Leerlingen verrassen ASML en Van Gogh Museum tijdens finale Vakkanjers
Leerlingen hebben gisteren en vandaag (15 en 16 juni) hun innovatieve oplossingen gepresenteerd tijdens de finale van Vakkanjers. Ruim 12.000 leerlingen zijn dit schooljaar aan de slag gegaan met de challenge ‘In het licht van Vincent’ in opdracht van ASML en Van Gogh Museum. Ze daagden de leerlingen uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken van Vincent van Gogh te behouden voor de toekomst.
Dit jaar vonden de landelijke finales plaats in Poppodium POPEI, tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven. Hier werd het poppodium omgebouwd tot een Vakkanjers-Museum. Alle prototypes van de 40 finalisten werden tentoongesteld en uitgestald zodat iedereen de ideeën kon bewonderen. Marijn Sponselee, jurylid vanuit ASML, vond het heel bijzonder dat hij de ideeën mocht beoordelen. Hij vertelt: “Als je ziet hoe goed de leerlingen met het proces bezig zijn geweest; van het idee, tot het ontwerp naar een maquette. Ze hebben zoveel geleerd en zoveel stappen gemaakt, echt fantastisch!” Ook Urita Mual, jurylid vanuit Van Gogh Museum, vertelt enthousiast: “Ik was onwijs onder de indruk van alle concepten. Ze waren allemaal zo vernieuwend en hebben goed nagedacht over verschillende doelgroepen. Het verraste me ook echt hoe goed alle finalisten op die leeftijd al kunnen presenteren.”
Vakkanjer Junior
Tijdens de finale van Junior presenteerden 10 teams hun beste ideeën voor een pop-up museum van Vincent van Gogh. De grote winnaars waren Gabriël, Maurits en Ties van Merlin uit Eemnes met hun idee Vincent’s Kelder. Ze bouwden zelf een game waarin je spelenderwijs het leven van Vincent van Gogh leert kennen. Een van de jongens vertelt enthousiast: “De hele school keek mee via de livestream en juichten volop mee toen wij wonnen!” De volledige top drie is:
- Merlin uit Eemnes
Gabriël, Maurits en Ties met hun idee Vincent’s Kelder - KBS De Spoorzoeker uit Breda
Janneke en Aaf met hun idee Pop-up Escaperoom - KMS Bussum
Philippine, Fieke, Iva en Elle-Noor met hun idee Speelplaats Van Gogh
Vakkanjer Scout
De Scouts gingen aan de slag met de opdracht Beleef het als Vincent en mochten dit presenteren tijdens de finale. Op de eerste plek zijn geëindigd: Juliet, Tamara-Lynn en Dounia van het Etty Hillesum Lyceum (locatie de Marke) uit Deventer met hun idee Cafe la nuit de la place du forum en Arles. Ze brachten het schilderij Caféterras bij nacht van Vincent van Gogh tot leven voor blinden en slechtzienden door het gebruik van diepte en geluiden. Een van de meiden deelt haar enthousiasme: “Wow, ik ben zo blij! Ik wilde op het moment dat we wonnen eigenlijk gewoon juichen maar toen begonnen we heel hard te gillen. Ja, het was echt een geweldig moment!” De volledige top drie is:
- Etty Hillesum Lyceum (locatie de Marke) uit Deventer
Juliet, Tamara-Lynn en Dounia met hun idee Cafe la nuit de la place du forum en Arles - Zuider Gymnasium uit Rotterdam
Ceylin, Fiene, Isolde, Meryem, Amy en Erdem met hun idee The tragic life of Vincent van Gogh - Pieter Groen uit Katwijk
Chris, Peter, Robin en Tom met hun idee Vincent in 3D
Vakkanjer Explorer
De Explorers kregen de opdracht om een eigen Van Gogh Expositie te maken met verschillende lichtstanden en lichteffecten. Douwe, Jesper, Stijn en Hidde van het Bonhoeffer College uit Castricum gingen ervandoor met de winst met hun idee Het Korenveld. Ze bedachten een VR-game waarmee je door een schilderij van Vincent van Gogh wandelt. “Het was zo onverwacht, want er waren zo veel andere goede projecten. Maar we zijn echt heel erg blij dat we hebben gewonnen, we zijn namelijk een paar maanden bezig geweest met dit project,” vertelt een van de jongens. De volledige top drie is:
- Bonhoeffer College uit Castricum
Douwe, Jesper, Stijn en Hidde met hun idee Het Korenveld - SintLucas uit Eindhoven
Sjuul, Elise, Anne en Tinka met hun idee De Witte Kamer - SG Helinium uit Hellevoetsluis
June, Linde en Maria met hun idee Eten in het Café Terrace bij Night
Vakkanjer Pioneer
Silas, Chris, Daan en Patrick van het Geuzencollege uit Vlaardingen bouwden de beste 360 graden Panorama met hun idee Vincents Verhaal. Ze maakten een interactieve presentatie van schilderijen van Vincent van Gogh via licht, geluid en geur. “Ik vind het heel leuk dat we hebben gewonnen en had het echt niet zien aankomen! Er waren ook veel andere goede projecten dus we zijn allemaal heel verbaasd en blij natuurlijk,” vertelt Silas enthousiast. Een ander vult aan: “De bokaal krijgt een hele mooie plek in de klas, dat weet ik zeker!” De volledige top drie:
- Geuzencollege uit Vlaardingen
Silas, Chris, Daan en Patrick met hun idee Vincents Verhaal - Stellingwerf College uit Oosterwolde
Rauke, Florenzo, Wietse en Tygo met hun idee De irissen van Van Gogh - Commanderij College uit Gemert
Eef, Cas, Guus, Tijn en Job met hun idee De sterrennacht met wervelwind