• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  28 mei 2019

  Moeder/Dochterdag bij (opleidings)bedrijf: een formule voor succes!

  “Twee jaar geleden in groep zeven ben ik een keer met iemand mee geweest naar een technisch bedrijf. Toen dacht ik, dit is wat ik wil: interieurontwerp en bouw.” – Inge, leerling klas 1 van Stad & Esch.

  Op woensdag 15 mei jl. is er vanuit de TechNetkring Meppel / Steenwijk in samenwerking met de STO-regio en Bouwmensen in Ruinen een interactieve middag georganiseerd voor vmbo-leerlingen uit klas 1 en 2. Het doel? Meiden én hun moeders tijdens een doe- en beleefmiddag kennis laten maken met (een toekomst in) de techniek.

  Programma

  Veertig moeders en dochters werden op de locatie van Bouwmensen verwelkomd voor een gevarieerd programma. De dag begon met een high tea, waarna er in carrousel een rondje werd gemaakt langs twee rolmodellen en een docent techniek van het vmbo. Tineke de Leeuw, in opleiding tot International Welding Specialist, vertelde hoe ze uiteindelijk vanuit de kinderopvang terecht is gekomen in de techniek: “Toen ik 16 was durfde ik eigenlijk niet voor techniek te kiezen, terwijl ik dat wel wilde – bang dat ik het niet zou kunnen en spannend tussen de mannen.. Uiteindelijk heb ik toch mijn passie gevolgd en de stap gezet”. Merel Blaauw, oud-leerling van een school uit de buurt (Stad & Esch) en haar moeder die voor de gelegenheid ook mee was, kregen veel vragen van de leerlingen en hun moeders. Momenteel studeert Merel met veel plezier elektrotechniek aan het Deltion College, maar haar toekomstige beroep laat ze nog even open: “er is zo ontzettend veel mogelijk als je een opleiding in de techniek kiest”. Marc Faassen, docent techniek, legde uit wat er te kiezen is binnen de vmbo-profielen van de deelnemende scholen en inspireerde de moeders met een aantal korte filmpjes.

  Als afsluiting volgden de meiden en hun moeders onder leiding van de mensen van het opleidingsbedrijf een praktijkles, waarbij zij in tweetallen een serveertray in elkaar leerden zetten. Er werd gezaagd, gemeten, geverfd en geboord. Tom Kloosterman van Bouwmensen Ruinen is blij met deze dag: “Meisjes kiezen toch liever niet voor de bouw. Het heeft een imago van mannen met grote handen. Maar dat is niet zo. En dus moet je laten zien wat er mogelijk is en laten zien dat de dames net zo hard nodig zijn – misschien nog wel harder – dan de heren”.

  Groot enthousiasme bij moeders

  Er was meer dan genoeg animo voor de middag. Moeders zagen de oproep in de nieuwsbrief van hun school en waren geïnteresseerd omdat zijzelf of hun partner een technische achtergrond hebben en andere moeders gaven zichzelf en hun kind op omdat zij zien dat hun dochter techniek en technologie leuk vindt. Dat de moeders er bij betrokken werden vonden zij zelf een groot succes: “leuk om zoiets met je dochter te kunnen doen”, “ik wist niet dat techniek zo breed was”, “jammer dat dit nog niet bestond toen mijn oudste een keuze moest maken” waren enkele reacties. Volgens Tom Kloosterman hebben moeders de meeste invloed op hun kinderen bij het kiezen van een opleiding. “Daarom willen we óók hen laten zien wat we doen.”

  Vanuit alle perspectieven wordt teruggekeken op een zeer geslaagde middag! Bouwmensen noemde het al: meer van dit soort middagen!

  RTV Drenthe

  RTV Drenthe maakte een item over dit initiatief. Bekijk het nieuwsitem hier.

  Meer weten?

  Petra Lambert, regiocoördinator Jet-Net & TechNet kan meer informatie geven over de organisatie van deze middag. Zij is te bereiken via p.lambert@ptvt.nl of 06 23 17 20 99.

  Hieronder vind je wat foto’s voor een sfeerimpressie van de middag.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer