• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  04 september 2019

  Schrijf jouw leerlingen nu in voor Vakkanjers!

  Geef jouw klas de uitdaging van het jaar met Vakkanjers! Dit jaar is de Johan Cruyff Foundation de opdrachtgever en gaan leerlingen aan de slag met de opdracht ‘Creating space for children’. Want wie weet er meer over sporten en bewegen dan de jeugd zelf? Meld jouw school nu aan!

  Door een technische opdracht te verbinden aan een maatschappelijk relevant ontdekken en ontwikkelen jongeren unieke technische vaardigheden die later goed van pas komen. En wie weet bedenken jouw leerlingen wel dé oplossing om kinderen weer massaal aan het bewegen te krijgen!

  De opdrachten

  Voor elk leerjaar van het vmbo en voor het mbo of jonge professionals is er een unieke opdracht bedacht. Zo is er voor het eerste jaar van het vmbo, de scouts, de opdracht ‘Plug & Play’. Tweede- en derdejaars vmbo’ers kunnen aan de slag met Explorer ‘Moving Forward’. Derde- en vierdejaars vmbo’ers gaan in Pioneer ‘Practice Mode’ en mbo’ers en young professionals verdiepen zich in de opdracht Navigator ‘Multi Player’. Een korte omschrijving van de opdrachten vind je in de video en hieronder.

  Scout, Plug & Play

  Met de opdracht Plug & Play gaan leerlingen uit het eerste jaar vmbo aan de slag met vernieuwingen bedenken voor de bestaande Cruyff Courts of Schoolplein14. Hoe kunnen we met slimme aanpassingen de functie van Cruyff Court vergroten en het multifunctioneler maken? Of kies voor Schoolplein14: hoe kunnen we helpen om het Schoolplein14 langer uitdagend te houden voor kinderen en ze weer leren buiten te spelen?

  Explorer, Moving Forward

  Tweede- en derdejaars vmbo’ers kunnen aan de slag met Explorer ‘Moving Forward’. In deze opdracht bedenken leerlingen slimme aanpassingen voor de Cruyff Courts in Zuid-Afrika om hun functie als ontmoetingsplek en motor voor ontwikkeling te verbeteren. Bedenk en maak bijvoorbeeld een hulpmiddel waarmee sport toegankelijk wordt voor ouderen of kinderen met een beperking. Of ontwikkel van oude materialen een nieuw product waarmee je kunt sporten.

  Pioneer, Practice Mode

  Derde- en vierdejaars vmbo’ers gaan in Pioneer ‘Practice Mode’ aan de slag met het uitbreiden van de functie van de Cruyff Court door een interactieve oefenwand voor meerdere sporten vorm te geven. De wand moet aan een aantal voorwaarden voldoen, hij moet bijvoorbeeld de score kunnen bijhouden. Verder moet er nagedacht worden over de stroomvoorziening. Verder zijn de Pioneers vrij om een creatieve wand neer te zetten!

  Navigator, Multi Player

  Mbo’ers of young professionals verdiepen zich in de opdracht Navigator ‘Multi Player’. Het doel is om een uitdagende en aantrekkelijke attractie te ontwerpen, waarbij beweging nodig is om een wow-effect te creëren. De attractie moet de Cruyff Foundation vervolgens kunnen inzetten bij evenementen. Het ontwerp moet aan een aantal voorwaarden voldoen, de attractie moet duurzaam zijn, makkelijk op te zetten en mag maar een beperkte ruimte in beslag nemen.

  Schrijf je snel in!

  Je kunt jouw teams nu inschrijven voor één van de opdrachten. Meer weten? Kijk voor alle info en inschrijving op vakkanjers.nl/docenten.

  Over de Cruyff Foundation

  Niet alle kinderen hebben de mogelijkheid om te bewegen. Bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte, door een lichamelijke of verstandelijke beperking of door onvoldoende financiële middelen. De Cruyff Foundation, in 1997 opgericht door Nederlands beste voetballer ooit, vindt dat ieder kind de ruimte moet krijgen om te sporten.

  Met de internationale boodschap CREATING SPACE laat de Cruyff Foundation zien dat bijvoorbeeld een Cruyff Court meer is dan een klein voetbalveld. Het is vooral een plek waar je vrienden maakt, waar je je talenten ontdekt en waar je je angsten overwint. Ruimte dus waar je in alle vrijheid meer uit jezelf kunt halen.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer