• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  08 november 2021

  Ruim 100 jongeren gehuldigd als ScienceMaker

  Vandaag – 8 november 2021 – start de campagne ScienceMakersLAB. Hierin worden de prestaties en verhalen getoond van jongeren die het afgelopen jaar een buitengewone presentatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en/of maken. Deze jonge talenten hebben Nederlandse bedrijven en instellingen hard nodig om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen. Ook ontvingen de jongeren een ScienceMakers Award 2021. Astronaut en Techniekpactambassadeur André Kuipers benadrukt het belang van hun talent voor de toekomst: “Van deze jongeren en de bètatechnische projecten die zij doen, komen de oplossingen die hard nodig zijn voor een duurzame toekomst”. Presentator Dennis Weening deed om 9.00 uur de aftrap.

  De winnende projecten
  Door heel Nederland – en ook in het buitenland – vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Tijdens deze wedstrijden maken jongeren (10-18 jaar) de meest ingewikkelde berekeningen en briljante uitvindingen. Bedenken ze toffe ideeën. Én doen zij geniale ontdekkingen.

  De winnaars worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards. Vorig jaar voor het eerst geheel online en wegens succes is ook de 7e editie een online campagne. Alle winnaars ontvingen uiteraard hun welverdiende ScienceMakers Award voor hun bijzondere prestatie, die dit jaar ontwikkeld is door het Fablab in Groningen.
  Tijdens de online campagne delen we mooie verhalen van en over de ScienceMakers én maken we zichtbaar welke ingenieuze concepten en projecten deze talenten hebben bedacht, gemaakt en uitgevoerd. Een aantal voorbeelden:

  • Kaj en Ninte (VanPanhuys, Leek) wonnen bij de onderzoek- en ontwerpwedstrijd OO Techniek met hun project ‘Energiebesparend Huis van de Toekomst’.
  • Allie (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven), Christiaan (Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht), Thomas (Praedinius Gymnasium, Groningen), Ruben (Lyceum Kralingen, Rotterdam), Donna (Lentiz, Vlaardingen) en Sophie (Stedelijk Gymnasium, Arnhem) vormen de top-6 van de nationale eindronde van de International Junior Science Olympiad. De zes winnaars vormen team NL dat in december 2021 meedoet aan de internationale ronde.
  • Het Casimir Tech Team (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) deed mee aan de First Tech Challenge. Het team won de Inspire Award met hun zelfgebouwde en geprogrammeerde robot.
  • En Stijn (Bornego College Lyceum Heerenveen) had het beste idee voor waterinnovatie, waarmee hij de Dutch Junior Water Prize won.

  Alle winnende projecten van 2021 zijn hier te vinden.

  ScienceMakersLAB
  De jongeren worden vanaf maandag 8 november 2021 tijdens de online campagne ScienceMakersLAB in het zonnetje gezet! De campagne wordt op vrijdag 19 november afgesloten met een speciale boodschap van André Kuipers aan de ScienceMakers.

  Benieuwd naar de jonge talenten en hun unieke prestaties? Houd dan de social media kanalen van ScienceMakers Nederland in de gaten: YouTube, Instagram, Facebook en Twitter. Of volg de hashtag #SMANL op de genoemde kanalen.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer