• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  08 oktober 2020

  ScienceMakers 2020: Ontdek prijswinnende technische oplossingen van Nederlandse scholieren in november!

  Elk jaar worden er door heel Nederland en daarbuiten veel wedstrijden georganiseerd op het gebied van wetenschap, technologie & maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en unieke concepten: niks is te gek voor Nederlandse scholieren blijkt uit deze wedstrijden. De winnaars van al deze technische wedstrijden worden door ScienceMakers extra in het zonnetje gezet tijdens de ScienceMakers Awards in november. Benieuwd naar alle briljante oplossingen van Nederlandse scholieren? Houd dan de online kanalen in de gaten voor de bekendmaking van ScienceMakers 2020!

  Oplossing tegen nachtblindheid tijdens autorijden

  We zetten alvast wat ScienceMakers in de spotlights: de leerlingen uit groep 7 en 8 van OBS Jan Campert in Spijkenisse. Zij deden mee met de Bright Ideas Challenge van Shell. Binnen het thema ‘anders verplaatsen’ hebben leerlingen Yaser, Merel, Lisa, Jamie, Hila en Jasmijn zich gebogen over het probleem omtrent nachtblindheid bij het autorijden. Als het buiten donker wordt of er bijvoorbeeld een fikse regenbui losbarst, kunnen automobilisten vaak niet goed meer zien. Hoe zorg je ervoor dat het toch veilig blijft op de weg? De oplossing van de leerlingen leverde het winnende project ‘Voorruitzicht 2050’ op.

  “De leerlingen hebben zich goed in het onderwerp verdiept. Ook hebben ze de stoute schoenen aangetrokken en gebeld met bedrijven, waarna ze daar op bezoek gingen om met specialisten te praten. Ze kwamen uiteindelijk met een superslimme oplossing: een voorruit die – door een polariserende laag, die door sensoren geactiveerd wordt – veranderd in een soort nachtbril”, vertelt leerkracht Gina Graanoogst. De leerlingen zijn voor hun project bij twee bedrijven op bezoek geweest om meer te weten te komen, zodat zij hun idee nog beter konden uitwerken. Bij opticien Pearl kregen zij uitleg over de nachtbril en gepolariseerde glazen en bij de technische dienst van autobedrijf Hoogenboom in Spijkenisse leerden ze alles over hoe sensoren in een auto werken. “Meedoen aan de Bright Ideas Challenge was heel leerzaam en leuk”, vertelt leerling Merel (11 jaar). “Ik was dan ook super blij toen we te horen kregen dat we hadden gewonnen!”

  Online Award-uitreiking

  Dit jaar ziet de uitreiking er wat anders uit door de coronamaatregelen. In plaats van een live huldiging is er gekozen voor een online bekendmaking van de winnaars. Uiteraard worden de awards opgestuurd naar de scholieren! Volg daarom de online kanalen van ScienceMakers om de winnende talenten de aandacht te geven die ze verdienen en om te ontdekken wat voor ingenieuze ideeën en oplossingen ze het afgelopen jaar bedachten!

  #SMANL

  Blijf op de hoogte en volg ScienceMakers op Instagram, Twitter, Facebook en/of YouTube.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 06 mei 2021

  Het bedrijf de klas inhalen tijdens een gastles: zo doet de Efteling het

  De Efteling is normaal een plek waar kinderen verwonderd raken, maar Corné de Rooij, teamleider Mechatronica bij het...

  Lees meer
  Nieuws - 05 mei 2021

  Laat je inspireren door webinars W&T-onderwijs

  Wil je binnenkort beginnen met het geven van wetenschap- en techniekonderwijs? Of zoek je inspiratie en handvatten om...

  Lees meer
  Nieuws - 04 mei 2021

  Online techniekquiz trekt leerlingen, docenten, bedrijven en ouders de 7 werelden van techniek in

  Ruim 300 vmbo-leerlingen uit de Gooi- en Vechtstreek deden 22 april mee met de Maak het met Techniek-quiz,...

  Lees meer