Het KOP en het Jet-Net Loket: samenwerken voor regionale techniekpromotie
Het Jet-Net Loket is dé plek waar scholen en bedrijven elkaar vinden voor duurzame samenwerkingen op het gebied van techniekpromotie. Scholen kunnen in de database op zoek naar een bedrijf in de regio voor een gastles of bedrijfsbezoek en bedrijven kunnen op hun beurt een connectie aangaan met scholen in de buurt. Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) gaat nog een stapje verder: zij bundelen hun krachten in een aparte omgeving binnen het Loket. Lonneke Evers, Projectmanager bij KOP, legt uit wat daar de voordelen van zijn.
“Wij geloven in samenwerken en gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Zelf een database opzetten is duur en kost veel tijd. Dan maken we veel liever gebruik van de expertise van al bestaande initiatieven. Wat betreft de database die wij voor ogen hadden met het KOP was het Jet-Net Loket de beste match. Wij zijn dan ook erg blij dat in deze rare tijd zo’n mooie samenwerking is ontstaan”, vertelt Lonneke enthousiast. Op het loket heeft het KOP een eigen pagina waarop alle aangehaakte scholen en bedrijven makkelijk te vinden zijn met een speciaal filter. “Handig voor de herkenning en vindbaarheid van zowel scholen als bedrijven die aangesloten zijn bij het KOP. Zo weten scholen snel welke bedrijven er bij hun in de regio zitten en kunnen bedrijven makkelijker contact leggen met scholen. Dat is overigens ook al gebeurd: bedrijven en scholen staan te popelen om straks weer aan de slag te kunnen met elkaar.”
Talentontwikkeling
Het KOP is een overkoepelende organisatie van alle ondernemersverenigingen in de gemeentes Bladel, Eersel, Bergeijk en Reusel-de Mierden. De reden om voor een database te gaan was een wens van veel technische bedrijven in deze gemeentes. Lonneke: “Bedrijven gaven aan dat ze graag in talentontwikkeling wilden investeren. Veel van onze leden zijn maakbedrijven en zij maken zich zorgen om een toekomstig tekort aan technisch personeel. Veel jongeren trekken weg naar de grote steden terwijl er ook zoveel mooie bedrijven in de regio zitten. Daar wilden wij ons voor inzetten.” In de zomer is dit initiatief opgestart en ondertussen zijn er al bijna 100 bedrijven met een profiel op het loket. “In totaal hebben we 800 leden, dat er al zoveel uit zichzelf zijn aangemeld laat zien dat er behoefte aan is. En het geeft ook aan dat het een gebruiksvriendelijke database is, erg belangrijk.” Ook veel scholen hebben zich al aangemeld voor de aparte KOP-pagina. Al 29 basisscholen hebben een profiel en zo’n 5 middelbare scholen. Lonneke: “het is nu wachten tot we weer mogen.”
Toonaangevend in de regio
Het KOP is niet alleen via het Jet-net Loket bezig met talentontwikkeling, in de regio is het bezig met talloze initiatieven die jongeren enthousiasmeren om voor techniek te kiezen. Lonneke: “We maken veel gebruik van de techniekcoaches, we werken samen met Sterk Techniekonderwijs, grote en kleine bedrijven, daar zijn we trots op. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van technische workshops onder de naam KempenTech om leerkrachten te motiveren voor het geven van technieklessen. We ontwikkelen deze workshops samen met scholen en bedrijven. Via de website van bibliotheek bieden we de workshops vervolgens aan. Momenteel hebben we vier workshops, de bedoeling is dat we er in 2021 tien ontwikkelen. Wij proberen niet alleen met onze ondernemers, maar ook met de scholen en het curriculum mee te denken.”
Samen verbinden
Het mag duidelijk zijn dat het KOP behoorlijk hard aan de weg timmert als het op techniekpromotie aankomt. Lonneke lacht: “wij mengen ons overal in, maar vooral met veel enthousiasme en dat krijgen we ook terug van de partijen waarmee we samenwerken. Wij zien nu partijen om ons heen die willen aanhaken op dit initiatief en daar gaat het om: samen techniek promoten en de raderen met elkaar verbinden in plaats van steeds maar nieuwe ‘machines’ uitvinden.” Het KOP kijkt in ieder geval reikhalzend uit naar de verdere uitrol van het Jet-Net Loket als de samenleving straks weer meer open mag. De volgende stap wordt het trainen en coachen van de vrijwilligers en mensen uit het bedrijfsleven in hoe ze de jeugd het beste kunnen begeleiden en motiveren bij een bedrijfsbezoek of gastles. Lonneke: “alles om de jeugd te laten zien hoe divers de bedrijven hier in de regio zijn.”
De tech-workshops van KempenTech
Programmeren, elektronica, de werking van tandwielen en magnetisme, allemaal dingen die in de Kempische maakindustrie aan de orde van de dag zijn. Met de nieuwe leskisten van KempenTech brengen Kempische bedrijven zulke thema’s voortaan ook in de schoolklassen. En het leukste? Ze hebben er de hulp van leerlingen, docenten, werknemers uit de bedrijven en de gemeenten voor ingeroepen! Samen vormen zij KempenTech, de grootste werkplaats van Brainport. De eerste leskisten zijn nu te leen, een mooie opsteker voor het onderwijs in de lastige corona-tijd. Meer informatie hierover vind je hier: http://bit.ly/39ZsAwK