• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  06 september 2018

  Jet-Net & TechNet bedrijf Waternet opent deuren tijdens WVDW

  Op 6 & 7 oktober 2018 openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea hun deuren tijdens Weekend van de Wetenschap (WvdW) voor iedereen die meer wil weten over de wondere wereld van wetenschap en technologie (W&T). Meer dan 350 locaties in Nederland geven tijdens WvdW backstage toegang aan een breed publiek. Ook Jet-Net & TechNet bedrijf Waternet opent dit weekend haar deuren.

  Het doel van dit jaarlijks terugkerend event is om het belang van W&T te onderstrepen. Iedereen in Nederland kan tijdens dit weekend zien hoe leuk, interessant, inspirerend en innovatief W&T is en hoe het bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken. De activiteiten worden bedacht en georganiseerd door de vele wetenschappelijke en/of technologische organisaties en instellingen.

  Ambassadeurs

  Ook André Kuipers, ambassadeur van het Nationaal Techniekpact, zet zich dit jaar weer in. Vanuit zijn ervaring met Techniekpactcollegetours voor basisschoolleerlingen weet hij als geen ander hoe enthousiast leerlingen worden van wetenschap en technologie. Hij is voor de tweede keer ambassadeur van WvdW en is onder andere op zondag 7 oktober bij ESA/ESTEC in Noordwijk waar hij diverse lezingen geeft over ruimtevaart. Zijn mede-ambassadeurs voor WvdW zijn kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie

  Waternet

  Op zondag 7 oktober kunnen deelnemers aan WvdW ook een bezoek brengen aan Jet-Net & TechNet bedrijf Waternet; het enige waterbedrijf in Nederland dat zorgt voor de hele waterkringloop. Waternet wil slimmer werken en wateroverlast in de stad voorkomen. Hiervoor werken ze veel samen –bijvoorbeeld met andere organisaties en studenten- en passen ze nieuwe technieken toe. De samenwerkingen hebben ervoor gezorgd dat vernieuwende projecten tot stand gebracht konden worden.

  Waternet opent op 7 oktober de deuren van het onlangs gemoderniseerd rioolwaterzuiveringsinstallatie Horstermeer. We stelden Cor Verkerk, teamleider zuiveringsbeheer bij Waternet, een aantal vragen over hun deelname aan het Weekend van de Wetenschap.

  Jullie doen voor de derde keer mee aan WvdW. Wat is voor jullie de belangrijkste reden om mee te doen?
  “Iedereen moet betalen voor zuiveringsheffing en rioolheffing. Wij vinden het belangrijk om het publiek te laten zien waar zij eigenlijk precies voor betalen. In Nederland is het gelukkig goed geregeld: we zuiveren afvalwater, maken drinkwater en houden het oppervlaktewater op peil en schoon. Maar welke wereld zit daar eigenlijk achter? Welke innovatieve technieken komen daarbij kijken? En welke energiemogelijkheden zijn er met afvalwater? Het is heel leuk om daar inzicht in te geven.”

  Wat kunnen kinderen en ouders verwachten als zij bij jullie een bezoek brengen?
  “Naast dat het belangrijk is om te leren over water, is het ook ontzettend leuk. Voor basisschoolleerlingen hebben wij bijvoorbeeld lespakketten en geven we ook gastlessen. Deze gastlessen worden op school gegeven door mensen die hier speciaal voor zijn opgeleid. Zij doen samen met de kinderen allerlei toffe proefjes, waardoor zij spelenderwijs leren over wat er gebeurt met afvalwater. Dat leren de kinderen ook door ons te bezoeken tijdens het Weekend van de Wetenschap, maar dan backstage én ze kunnen het samen met hun ouders doen!”

  Waarom vinden jullie de aandacht voor wetenschap en technologie zo belangrijk?
  “Het zuiveren van afvalwater is een technisch beroep. Het is algemeen bekend dat het belangrijk is dat kinderen al op vroege leeftijd met techniek en technologie in aanraking komen om hen te enthousiasmeren voor een beroep in de techniek. Wij hopen hen hiermee ook te interesseren in de techniek achter de wondere wereld van water.”

  Heb je nog een tip of boodschap aan andere bedrijven die overwegen mee te doen?
  “Het is gewoon ontzettend leuk! Het kost je misschien een dag, maar je krijgt veel terug. Iedere keer ben ik verbaasd over alle enthousiaste reactie die we krijgen van het publiek. Daarnaast is het leuk om je eigen werk te laten zien. Je krijgt er veel energie van: ik kan het iedereen aanraden!”

  Over WvdW

  Wilt u meer weten over het Weekend van de Wetenschap, de overige deelnemende organisaties en alle activiteiten? Bezoek dan de website: www.weekendvandewetenschap.nl.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer