• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  28 augustus 2019

  Onderzoekend & Ontwerpend Leren voor bestaande lesmethode

  Op basisschool De Trede in het Friese Haule zijn zelf ontdekken en ervaren belangrijke speerpunten van het onderwijs. De basisschool zocht daarom naar een werkwijze die de lessen structureel praktischer maakt. Samen met een techniekcoach werd een systeem bedacht dat naadloos aansluit bij de veelgebruikte lesmethode Naut.

  Systeem

  Kaarten met praktische opdrachten over onderwerpen die in de lesmethode Naut worden behandeld. Dat is het systeem dat Nynke van der Zijl, directeur van basisschool De Trede en techniekcoach Dox Poiesz samen bedachten en uitwerkten. De opdrachten vervangen het werkboek en het is de bedoeling dat de leerkrachten het werkboek in de toekomst helemaal niet meer nodig hebben.

  Workshop voor leerkrachten

  De lesmethode Naut is gericht op Natuur en Techniek, maar de opdrachten zijn niet praktisch genoeg, vond de school. Onderzoekend & Ontwerpend Leren is een methode die zich goed leent voor een meer praktische insteek. Om te kijken of het doorlopen van de ontwerpcyclus de leerkrachten aansprak, organiseerde de techniekcoach een workshop. Dat werd een succes, vertelt Van der Zijl: “We hebben zelf allerlei proefjes gedaan en waren ervan overtuigd dat de leerlingen dit heel leuk zouden vinden.”

  Onmisbaar

  Vervolgens ging Van der Zijl opnieuw met de techniekcoach rond de tafel. Hoe zorgen we ervoor dat deze ontwerpcyclus een vaste plek krijgen in de klas? Samen kwamen ze op het idee van opdrachtkaarten die het werkboek van Naut vervangen. De techniekcoach ging er direct enthousiast mee aan de slag en haar input bleek onmisbaar: “Dox kent zoveel mogelijkheden om de theorie op een praktische manier toe te passen!”

  Haalbare doelen

  Het is een groot voordeel dat het systeem aansluit bij een bestaande lesmethode, vertelt Van der Zijl. “Op die manier blijft de doorlopende leerlijn intact en kost het de leerkrachten geen extra tijd. Zij moeten al zoveel en op deze manier doen ze het in plaats van iets anders. Er zijn heel veel mogelijkheden voor meer praktisch onderwijs, maar uiteindelijk moet het doel wel haalbaar zijn.”

  Originele oplossingen

  De school is nu een maand met de kaarten aan het experimenteren. Voor alle partijen is het soms nog wennen. “De leerkrachten moeten leren om op het juiste moment hun mond te houden en niet alles voor te kauwen. De leerlingen vragen nog vaak om hulp.” Langzaamaan raken ze steeds meer vertrouwd met de ontwerpcyclus en zijn de ervaringen zeer positief, Van der Zijl: “De leerlingen zijn enorm betrokken en komen met allerlei originele oplossingen waar wijzelf totaal niet aan hadden gedacht. Wij hebben allerlei beperkende vooroordelen, maar volgens kinderen kan alles nog.”

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 juli 2023

  SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

  Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

  Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  ‘Bij STEAM Limburg geen cola-en-chips activiteiten’

  STEAM Limburg brengt wetenschap en techniek op basisscholen bij elkaar in uniek netwerk. Nederland kent verschillende samenwerkingsverbanden op...

  Lees meer