• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  17 december 2020

  Dé partner van het onderwijs volgens Sebastiaan Smit

  Sebastiaan Smit is als manager Jet-Net & TechNet dagelijks bezig met de ontwikkelingen in het onderwijs en volgt de innovaties van het technisch bedrijfsleven op de voet. In zijn blogs op nationaleonderwijsgids.nl deelt hij zijn visie op inclusiever onderwijs en het enthousiasmeren van jongeren voor techniek en technologie. In deze blog die eerder verscheen op NOG, zoomt hij in op samenwerken tussen scholen en bedrijven. 

  Tijden van crisis, het lijken nooit de beste momenten voor samenwerkingen tussen bedrijven en onderwijs. Maar misschien juist wel, want in de toekomst hebben ze elkaar sowieso nodig. Het bedrijfsleven heeft wat dat betreft geleerd van de crisis die in 2008 startte. Veel kwam in die tijd stil te liggen, denk aan stages in de bouw, waardoor het tekort aan bekwame technici later heel groot was. Sindsdien gaan behoud van professionals en instroom van nieuwe medewerkers goed samen in ambities voor de toekomst en wordt er niet vanuit de korte termijn gehandeld.

  Gelukkig zie en hoor ik nu anno 2020 hele andere signalen. Ondanks dat het coronavirus voor een waarschijnlijk ongekende economische crisis gaat zorgen, zie ik juist in het technische bedrijfsleven een grote bereidheid om partnerschappen met scholen aan te gaan. Ze willen jongeren blijven enthousiasmeren voor techniek en zo investeren ze op de lange termijn in het personeel van de toekomst. Ze zeggen stuk voor stuk: “we gaan niet nog een keer dezelfde fout maken als in 2008”. Dat ze dat investeren samen met het onderwijs doen is essentieel. De wereld om ons heen verandert razendsnel, er zijn steeds meer technici nodig om onze huidige manier van leven te ondersteunen. Docenten Natuurkunde en Scheikunde zijn vakmensen, maar moeten worden gevoed met de technologische toepassingen binnen hun vakgebied. Maar daarom is het juist zo belangrijk om het bedrijfsleven tot dé partner te maken van het onderwijs: zij weten hoe het er in de world of work aan toe gaat en delen dat graag zodat onderwijs wordt verrijkt.

  Een partnerschap betekent een win-winsituatie: als school geef je een extra impuls aan je eigen onderwijsvisie, je verbreedt je blik. Dat is nodig om de jongeren van nu optimaal voor te bereiden op hun toekomst. Als bedrijf draag je met een dergelijke samenwerking bij aan het opleiden van personeel waar je écht wat aan hebt in jouw bedrijf of sector.

  Dat hoeven scholen en bedrijven niet alleen te doen: al sinds 2002 helpt Jet-Net & TechNet met het maken en aanjagen van die verbindingen. Voorheen in de vorm van meetings en events, nu tijdelijk vooral online met webinars en meet ups. Hoe we het ook doen, het doel is scholen en bedrijven in de regio met elkaar kennis laten maken en te verbinden met hopelijk als resultaat een langdurige samenwerking. We hebben genoeg van dat soort pareltjes in ons netwerk zitten: bedrijven en scholen die nu al achttien jaar een duurzame relatie hebben ondanks personeelswisselingen en dit soort uitdagende tijden. Zij weten uit ervaring: als we dit nu laten vallen, hebben we over een paar jaar een nog groter probleem. Weten dat je elkaar nodig hebt, juist in moeilijke tijden, dat is pas écht partnerschap.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer