• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  18 juni 2020

  Jongeren ontwerpen oplossingen voor reële problemen bij eerste landelijke online Eureka!Cup on Tour

  De afgelopen maanden hebben leerlingen uit havo en vwo onderbouw in heel Nederland gewerkt aan oplossingen voor opdrachten van grote landelijke opdrachtgevers voor Eureka!Cup. Dit lesprogramma van Stichting Techniekpromotie werd dit jaar afgesloten met Eureka!Cup on Tour, de digitale variant van het jaarlijkse evenement Eureka!Day. Teams stuurden hun oplossing en product in en werden voor het eerst online gejureerd en beoordeeld.

  Eureka!Cup en Eureka!Day

  Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Het project laat toepassingen zien van technologie en natuurwetenschappen in relatie tot een maatschappelijk relevant onderwerp. Samen met bedrijven en overheidsinstellingen worden ontwerpopdrachten ontwikkeld die enerzijds zo realistisch mogelijk zijn (het bedrijf is hier zelf ook mee bezig) en anderzijds aansluiten op de belevingswereld van jongeren.

  Ieder jaar werken duizenden leerlingen aan deze opdrachten van 6 grote opdrachtgevers. De opdrachten worden samen met studenten van de Technische Universiteit Twente en Stichting Techniekpromotie omgezet in een lesprogramma, waaraan de scholen gedurende 8 à 10 weken werken. Dit jaar legden Politie, Rabobank, Ingenieursbureau Amsterdam, Kuijpers, Defensie en OTIB/Wij Techniek, ieder een reëel probleem voor, waarmee de jongeren aan de slag gingen en waarvoor ze een oplossing zochten. Eureka!Cup wordt afgesloten met een groot evenement, de Eureka!Day. Hier presenteren de jongeren hun oplossing en hoe zij hiertoe gekomen zijn aan een jury bestaande uit werknemers van de opdrachtgever en vrijwilligers, veelal met een technische achtergrond.

  Eureka!Cup on Tour

  Dit jaar liep het anders; door de coronarichtlijnen konden de lessen niet meer op school plaatsvinden en kon het evenement niet doorgaan. Teleurstelling onder veel leerlingen en begeleiders was het gevolg en Stichting Techniekpromotie besloot de jureringen online te laten plaatsvinden. De teams konden hun project voortzetten – iedere leerling kon vanuit huis werken – en uiteindelijk hun logboek, hun presentatie en beeldmateriaal van hun product uploaden. Hierna werden alle inzendingen in een eerste ronde beoordeeld, waarna per opdrachtgever de top 5 werd uitgenodigd voor een online jurering in de vorm van een videogesprek met medewerkers van de opdrachtgevers.

  De opdrachtgevers waren onder de indruk van de innovatieve en creatieve inzendingen en hebben uiteindelijk als prijswinnaars geselecteerd:

  • Politie: Team Say Cheese! – Metis Montessori Lyceum Amsterdam
  • Rabobank: Team Meya!Eureka – Calvijn College Goes
  • Ingenieursbureau Amsterdam: Team De Lotus – Metis Montessori Lyceum Amsterdam
  • Kuijpers: Team MML X-press – Metis Montessori Lyceum Amsterdam
  • Defensie: De Polderboys en De Motorbende – Kaj Munk College Hoofddorp
  • OTIB/Wij Techniek: Teams Montaigne 3VA, Montaigne 3VB, Montaigne 3VC – Montaigne Lyceum Den Haag

  “Wij vonden het leuk om te zien dat er ondanks de corona-maatregelen enthousiast is gewerkt aan de opdracht. Goed om te zien dat er nieuwe aanwas voor de techniek zit aan te komen!” – Geert-Jan van Heugten, medewerker en jurylid Kuijpers

  Toekomst

  Het nieuwe seizoen gaat als vanouds van start op 1 oktober wanneer het nieuwe lesmateriaal online komt. We zorgen ervoor dat alle teams hun project digitaal kunnen laten beoordelen vanaf begin december. Tot en met begin april zal het mogelijk zijn om de producten in te sturen. Daarna zal de jury 10 genomineerde teams (per opdracht) bekendmaken, die kans maken op een plek op de bedrijfsfinale van de betreffende opdrachtgever. Uiteindelijk gaan er vijf teams door die ontvangen worden door de opdrachtgever en daar hun product mogen presenteren. Uit die vijf wordt de winnaar gekozen. Dat betekent dus dat er geen groot evenement gepland zal gaan worden waar 200 teams zich presenteren. Dat risico durven we niet te nemen. De bedrijfsfinales zullen hoogstwaarschijnlijk door het beperkt aantal deelnemers wel door kunnen gaan bij COVID-19 beperkingen en kan zelfs geheel online worden uitgevoerd als dat nodig is. Daarmee zorgen we ervoor dat alle teams beoordeeld kunnen worden en het seizoen helemaal kunnen doorlopen. Lees hier meer over de Eureka!Cup.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer