• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  15 september 2020

  Lesbrief met interactieve videogastles geeft vmbo’ers inzicht in techniek

  Jet-Net & TechNet introduceert de eerste van een serie thema-lesbrieven met bijbehorende interactieve videogastles. Vmbo-docenten kunnen zo met één druk op de knop de bedrijfspraktijk het klaslokaal in halen om hun leerlingen te laten kennismaken met techniek. Gemakkelijk als LOB-activiteit en passend binnen de anderhalvemetersamenleving.

  De eerste lesbrief draait om het thema ‘duurzaamheid’. Hoe kun je in een metaalbedrijf slim energie besparen en materialen zo veel mogelijk hergebruiken? De onderbouw vmbo-leerlingen leren over metaal als grondstof en over recycling en energiebesparing in de metaalsector. Het thema van de tweede lesbrief is ‘Energietransitie’. Vmbo-leerlingen leren hier alles over hun basisbehoefte aan energie, hoe wordt gewerkt aan hernieuwbare energiebronnen, wat dat betekent voor de installatietechniek en juist ook voor henzelf.

  Videogastles sluit aan op lesbrief

  Na de voorbereidende les krijgen de vmbo-leerlingen een kijkje in de keuken bij een modern bedrijf, met een videogastles die docenten of decanen op elk gewenst moment kunnen inzetten. Wat maakt dit bedrijf, hoe maken ze dat en met wat voor mensen? Hoe gaan ze om met duurzaamheid? En welke kansen biedt de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen? Elke video bevat ook interactieve opdrachten waarmee leerlingen leren over het thema, de innovaties in de technologie en over zichzelf.

  Bedrijven zetten de deuren graag open

  Metaalbedrijf Hoekman RVS uit Nieuwleusen trapt de serie af als eerste gastlesgever. De jonge directeur Gert Hoekman neemt de leerlingen mee langs de verschillende afdelingen van zijn bedrijf – van verkoop tot engineering en productie – en vertelt hoe zijn bedrijf omgaat met thema’s als duurzaamheid. “Aan dit soort producties werken we graag mee”, zegt Hoekman. “Scholen waren altijd al welkom om een kijkje te nemen in ons bedrijf. En nu gaan we nog een stapje verder door de deuren open te zetten voor alle scholen in Nederland. Hopelijk inspireren we veel jongens en meiden om eens na te denken over een loopbaan in de techniek. Hoe meer je weet over de mogelijkheden, hoe beter je kunt kiezen. Zo simpel is het.”

  Eerste gastlessen in een serie

  De komende maanden komt Jet-Net & TechNet met nog meer thema-lesbrieven en interactieve videogastlessen voor de onderbouw van het vmbo, bijvoorbeeld over ‘mobiliteit’.  Alle lesbrieven worden gemaakt in samenwerking met de brancheorganisaties van verschillende technische sectoren en het Platform PIE. Je vindt de video’s en de bijbehorende lesmaterialen op www.jet-netloket.nl/lesmateriaal-VO.

  Samenwerking scholen en bedrijven

  Leerlingen inspireren en motiveren voor jouw vak? Geef de theorie dan context door een gastles of bedrijfsbezoek, ‘live’ of op video. Het Jet-Net & TechNet Loket – een initiatief van Jet-Net & TechNet – brengt vraag en aanbod van scholen en technische bedrijven kosteloos bij elkaar. Ook voor het regelen van snuffelstages of projectopdrachten. Meld je binnen enkele minuten aan op het Jet-Net & TechNet Loket en ontdek hoe gemakkelijk je samenwerking met bedrijven in jouw regio zelf kunt regelen.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 09 mei 2022

  “Met Game On openen we de technische wereld van jongeren”

  Op maandag 13 en dinsdag 14 juni 2022 is het Game On in de regio West-Brabant! Tijdens deze...

  Lees meer
  Nieuws - 03 mei 2022

  Leerlingen ervaren de technische praktijk tijdens Career Day Noordwest

  Op donderdag 21 april was het eindelijk zo ver: de eerste fysieke Career Day in twee jaar werd...

  Lees meer
  Nieuws - 14 april 2022

  Don Bosco College: ‘Een gastles die volledig aansluit op onze technische leerlijn’ 

  Jongeren enthousiast maken voor de techniek. Hoe doe je dat? Bedrijven die actief zijn in de technische sector...

  Lees meer