• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  15 september 2020

  Lesbrief met interactieve videogastles geeft vmbo’ers inzicht in techniek

  Jet-Net & TechNet introduceert de eerste van een serie thema-lesbrieven met bijbehorende interactieve videogastles. Vmbo-docenten kunnen zo met één druk op de knop de bedrijfspraktijk het klaslokaal in halen om hun leerlingen te laten kennismaken met techniek. Gemakkelijk als LOB-activiteit en passend binnen de anderhalvemetersamenleving.

  De eerste lesbrief draait om het thema ‘duurzaamheid’. Hoe kun je in een metaalbedrijf slim energie besparen en materialen zo veel mogelijk hergebruiken? De onderbouw vmbo-leerlingen leren over metaal als grondstof en over recycling en energiebesparing in de metaalsector. Het thema van de tweede lesbrief is ‘Energietransitie’. Vmbo-leerlingen leren hier alles over hun basisbehoefte aan energie, hoe wordt gewerkt aan hernieuwbare energiebronnen, wat dat betekent voor de installatietechniek en juist ook voor henzelf.

  Videogastles sluit aan op lesbrief

  Na de voorbereidende les krijgen de vmbo-leerlingen een kijkje in de keuken bij een modern bedrijf, met een videogastles die docenten of decanen op elk gewenst moment kunnen inzetten. Wat maakt dit bedrijf, hoe maken ze dat en met wat voor mensen? Hoe gaan ze om met duurzaamheid? En welke kansen biedt de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen? Elke video bevat ook interactieve opdrachten waarmee leerlingen leren over het thema, de innovaties in de technologie en over zichzelf.

  Bedrijven zetten de deuren graag open

  Metaalbedrijf Hoekman RVS uit Nieuwleusen trapt de serie af als eerste gastlesgever. De jonge directeur Gert Hoekman neemt de leerlingen mee langs de verschillende afdelingen van zijn bedrijf – van verkoop tot engineering en productie – en vertelt hoe zijn bedrijf omgaat met thema’s als duurzaamheid. “Aan dit soort producties werken we graag mee”, zegt Hoekman. “Scholen waren altijd al welkom om een kijkje te nemen in ons bedrijf. En nu gaan we nog een stapje verder door de deuren open te zetten voor alle scholen in Nederland. Hopelijk inspireren we veel jongens en meiden om eens na te denken over een loopbaan in de techniek. Hoe meer je weet over de mogelijkheden, hoe beter je kunt kiezen. Zo simpel is het.”

  Eerste gastlessen in een serie

  De komende maanden komt Jet-Net & TechNet met nog meer thema-lesbrieven en interactieve videogastlessen voor de onderbouw van het vmbo, bijvoorbeeld over ‘mobiliteit’.  Alle lesbrieven worden gemaakt in samenwerking met de brancheorganisaties van verschillende technische sectoren en het Platform PIE. Je vindt de video’s en de bijbehorende lesmaterialen op www.jet-netloket.nl/lesmateriaal-VO.

  Samenwerking scholen en bedrijven

  Leerlingen inspireren en motiveren voor jouw vak? Geef de theorie dan context door een gastles of bedrijfsbezoek, ‘live’ of op video. Het Jet-Net & TechNet Loket – een initiatief van Jet-Net & TechNet – brengt vraag en aanbod van scholen en technische bedrijven kosteloos bij elkaar. Ook voor het regelen van snuffelstages of projectopdrachten. Meld je binnen enkele minuten aan op het Jet-Net & TechNet Loket en ontdek hoe gemakkelijk je samenwerking met bedrijven in jouw regio zelf kunt regelen.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 30 november 2023

  Het vernieuwde Jet-Net Loket brengt onderwijs en bedrijfsleven echt samen

  Jet-Net lanceert het vernieuwde Jet-Net Loket, een matchingtool die vraag en aanbod van scholen en het technisch bedrijfsleven...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  SMC Nederland werkt samen met scholen om techniek een gezicht te geven

  Werk is er genoeg voor mensen met een bètatechnische opleiding. En goed betaald ook. Hoe komt het dan...

  Lees meer
  Nieuws - 04 juli 2023

  Morgen begint vandaag; techniek kleurt onze toekomst

  Vorige week publiceerde de Monitor Techniekpact de nieuwe cijfers van de technische onderwijs- en arbeidsmarkt. Hoewel de Monitor...

  Lees meer