Jet-Net Alumni aan het woord: “Ga praten met iemand in de techniek!”
Speciaal voor het Jet-Net jubileum spreken we met mensen uit het vak. Hoe hebben zij techniek leren kennen en hoe zien ze de toekomst? Vandaag spreken we met Maaike Trân! Maaike is nu bezig voor haar Master Engineering & Policy Analysis aan de TU Delft en is werkstudent voor het Ministerie van Defensie. Momenteel zit ze voor een half jaar in Zürich voor een uitwisseling met ETH Zürich.
Heb je altijd een technisch beroep gewild?
“Niet echt. Ik vond van alles leuk. Sport, geschiedenis, aardrijkskunde. Maar ik vond de technische onderwerpen bij Klokhuis wel altijd al super interessant. Uiteindelijk heb ik het profiel gekozen waarmee ik de meeste kanten op kon en dat was techniek! Daarna ben ik doorgegaan met het Science Programme in Maastricht. Maar ik vond het iets te gedetailleerd voor mij. Ik ben altijd meer geïnteresseerd in het grote plaatje: hoe kan je bijvoorbeeld de techniek toepassen in de samenleving? Daarom ben ik de technische bestuurskunde ingegaan.”
Hoe heb je Jet-Net leren kennen?
“Op de middelbare school werd speciaal voor het 10-jarig bestaan van Jet-Net een video getoond over de Stagedag van je Leven bij technische bedrijven. Ik was zelf erg benieuwd naar Shell en werd gekozen om langs te komen! De proefjes die ik mocht doen en de techniek die ik kreeg te zien waren heel interessant, maar zelf was ik ook heel nieuwsgierig naar de directeur van Shell toen, Dick Benschop. Ik was benieuwd hoe hij op die plek was gekomen en naar zijn advies. Ik mocht hem ontmoeten en staat me nog goed bij hoe aardig hij was. We spreken elkaar na al die tijd nog steeds af en toe! Daarom is die stagedag extra waardevol voor mij geweest.”
Bekijk hier de video over de Stagedag van je Leven van Maaike bij Shell:
Wat doe je nu?
“Momenteel studeer ik Engineering & Policy analysis aan de TU Delft. Daar leren we de brug te slaan tussen techniek en de politiek. Om gewogen beslissingen over techniek in de toekomst te kunnen maken. Maar ook om techniek te gebruiken om gewogen beslissingen over andere dingen te maken, zoals verkeersstromen en files bijvoorbeeld. Daarnaast ben ik een werkstudent voor het Ministerie van Defensie en in Zurich ben ik aan de slag voor het Ministerie van Buitenlandse zaken. Het is zo interessant om mee te kunnen denken over hun beleid!”
Wat is de toekomst van techniek?
“Techniek is helemaal geïntegreerd in onze maatschappij. We kunnen het niet meer wegdenken. En welke studie iemand ook kiest, eigenlijk is techniek daar altijd onderdeel van. Je kan het niet meer niet kiezen.
Misschien dat technische vakken, net zoals het vak Nederlands, onderdeel moet worden van ieder lespakket. Zo belangrijk is het vandaag. Dat is een grote beleidsverandering, maar door m’n opleiding denk ik er natuurlijk op die manier over na.
Uiteindelijk komt het erop neer dat techniek ontzettend breed is. Iedereen kan zijn of haar eigen interesse of passie erin kwijt. Het is zo krachtig, je kan er bijna alles mee doen en alles mee oplossen.”
Wat zou je jongeren aanraden die nog twijfelen over hun studie?
“Ga praten met iemand in de techniek! Het is enorm divers en iedereen is er voor een andere reden mee bezig. Er is niet één vaste richting, iedereen kan zijn eigen weg vinden.”