• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  04 september 2019

  Schrijf jouw leerlingen nu in voor Vakkanjers!

  Geef jouw klas de uitdaging van het jaar met Vakkanjers! Dit jaar is de Johan Cruyff Foundation de opdrachtgever en gaan leerlingen aan de slag met de opdracht ‘Creating space for children’. Want wie weet er meer over sporten en bewegen dan de jeugd zelf? Meld jouw school nu aan!

  Door een technische opdracht te verbinden aan een maatschappelijk relevant ontdekken en ontwikkelen jongeren unieke technische vaardigheden die later goed van pas komen. En wie weet bedenken jouw leerlingen wel dé oplossing om kinderen weer massaal aan het bewegen te krijgen!

  De opdrachten

  Voor elk leerjaar van het vmbo en voor het mbo of jonge professionals is er een unieke opdracht bedacht. Zo is er voor het eerste jaar van het vmbo, de scouts, de opdracht ‘Plug & Play’. Tweede- en derdejaars vmbo’ers kunnen aan de slag met Explorer ‘Moving Forward’. Derde- en vierdejaars vmbo’ers gaan in Pioneer ‘Practice Mode’ en mbo’ers en young professionals verdiepen zich in de opdracht Navigator ‘Multi Player’. Een korte omschrijving van de opdrachten vind je in de video en hieronder.

  Scout, Plug & Play

  Met de opdracht Plug & Play gaan leerlingen uit het eerste jaar vmbo aan de slag met vernieuwingen bedenken voor de bestaande Cruyff Courts of Schoolplein14. Hoe kunnen we met slimme aanpassingen de functie van Cruyff Court vergroten en het multifunctioneler maken? Of kies voor Schoolplein14: hoe kunnen we helpen om het Schoolplein14 langer uitdagend te houden voor kinderen en ze weer leren buiten te spelen?

  Explorer, Moving Forward

  Tweede- en derdejaars vmbo’ers kunnen aan de slag met Explorer ‘Moving Forward’. In deze opdracht bedenken leerlingen slimme aanpassingen voor de Cruyff Courts in Zuid-Afrika om hun functie als ontmoetingsplek en motor voor ontwikkeling te verbeteren. Bedenk en maak bijvoorbeeld een hulpmiddel waarmee sport toegankelijk wordt voor ouderen of kinderen met een beperking. Of ontwikkel van oude materialen een nieuw product waarmee je kunt sporten.

  Pioneer, Practice Mode

  Derde- en vierdejaars vmbo’ers gaan in Pioneer ‘Practice Mode’ aan de slag met het uitbreiden van de functie van de Cruyff Court door een interactieve oefenwand voor meerdere sporten vorm te geven. De wand moet aan een aantal voorwaarden voldoen, hij moet bijvoorbeeld de score kunnen bijhouden. Verder moet er nagedacht worden over de stroomvoorziening. Verder zijn de Pioneers vrij om een creatieve wand neer te zetten!

  Navigator, Multi Player

  Mbo’ers of young professionals verdiepen zich in de opdracht Navigator ‘Multi Player’. Het doel is om een uitdagende en aantrekkelijke attractie te ontwerpen, waarbij beweging nodig is om een wow-effect te creëren. De attractie moet de Cruyff Foundation vervolgens kunnen inzetten bij evenementen. Het ontwerp moet aan een aantal voorwaarden voldoen, de attractie moet duurzaam zijn, makkelijk op te zetten en mag maar een beperkte ruimte in beslag nemen.

  Schrijf je snel in!

  Je kunt jouw teams nu inschrijven voor één van de opdrachten. Meer weten? Kijk voor alle info en inschrijving op vakkanjers.nl/docenten. Of neem contact op met Emmy van Montfoort via e.vanmontfoort@vakkanjers.nl of 0348 74 4220.

  Over de Cruyff Foundation

  Niet alle kinderen hebben de mogelijkheid om te bewegen. Bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte, door een lichamelijke of verstandelijke beperking of door onvoldoende financiële middelen. De Cruyff Foundation, in 1997 opgericht door Nederlands beste voetballer ooit, vindt dat ieder kind de ruimte moet krijgen om te sporten.

  Met de internationale boodschap CREATING SPACE laat de Cruyff Foundation zien dat bijvoorbeeld een Cruyff Court meer is dan een klein voetbalveld. Het is vooral een plek waar je vrienden maakt, waar je je talenten ontdekt en waar je je angsten overwint. Ruimte dus waar je in alle vrijheid meer uit jezelf kunt halen.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 23 juli 2021

  Tips: zomerse techniekuitjes dichtbij huis

  Wil jij deze zomer graag op pad in eigen land met de kinderen? Nederland heeft zo veel leuks...

  Lees meer
  Nieuws - 30 juni 2021

  Leerlingen aan de slag met de 7 werelden van techniek tijdens Game On

  Het Chassé theater, het NAC Stadion, de sportschool, het bouwbedrijf, de snoepfabriek: overal zijn technici nodig! En daarom...

  Lees meer
  Nieuws - 29 juni 2021

  Experience Kits ontwerpen voor ASML: waardevolle inzichten voor bedrijf, docenten en leerlingen

  Wat doe je als je geen leerlingen meer kunt ontvangen in je bedrijf maar jongeren wel enthousiast wil...

  Lees meer