• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  10 oktober 2016

  Jet-Net Spotlight: Bayards

  In de Jet-Net Spotlight krijgen Jet-Net bedrijven de mogelijkheid zichzelf te presenteren. In deze editie is Amanda Mackintosh aan het woord, New Business Development bij Bayards Aluminium Constructies B.V. Een gesprek over het Jet-Net deelnemerschap.

  Welke missie heeft Bayards op het gebied van technologie?

  “Bayards Aluminium Constructies B.V. is een erkende specialist in het ontwikkelen van hoogwaardige aluminium producten. We hebben ons volledig toegelegd op het ontwikkelen van kwalitatief hoogstaande, gewichtsbesparende en onderhoudsvrije constructies. We zijn dan ook één van de meest toonaangevende bedrijven ter wereld op het gebied van het ontwerpen, engineeren, fabriceren, construeren en installeren van complexe aluminium constructies.

  Bayards is wereldwijd actief in diverse sectoren waaronder de civiele bouw, luxejachtbouw, (wind)energie en defensie. Tevens zijn we betrokken bij projecten gerelateerd aan transport, architectuur en de hightech industrie. We streven ernaar altijd de optimale oplossing in aluminium te leveren aan onze klanten met hun uitdagende projecten, ongeacht in welke sector. Dit doen we door innovatief design, expertise, vakmanschap, R&D en de nieuwste productietechnologieën te combineren.

  Technologie staat bij Bayards hoog op de agenda. We zijn daarin erg vooruitstrevend, willen altijd de nieuwste technologieën en technieken beheersen om een zo goed mogelijk product af te kunnen leveren. Een voorbeeld daarvan is de Friction Stir Welding machine. Deze speciale lastechniek resulteert in sterkere lasverbindingen, die er ook esthetisch nog eens beter uitzien dan de traditionele lassen. Bayards heeft als een van de weinige spelers in de Europese markt een dergelijke machine in eigen bezit, en daar zijn we trots op.”

  Wat betekent het Jet-Net deelnemerschap voor Bayards?

  “Bij Bayards hebben we passie voor aluminium, dat is iets dat we allemaal delen. We geloven in de potentie van het materiaal en haar toepassingen. We zeggen niet voor niets ‘The future is bright, the future is aluminium’. Het Jet-Net lidmaatschap is voor ons dan ook tweeledig” aldus Amanda Mackintosh.

  Ten eerste is het erg belangrijk dat er in de toekomst goed technisch geschoold personeel zal zijn, en die toekomst zit nu in de schoolbanken. Daar moet je dus beginnen. Daarom hebben we bij Bayards een praktijkgerichte leerschool en traineeships voor hbo en wo afgestudeerden, om de volgende generatie op verschillende niveaus kennis te laten maken met de eindeloze mogelijkheden van aluminium. We willen namelijk blijven investeren in de toekomst, maar dan moet die generatie natuurlijk wel weten waar je als bedrijf zijnde mee bezig bent.

  Aan de ene kant willen we ook anderen informeren, inspireren en enthousiasmeren voor aluminium. Het materiaal is namelijk nog redelijk onbekend in de toepassingen die we bij Bayards kennen. De meeste mensen kennen het materiaal enkel van het alom bekende colablikje of de rol aluminiumfolie. Kennis is een van de belangrijkste aspecten binnen het succes van Bayards, en dit willen we dan ook uitdragen naar de buitenwereld. De samenwerking met Jet-Net past daarom precies in ons straatje.”

  Welke activiteiten onderneemt Bayards met Jet-Net scholen?

  “Bayards heeft in overleg met het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel een aantal activiteiten samengesteld voor de leerlingen. Hierbij hebben we rekening gehouden met de verschillende achtergronden van de leerlingen. Zo starten we in november met een introductiemiddag voor de 5vwo-leerlingen. Tijdens deze middag zullen de leerlingen voor het eerst kennismaken met Bayards, de uiteenlopende mogelijkheden die het materiaal aluminium biedt, maar ook leren wat er werk-gerelateerd zoal mogelijk is binnen een bedrijf als Bayards. Dit realiseren we door een presentatie, rondleiding door het bedrijf (productiehallen), praktijkverhalen van diverse Bayards collega’s en een quiz.

  Uiteraard wordt er t.z.t. ook voor de havo- en vmbo-leerlingen een passende introductiemiddag verzorgd. Daarnaast willen we de havo- en vwo-leerlingen de mogelijkheid bieden om binnen Bayards hun profielwerkstuk te schrijven. Voor de vmbo-leerlingen wordt er aan een meer praktijkgericht programma gewerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het meelopen in de productie.”

  Welke ambities heeft Bayards om verder te ondernemen met Jet-Net?

  “De samenwerking tussen Jet-Net en Bayards staat uiteraard nog maar in de kinderschoenen, maar het belooft een vruchtbare samenwerking te worden. Bayards ziet in ieder geval de potentie die hier ligt, en grijpt deze kans met beide handen aan. We kunnen nog veel leren van andere Jet-Net partnerbedrijven, en staan dan ook open voor de ervaringen, feedback en suggesties van andere leden” aldus Amanda.

  Heeft Bayards nog een tip voor andere Jet-Net bedrijven?

  “Zoals gezegd, is de samenwerking met het IJsselcollege nog vrij nieuw. Daarom is het nu nog wat lastig om tips te geven aan andere partnerbedrijven. Wat ik wel als tip kan meegeven, maar dan voor bedrijven die nog géén lid zijn van Jet-Net: meld je aan! Onze samenwerking met Jet-Net en het IJsselcollege is tot zover een korte, maar zeer prettige samenwerking gebleken. Het is overduidelijk hoeveel mogelijkheden een dergelijke samenwerking biedt, en wij kijken dan ook vol vertrouwen uit naar onze verdere samenwerking.”

  Van welk Jet-Net bedrijf zou je graag iets in de volgende Jet-Net Spotlight lezen? 

  Amanda: “Een van de founding fathers van Jet-Net zoals Philips of Unilever. Zij zetten zich inmiddels al 14 jaar in voor dit initiatief. Daarbij zijn dit bedrijven die al enorm ver zijn in het toepassen van big data. Ik ben erg benieuwd hoe zij terugkijken op de afgelopen 14 jaar, welke veranderingen zij zien maar in het bijzonder hoe zij kijken naar de nieuwe generatie techneuten.”

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer