• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  08 september 2016

  Jet-Net Spotlight: Wetsus

  In de Jet-Net Spotlight krijgen we de mogelijkheid Jet-Net bedrijven beter te leren kennen. In deze spotlight neemt Jos van Dalfsen het woord, Manager Talent Program bij Wetsus. We legden hem een aantal vragen voor over het Jet-Net deelnemerschap.

  Welke missie heeft Wetsus op het gebied van technologie?

  Wetsus is een onderzoeksinstituut waarin bedrijven en universiteiten Wetsus zich focussen op de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van duurzame watertechnologie. Binnen Wetsus werken op dit moment 65 PhD’s van diverse (inter)nationale universiteiten en kennisinstellingen. Zij doen promotieonderzoek naar alles op het gebied van watertechnologie; energie uit water op wekken, hergebruik van water, alternatieve drinkwaterproductie, transport en scheidingstechnologie.

  De thema’s van het onderzoek worden bepaald door de bedrijven, die zich als participant verbinden aan Wetsus. Zij benaderen Wetsus met een idee of probleem op het gebied van water. Wetsus legt vervolgens de verbinding met de juiste vakgroepen en onderzoekers die gezamenlijk met de bedrijven het traject uitzetten. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de laboratoria van Wetsus in Leeuwarden en moet uiteindelijk leiden tot innovaties die de bedrijven kunnen overnemen. Hierdoor proberen we de wereld duurzamer te maken en tevens de Nederlandse watersector te versterken.

  Wat betekent het Jet-Net deelnemerschap voor Wetsus?

  In 2007 is Wetsus gestart met een Human Capital Roadmap Water om uiteindelijk meer jongeren te interesseren voor een carrière in water. De instroom bij de opleidingen wordt uiteindelijk bepaald door de juiste profielkeuze en hun interesse voor techniek. Met lokale activiteiten en een gezamenlijke regionale aanpak met partijen uit de watersector groeide het initiatief uit tot een ‘Leerlijn Water’ waarin we op alle onderwijs niveaus programma`s ontwikkelden ter promotie van water en techniek. Met name op techniekpromotie werden steeds meer initiatieven ontplooit, waaronder Jet-Net.

  Met het deelnemerschap werd ons netwerk aanzienlijk vergroot en kregen we toegang tot bedrijven en andere netwerken die met soortgelijke programma`s bezig waren. Met name het enthousiasme dat leeft binnen de groep van Jet-Net Projectleiders werkte zeer aanstekelijk. Het delen van ervaringen, praktisch materiaal en het netwerk hebben een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van ons eigen programma.

  Welke activiteiten onderneemt Wetsus met Jet-Net scholen?

  We bieden een aantal activiteiten aan die jaarlijks terugkeren en door de scholen dus vastgelegd kunnen worden in hun planning. Naast de kort lopende activiteiten zoals gastlessen, uitleen van practica materiaal en ontwerpopdrachten bieden we ook een aantal ‘intensieve’ programma’s aan:

  • Labdagen: Een dag-vullend programma waarin maandelijks 15 leerlingen van de 3e klas havo en vwo een aantal practica uitvoeren op het gebied van watertechnologie in het laboratorium van Wetsus. Begeleid door studenten en experts uit de sector, leren de leerlingen wat watertechnologie is en ontwikkelen zij hun onderzoek vaardigheden.
  • Honours Program: Een selecte groep leerlingen (vanaf klas 2) mag een jaarlang onderzoek doen bij Wetsus. Hierbij worden zij begeleidt door experts van Wetsus en docenten van de Hogeschool van Hall Larenstein en NHL. Iedere donderdagmiddag kunnen zij toegepast onderzoek verrichten, workshops volgen en practica uitvoeren. De resultaten van het onderzoek worden uiteindelijk door de jongeren gepresenteerd op internationale Science Fairs.
  • Profielwerkstuk begeleiding: Middels de match die we maken krijgen ze begeleiding van professionals die zelf ook aan vraagstukken werken op het gebied van water. Zo levert je profielwerkstuk ook echt wat op, voor de leerling en voor de organisatie waar ze hun onderzoek uitvoeren.

  Welke ambities heeft Wetsus om verder te ondernemen met Jet-Net

  Waar we voorheen landelijke opereerden met de gezamenlijke activiteiten ligt de focus nu meer op de regio. We zijn sinds een paar jaar bezig met de ontwikkeling van Jet-Net Junior activiteiten waarbij de regionale aanpak steeds belangrijker wordt. We maken hierbij gebruik van elkaars netwerk en kunnen ook makkelijk kennis en ervaringen delen omdat je in dezelfde regio opereert. Zo heeft de RUG nu het initiatief genomen om weer een Jet-Net Quiz te organiseren voor de Noordelijke Jet-Net scholen. Deze gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat we Jet-Net meer zichtbaar maken en dat we ook een breder assortiment van activiteiten en thema`s kunnen aanbieden naast de 1 op 1 activiteiten.

  Heeft Wetsus nog een tip voor andere Jet-Net bedrijven?

  Trek op met andere Jet-Net bedrijven, leer van elkaar en maak gebruik van andermans ervaring en activiteiten. Jet-Net biedt veel meer dan aanpak met je eigen scholen en de landelijke activiteiten, vooral het enthousiasme wat er binnen het netwerk heerst, kan zeer aanstekelijk werken omdat iedereen uiteindelijk hetzelfde doel nastreeft. Je hebt meestal niet door wat er bij de andere leden speelt en gebeurt vanwege je eigen volle agenda. Ik vind het dan ook erg leuk dat dit item is ontstaan. Jet-Net is inmiddels zo groot geworden dat ik het overzicht van alle deelnemers soms ook een beetje kwijt ben. Maar middels dit item ‘ontmoet’ ik ook weer ander leden.

  Van welk Jet-Net bedrijf zou je graag iets in de volgende Jet-Net Spotlight lezen? 

  Bayards: ik heb dit bedrijf nooit ontmoet en ben wel heel benieuwd naar hun Jet-Net aanpak.

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer