leerlingen zo enthousiast waren en actief meededen!”

  Vijf edities

  Er waren twee edities van de Careerday-on-Tour:

  • Regio Twente: 15 en 17 oktober met ongeveer 450 bovenbouwleerlingen vmbo, havo en vwo en zeventien Twentse bedrijven. Bekijk hier een impressie van de Careerday-on-Tour.
  • Regio Zuid-Limburg: 22 en 23 oktober met 90 bovenbouwleerlingen en zes bedrijven in Zuid-Limburg. Bekijk hier de video van de editie in Limburg.

  De Career Days werden in drie regio’s georganiseerd:

  • Career Day Zuid: 12 en 13 november bij het Evoluon in Eindhoven. Hier werden 1400 leerlingen ondergedompeld in een technische wereld van 35 bedrijven en organisaties. Leerlingen beoordeelden deze editie met een 7,9.
  • Career Day Noord: 19 t/m 21 november bij Windesheim in Zwolle. Meer dan 1500 leerlingen hebben een bezoek aan dit evenement gebracht. En 30 bedrijven en organisaties verzorgden een stand en/of een workshop tijdens Career Day Noord. Het cijfer dat leerlingen gaven aan dit evenement is 7,4.
  • Career Day West: 26 t/m 28 november bij X TU Delft. Bij deze editie maakten ruim 1600 leerlingen kennis met technische bedrijven en beroepen. Bijna 50 bedrijven en organisaties hebben bijgedragen aan dit evenement. De aanwezige leerlingen waardeerden Career Day West met een 7,7.

  Groeiend netwerk

  Tijdens Career Day West hebben zes bedrijven zich aangesloten bij het netwerk van Jet-Net & TechNet. EIC Mainport, Online Payment Platform, Emerson, Stolze en Foodmate & Barth Groep tekenden een samenwerkingsovereenkomst. En ook KLM Engineering & Maintenance is officieel Vriend en ambassadeur van Jet-Net & TechNet geworden.

               

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 08 mei 2023

  ‘Door corona is de context van techniek cruciaal gebleken’

  Jongeren hebben meer behoefte aan praktijkopdrachten en context in de les, dat blijkt uit dit onderzoek dat wij...

  Lees meer
  Nieuws - 03 mei 2023

  ‘Er liggen veel kansen in het verhelderen van het beeld dat leerlingen van techniek hebben’

  Ieder schooljaar zijn er opnieuw veel leerlingen die talent hebben voor bètatechniek, maar uiteindelijk niet kiezen voor een...

  Lees meer
  Nieuws - 25 april 2023

  Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

  De afgelopen jaren zien we een afname in het aantal jongeren dat kiest voor een technisch profiel op...

  Lees meer