• Actueel

  • Ook deelnemer worden?

    Lees meer
    13 maart 2019

    Jet-Net & TechNet presenteert een educatieve YouTube-serie: Tech? Bekijk ’t ff!

    Vandaag presenteert Jet-Net & TechNet een educatieve YouTube-serie: Tech? Bekijk ’t ff! Hoe ziet wat leerlingen op school leren eruit in de echte wereld? Wat gebeurt er in technologische bedrijven als Urenco, Waternet, Rijkswaterstaat en Fujifilm? En waar houden professionals in deze bedrijven zich mee bezig? In de YouTube-video’s zoomt presentatrice en Instagrammer Lize Korpershoek in op een aantal bètatechnische toepassingen in deze bedrijven. Docenten kunnen de video’s als introductie van een les gebruiken en zo de praktijk de klas in halen!

    Het is voor leerlingen heel interessant om te zien hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat en om dat wat ze op school leren, in de praktijk te zien. En hoe kun je de praktijk beter de klas in halen door daadwerkelijk in het bedrijfsleven op onderzoek uit te gaan? Daarom biedt Jet-Net & TechNet met deze YouTube-serie een inkijkje in vier technologische bedrijven: Rijkswaterstaat, Fujifilm, Waternet en Urenco. In de YouTube-serie staan vier technologische bedrijven centraal: Rijkswaterstaat, Fujifilm, Waternet en Urenco. Reporter Lize Korpershoek brengt een bezoek aan deze bedrijven en licht een technisch aspect toe. Ze gaat in gesprek over de achterliggende processen door de medewerkers te vragen hoe het zit. Zo krijgen leerlingen een kijkje in de keuken van deze bedrijven én de beroepen.

    De  ontdekkingstocht van Lize

    Bij Fujifilm leggen Lauri en Michiel uit welke soorten fotopapier er zijn en hoe het chemische proces achter het ontwikkelen van een foto werkt. Uit hoeveel lagen bestaat fotopapier? Hoe worden de kleuren van een foto zichtbaar en hoe zorg je ervoor dat je er zelfs water op kunt laten vallen? Bekijk de video.

    Lize gaat met Arend van Rijkswaterstaat op ontdekkingstocht naar de verkeerslichten van de toekomst. Ze ervaren hoe je kunt communiceren met verkeerslichten en bijvoorbeeld alles op groen kunt zetten. Dat is handig zul je denken, maar welke techniek zit hier allemaal achter? En waarom is dit zo belangrijk voor bijvoorbeeld een ambulance? Lize zoekt het uit! Bekijk de video.
    De video’s van Fujifilm en Rijkswaterstaat zijn geschikt voor leerlingen uit de tweede klas vmbo.

    Bij Urenco verdiept Lize zich in de materie van iridium. Iridium is peperduur (wel vijf keer zeldzamer dan goud!), maar hoe wordt het gemaakt? En waar wordt het voor gebruikt? Monique en Wietse vertellen hoe iridiumstaafjes gebruikt worden in behandelingen tegen kanker. Hierdoor worden jaarlijks tienduizenden mensen gered! Bekijk de video.

    Bij de Calcite Factory van Waternet wordt Lize ondergedompeld in de wereld van waterontkalking. Wat doet kalk in water, hoe wordt het eruit gehaald en wat zijn de stappen die je dan neemt? En welke functie heeft calciet in het ontkalkingsproces? André en Jos leggen het je uit. Bekijk de video.
    De video’s van Urenco en Waternet – The Calcite Factory zijn geschikt voor leerlingen uit de derde klas havo/vwo.

    Jongeren enthousiasmeren voor techniek

    Met deze video’s bieden we docenten een leuke introductie op de les en willen we jongeren informeren en inspireren over de thema’s én de technologische bedrijven, zodat zij geënthousiasmeerd worden voor een technisch profiel en vervolgopleiding.

    Breng samen met Jet-Net & TechNet technologie tot leven!

     

    Terug naar overzicht

    Meer nieuws

    Nieuws - 08 mei 2023

    ‘Door corona is de context van techniek cruciaal gebleken’

    Jongeren hebben meer behoefte aan praktijkopdrachten en context in de les, dat blijkt uit dit onderzoek dat wij...

    Lees meer
    Nieuws - 03 mei 2023

    ‘Er liggen veel kansen in het verhelderen van het beeld dat leerlingen van techniek hebben’

    Ieder schooljaar zijn er opnieuw veel leerlingen die talent hebben voor bètatechniek, maar uiteindelijk niet kiezen voor een...

    Lees meer
    Nieuws - 25 april 2023

    Succesfactoren: hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel?

    De afgelopen jaren zien we een afname in het aantal jongeren dat kiest voor een technisch profiel op...

    Lees meer