• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  15 oktober 2020

  Meet the Boss vernieuwd en compleet coronaproof: online lesmateriaal en jurylid op afstand!

  Wil jij jouw leerlingen leren genuanceerd te denken en overtuigend te spreken over technisch-maatschappelijke uitdagingen? Meld jouw school dan aan voor het compleet coronaproof en vernieuwde Meet the Boss! De spannende debatwedstrijd voor vmbo-, havo- en vwo-leerlingen op het snijvlak van technologie en maatschappij is nu compleet vanuit het eigen klaslokaal uit te voeren: al het benodigde lesmateriaal wordt online aangeboden. Daarnaast bepaal je als docent helemaal zelf hoeveel tijd je er met je leerlingen aan besteedt. Meld je snel aan, liefst voor 1 november, want het aantal plekken is niet onbeperkt.

  Technisch-maatschappelijke stellingen

  “Het leuke van meedoen aan Meet the Boss is dat leerlingen debatteren over hun eigen toekomst, dat komt echt door het technische en technologische aspect van de stellingen”, vertelt Rob Honig, directeur van de DebatUnie. “De stellingen gaan over grote vragen zoals de energietransitie en de toekomst van de luchtvaart, daarover moeten nu beslissingen worden gemaakt worden die invloed hebben over meerdere generaties mensen.” De stellingen zijn nog steeds even intrigerend als voorheen toen Meet the Boss een leuke en leerzame buitenschoolse activiteit was: de wedstrijd vond toen nog plaats bij bedrijven zelf. Aan de hand van voorrondes bij verschillende grote bedrijven gingen de beste debatteams van verschillende scholen door naar de landelijke finale waar ze het tegen elkaar opnamen.

  Vanuit eigen klaslokaal

  Nu gebeurt alles coronaproof in het eigen klaslokaal, het enige wat ‘extern’ afgestemd moet worden is de datum van het debat zodat een ‘official’ van de DebatUnie via een liveverbinding aanwezig kan zijn om de debatten te beoordelen en de winnaars te bepalen. Rob: “Meet the Boss is door deze nieuwe aanpak meer dan ooit een activiteit waarin de alfa-, beta- en gamma-vakken samenkomen. Doordat het programma zich compleet in het klaslokaal zelf afspeelt, kan het ingezet worden bij uiteenlopende vakken: van Nederlands tot Aardrijkskunde en van Techniek tot Maatschappijleer. Technologie is zo verweven in alle aspecten van de samenleving, dat er binnen vrijwel elk vak een mooie link kan worden gemaakt. Daardoor interesseert het misschien juist ook leerlingen voor een carrière in de techniek die dat eerst niet overwogen.”

  Flexibel programma

  Na aanmelding via meettheboss.nl krijg je direct toegang tot de 5 optionele voorbereidende lessen. Deze helpen jouw leerlingen essentiële vaardigheden te oefenen die van pas komen in het debat. In les 1 starten ze met debatteren, in les 2 leren ze speechen, les 3 gaat over samenvatten, les 4 over argumenteren en les 5 over strategie en voorbereiding. Elke les duurt een lesuur. Hoe meer lessen je doet, hoe beter de voorbereiding op het einddebat in les 6, maar als docent bepaal je of je alle lessen doet, een paar lessen of alleen het Meet the Boss einddebat. Voor vragen over het lesprogramma of hulp bij debatteren staat het team van de DebatUnie klaar voor docenten. Het Meet the Boss einddebat duurt een blokuur en is geschikt voor een klas van maximaal 32 leerlingen. De briefing voor het einddebat krijgt de docent toegestuurd. Tijdens het einddebat zullen de leerlingen de Boss tegenkomen van een groot nationaal bedrijf. Dit jaar zijn dat onder meer BAM, DSM en Shell. De Boss geeft ze in de video de officiële stelling waarna het einddebat kan losbarsten. Het jurylid dat via live-verbinding aanwezig is, bespreekt na afloop het debat en roept de winnaars uit.

  Meld je nu aan!

  Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meld je hier snel en gemakkelijk aan. Je ontvangt dan direct een login waarmee je de lesbrieven en het benodigde lesmateriaal kunt downloaden. Zodra je dat in handen hebt kun je meteen de klassenfinale inplannen (vanaf midden november). Met de voorbereidende lessen kun je dan direct beginnen!

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer