• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  19 september 2022

  ScienceMakers Awards 2022: Hét podium voor jong en innovatief talent

  Woensdagmiddag 21 september 2022 worden ruim 100 jongeren als ScienceMaker gehuldigd in het Philips Stadion in Eindhoven. Allemaal hebben zij afgelopen jaar deelgenomen aan een nationale of internationale wedstrijd op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Om 14.00 uur wordt de show geopend door presentator Dennis Weening. De jongeren ontvangen dan ook de ScienceMakers Award 2022.

  ScienceMakers Awards, dat sinds dit schooljaar onderdeel is van het programma Jet-Net, laat zien dat Nederland rijk is aan jong en innovatief talent en dat deze bijzondere prestaties beloond mogen worden. Deze jonge talenten hebben Nederlandse bedrijven en instellingen hard nodig om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen.

  De winnende projecten
  Door heel Nederland – en ook in het buitenland – vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Tijdens deze wedstrijden maken jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar de meest ingewikkelde berekeningen en briljante uitvindingen. Bedenken ze toffe ideeën. Én doen zij geniale ontdekkingen. De winnaars worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards. De afgelopen twee jaar gebeurde dit in de online campagne ScienceMakersLAB. Deze 8e editie komen alle jongeren weer samen op een fysiek event én zullen veel ScienceMakers hun project tentoonstellen aan elkaar en bezoekers op de Expo!

  Publiek podium SMANL2019 v3

  Alle winnaars ontvangen uiteraard ook hun welverdiende ScienceMakers Award voor hun bijzondere prestatie, die ontwikkeld is door het Fablab in Groningen. Benieuwd naar wat deze jongeren bedacht, gedaan en gemaakt hebben? Een aantal voorbeelden:

  • Lars (Stadslyceum Groningen), Kees (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum), Lance (Kath. SG Hoofddorp), Mads (Utrechts Stedelijk Gymnasium) en Casper (Leo Kannercollege, Leiden) hebben Nederland vertegenwoordigd bij de International Mathematics Olympiad.
  • William, Hanna & Reinard (Van Lodenstein College, Amersfoort) wonnen de wedstrijd Imagination at Work onderzoek rondom fosfaatrecycling uit afvalwater.
  • De havo-opdracht van de Bouwend Nederland Innovatieprijs werd gewonnen door Stijn, Jinte, Renée en Terence (Technasiumschool Dalton College Alkmaar).
  • En Vera en Jordy (SG Groenwald, Stein) werden Nationaal Kampioen bij de wedstrijd RoboCup Junior in de categorie “Rescue Line”.

  Alle winnende projecten van 2022 worden binnenkort gepubliceerd.

  Online podium
  Daarnaast worden de jongeren ook dit jaar weer online in het zonnetje gezet. We delen via social media de mooie verhalen van en over de ScienceMakers én we maken zichtbaar welke ingenieuze concepten en projecten deze talenten hebben bedacht, gemaakt en uitgevoerd. We doen dit van maandag 26 september tot en met vrijdag 7 oktober 2022. Benieuwd naar de jonge talenten en hun unieke prestaties? Houd dan de social media kanalen van ScienceMakers Nederland in de gaten: YouTubeInstagramFacebook en Twitter. Of volg de hashtag #SMANL op de genoemde kanalen.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer