• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    10 april 2017

    Scholengemeenschap Were Di winnaar Meet the Boss 2017

    Scholengemeenschap Were Di uit Valkenswaard heeft op 6 april de finale van Meet the Boss 2017 gewonnen. Tijdens het slotdebat gingen zij in debat met het Porta Mosana College uit Maastricht dat met de tweede prijs naar huis ging. Van de leerlingen werd groot improvisatietalent gevraagd, de volgende stelling werd immers pas op de dag zelf bekend gemaakt: “Studenten die een hbo of universitaire technische studie volgen, moeten een gratis studiebeurs krijgen.” Boss Toni Versluijs, Site Director NXP Nijmegen, had de dankbare taak om in de debatjury plaats te nemen en de prijs uit te reiken.

    Bekijk het foto-album

    Regionale voorrondes

    Aan de landelijke finale gaan 15 regionale voorrondes vooraf bij verschillende Jet-Net bedrijven, namelijk: Siemens, Friesland Campina, KPN, Decos, Demcon, Philips/ASML, Fluor, Tata Steel, Tebulo, MaxGrip, Akzo Nobel, Shell, DSM en Unilever. Leerlingen met een NG/NT profiel van 50 middelbare scholen gaan door het hele land met elkaar in debat over stellingen op het snijvlak van technologie en maatschappij. De ‘boss’, topmanager van het Jet-Net bedrijf, is daarbij voorzitter van de driekoppige jury. De ‘boss’ leidt het debat in en discussieert mee. Als het debat is afgelopen, kiest de ‘boss’ welke school zich het beste heeft geweerd. Alle debatten worden georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut om tot een professionele wedstrijd te komen.

    Stellingen

    Tijdens de landelijke finale gingen de finalisten in drie rondes in debat met telkens een andere rol: die van voorstander, tegenstander of rechter. De volgende stellingen moesten daarbij worden voorbereid:

    1. Binnen 10 jaar moeten alle fossiele energiecentrales dicht.
    2. De helft van de “exacte” vakken op HAVO en VWO moet gegeven worden door robots en via e-learning.
    3. Het maken van games, websites en apps moet een verplicht vak worden op alle middelbare scholen.

    Klassement

    Per debat konden de teams punten verdienen. De teams waren erg aan elkaar gewaagd, de scores lagen volgens het Nederlands Debat Instituut dicht bij elkaar. Uiteindelijk is tot het volgende klassement gekomen:

    1. Scholengemeenschap Were Di (KPN)
    2. Porta Mosana College (DSM)
    3. Rijnlands Lyceum (Shell)
    4. Northgo College (Decos)
    5. Regius College (Fluor/Tebulo)
    6. Huygens College (Tata Steel)
    7. Scholengemeenschap Augustinianum (ASML/Philips EN)
    8. Regius College (Maxgrip/Tebulo)
    9. Het Assink Lyceum (Demcon)
    10. Praedinius College (Akzo Nobel)
    11. Strabrecht College (ASML/Philips NE)
    12. Willem van Oranje College (Unilever)

    Prijzen

    Scholengemeenschap Were Di mag met de hele klas Indoor Skydiven in Roosendaal. Het Porta Mosana College zal met de klas naar Museum Naturalis in Leiden gaan. Bas van het Huygens College won met zijn klas een taart, dankzij een indrukwekkend innovatiebetoog namens Tata Steel.

    Bekijk het foto-album

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 04 april 2024

    Jet-Net herinneringen uit het veld

    De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

    Lees meer
    Nieuws - 26 maart 2024

    Jet-Net gaat regionaal verder

    De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

    Lees meer
    Nieuws - 06 maart 2024

    Career Days van start in Zwolle

    Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

    Lees meer