• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  09 april 2021

  ‘Juist nu is het de tijd om techniek te laten zien op school’

  De vraag naar goed opgeleide vakmensen wordt niet minder door de coronapandemie. Alle reden om leerlingen ook nu techniek te laten ontdekken als optie voor een mooie loopbaan. Martin Hoekstra werkte met zijn bedrijf ST/Warmte mee aan een videogastles van Jet-Net & TechNet. “Iedereen kan nu zien waarom je in de techniek zou moeten werken.”

  Wat voor werk doet een installatiebedrijf? Wat voor mensen werken er eigenlijk? Welke skills moet je er voor hebben? En welke rol speelt installatietechniek in de energietransitie? Eerste monteur Tom van Nieuwburg van ST/Warmte geeft antwoord op allerlei vragen die vmbo-leerlingen kunnen hebben en neemt de klas mee in de wereld van ‘nul op de meter’, warmtepompen en zonnepanelen.

  Interactief

  Het is in een notendop de inhoud van de videogastles die Jet-Net & TechNet samen met ST/Warmte maakte. Met de interactieve gastles kunnen docenten met één druk op de knop bedrijven het klaslokaal in halen, inclusief opdrachten waarmee leerlingen leren over de sector, de energietransitie en zichzelf.

  Schouders

  “Hoe meer jongeren kennismaken met techniek, hoe beter”, zegt Martin Hoekstra, directeur van ST/Warmte (Nieuwkoop). “Daar moeten we met de hele branche de schouders onder zetten. Vandaar ook onze medewerking aan deze videogastles. We hebben de vakmensen van morgen heel hard nodig.”

  Proeven

  Daarom doet ST/Warmte ook mee aan verschillende activiteiten om leerlingen te laten kennismaken met de technische bedrijfspraktijk. Bijvoorbeeld tijdens open dagen in het TechniekHuis Nieuwkoop, waar leerlingen van basisscholen en middelbare scholen kunnen proeven van 20 technieken. Of door de deuren samen met alle andere bedrijven op het bedrijventerrein open te zetten voor leerlingen.

  Wachttijden

  “Je ziet de hele regio voorbijkomen op die dagen”, zegt Hoekstra. “Maar door corona kunnen we zulke activiteiten natuurlijk niet meer organiseren, terwijl het belang niet minder is. Alleen al de energietransitie vraagt ontzettend veel extra mensen. We krijgen op een gegeven moment gewoon wachttijden omdat er niet genoeg vakmensen zijn.”

  Bereik

  De medewerking aan de videogastles was dus een simpele keuze. “De boodschap is hetzelfde, maar je bereik wordt een stuk groter dan met een reguliere gastles of bedrijfsbezoek. Online zal ook na de pandemie een grote rol blijven spelen in techniekpromotie, daar ben ik van overtuigd. Jongeren zijn van zichzelf al zo veel online. Wil je ze bereiken, dan moet je daar zijn.”

  Essentieel

  Hoekstra: “Ik denk dat we juist nu techniek moeten laten zien op school. Half Nederland ligt stil en de techniek gaat 24/7 door. Neem een ziekenhuis: dat kan alleen blijven draaien door techniek. Techniek gaat altijd door, het is essentieel voor onze maatschappij. Iedereen kan nu zien waarom je in de techniek zou moeten werken.”

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer