• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  21 november 2017

  Standhouders delen ervaringen over Jet-Net Career Day West

  14 en 15 november bezochten 1400 leerlingen de Jet-Net Career Day bij de TU Delft. Tijdens dit evenement maken 4 havo en 5 vwo’ers kennis met verschillende technologische beroepen en studies. De leerlingen en docenten zijn erg tevreden over het evenement, maar hoe ervaren de standhouders deze dagen eigenlijk zelf en hoe vullen zij hun stands in?

  TNO

  In de stand van TNO kunnen leerlingen aan de slag met de grasmat van de Amsterdam ArenA. Deze opdracht ontwikkeld in samenwerking met de minor Sportinnovatie TU Delft brengt de scholieren bij hoe zij objectief de hardheid van een grasmat kunnen berekenen. Met die informatie kan men de meest optimale mat ontwerpen en bijvoorbeeld voorkomen dat er bij de spelers blessures optreden. Cynthia Bogerd, Projectcoördinator Employer Branding bij TNO, heeft in de voorbereiding zo veel mogelijk tips van de organisatie ter harte genomen: “Onze stand hebben we bemand met jonge en enthousiaste stagiairs, omdat zij goed aansluiten bij de belevingswereld van de scholieren. Zij kunnen naast hun ervaringen bij TNO ook vertellen over studiemogelijkheden, de leerlingen stellen daar enorm veel vragen over.” Aan het einde van de activiteit doen de scholieren een pitch, waarbij ze de meest originele ideeën met elkaar delen.

  BAM

  BAM maakte dit jaar haar debuut op de Jet-Net Career Day. Anne-Roos van der Elst, Manager Working Capital bij BAM Infra Nederland, wil de scholieren graag laten zien hoe innovatief de bouw is: “Als leerlingen aan de bouw denken, denken ze vaak aan traditionele bedrijven. Maar in werkelijkheid zijn we erg high-tech.” Dat blijkt ook uit de activiteiten voor de leerlingen in de stand. Zo kunnen zij zelf aan de slag met 3D BIM-modellen en deze bekijken in virtual reality. Ook maken de scholieren kennis met de zeer innovatieve 3D beton printer.

  Homij Technische Installaties bv

  Ook Homij Technische Installaties bv (Grote Projecten te Vianen staat dit jaar voor het eerst op de Career Day en laat leerlingen virtueel kennis maken met grote en complexe installatie projecten zoals Stadskantoor Utrecht, Rijksmuseum te Amsterdam, Internationaal gerechtshof ICC in Den haag en WILDLANDS Adventure Zoo te Emmen. “Bij dit soort projecten hebben we meestal niet in de gaten dat aan ruim één jaar bouw (realisatie van het project), vaak een net zo lange periode voorbereiding vooraf gaat. Daarvoor hebben we onder andere engineers, modelleurs/tekenaars, planners nodig,” aldus Jerry Groeneveld, Procesmanager bij HOMIJ Technische Installaties.

  “Bij een project als WILDLANDS Adventure Zoo werk je bijvoorbeeld samen met dierenverzorgers. In overleg met de verzorgers bepalen we hoe we installaties kunnen integreren in de betreffende leefomgeving van de dieren. Dit heeft bijvoorbeeld als resultaat dat rotsen in het verblijf worden verwarmd, zodat een leeuw specifiek op die plek gaat liggen voor de bezoekers. Met behulp van BIM is het ook heel goed mogelijk dit soort situaties te visualiseren en te beleven. De aanwezigheid van HOMIJ Technische Installaties bv op dagen zoals deze is ervoor om de aankomende generatie in contact te brengen met de diversiteit van techniek en de veranderingen binnen de techniek.”

  SMC Pneumatics

  In de stand van SMC Pneumatics ervaren de leerlingen alles met betrekking tot industriële componenten en pneumatische systemen. “We proberen onze technologie zo dicht mogelijk bij de leerling te brengen, ook bij het productieproces van je potje pindakaas wordt pneumatiek gebruikt,” Aldus Bert Bak, Accountmanager Onderwijs bij SMC Pneumatics. In de stand kunnen de leerlingen zelf experimenteren met één van de pneumatische opstellingen. Op de vraag of we de Career Day nog kunnen verbeteren antwoordt Bert Bak: “De doorstroming van vmbo naar een technische richting in het mbo en daarna eventueel naar een technische richting in het hbo is ook heel belangrijk. Misschien is het een idee om aansluitend hier volgend jaar ook een dag voor leerlingen uit het vmbo of mbo te organiseren. Mogelijk is dat voor sommige bedrijven wat lastig. Pneumatiek en besturing van pneumatiek kunnen we op verschillende niveaus aanbieden. Wij vonden het in elk geval leuk om nu aan havo en vwo leerlingen een eerste indruk te geven van wat pneumatiek is!”

  De volgende editie van de Jet-Net Career Day vindt plaats op 21 en 22 november in Zwolle. De laatste editie van het jaar staat gepland op 28 en 29 november in Eindhoven.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer