• Actueel

 • Ook deelnemer worden?

  Lees meer
  15 september 2020

  Investeer als technisch bedrijf in jong talent met Vakkanjers

  Als technisch bedrijf op zoek naar een effectieve manier om jongeren écht te enthousiasmeren voor techniek en te werken aan de vakmensen van morgen? Word dan als bedrijf coach bij Vakkanjers! Met Vakkanjers ontdekken leerlingen van groep 7 tot het laatste jaar van het vmbo hun technisch vakmanschap en werken ze aan belangrijke competenties als samenwerken, presenteren en klantcontact voor een landelijke opdrachtgever. Een bedrijf als coach helpt leerlingen verder met het ontwikkelen van deze vaardigheden.

  De technische sectoren staan te springen om goed opgeleide vakmensen. Met Vakkanjers werken scholen en bedrijven samen aan de vakmensen van de toekomst door middel van een challenge voor jaarlijks wisselende echte opdrachtgevers. Na het Rode Kruis, de Unie van Waterschappen, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Cruyff Foundation gaan de leerlingen dit schooljaar aan de slag voor het Wereld Natuur Fonds. In de ‘WWF Wildlife Challenge’ daagt het Wereld Natuur Fonds leerlingen uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken om het toenemende aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen. Leerlingen werken samen in teams van minimaal drie tot vier leerlingen aan de challenge. Van eerste schets tot werkend prototype dat ze pitchen aan de opdrachtgever, alles doen de leerlingen zelf als een bedrijf in het klein.

  Coachen als bedrijf

  Als bedrijf help je de teams op weg en blijf je ze gedurende het hele traject ondersteunen. Je helpt ze met hun daadwerkelijke technische ontwerp, maar laat de teams ook nadenken over vragen als ‘hoe pak je zo’n opdracht nou aan?’ of ‘hoe krijg je de wensen van opdrachtgever scherp?’. Zo ontwikkelen ze naast technisch vakmanschap ook skills als initiatief nemen, probleem oplossen, teamwork en klant- contact – vaardigheden die onmisbaar zijn in de razendsnel veranderende techniekwereld. Een optimale voorbereiding op een mooie loopbaan waar jouw bedrijf als coach een belangrijke bijdrage aan kan leveren! Zo helpen lokale en regionale technische bedrijven investeren zo in jong talent.

  Bedrijfsbezoek

  Een mooie aanvulling op dit traject is natuurlijk een bedrijfsbezoek waar de leerlingen kunnen zien hoe het écht is om in een technisch bedrijf te werken. Jet-Net & TechNet kan helpen om zo’n bezoek te organiseren zodat scholieren met hun eigen ogen kunnen zien hoe uitdagend de wereld van techniek is. Kennismaken met de bedrijfspraktijk en het opdoen van levensechte ervaringen is enorm belangrijk voor leerlingen om een passende beroepskeuze te kunnen maken. Zo helpt jouw bedrijf toekomstig technisch talent!

  Aanmelden en meer infomatie

  Meer informatie over hoe bedrijven en Vakkanjers samenwerken? Bekijk dan de folder. Direct aanmelden als bedrijf? Ga dan naar www.jet-netloket.nl/vakkanjers.

  Coach van vorig jaar deelt zijn ervaring

  Johan Laros, Commercieel Directeur van Drukkerij Altorffer deed vorig jaar met zijn bedrijf mee aan Vakkanjers Junior en deelt zijn ervaringen:

  “Het is onvoorstelbaar hoe innovatief, creatief en enthousiast de jeugd is. Ze gingen direct vol enthousiasme aan de slag met de opdracht. De verschillen in ideeën waren groot, maar ze waren allemaal anders, verrassend en leuk. Sommigen goed uitvoerbaar, anderen helemaal niet, maar het zet je hoe dan ook als volwassen professional aan het denken buiten de gebaande paden. Kinderen zijn nog onbegrensd in hun denken, dus onderschat ze niet, ook al zijn ze nog maar 11 jaar oud. Vooral de meiden springen eruit omdat ze nog geen last hebben van vooroordelen. Het winnende team van vorig jaar bestond ook enkel uit meiden en zij hadden een briljant simpel en goed uitvoerbaar idee, fantastisch! Bedrijven zouden veel meer gebruik moeten maken van het meedenken en de creativiteit van kinderen. Vooral voor bedrijven die schreeuwen om personeel is het essentieel om de deuren voor kinderen te openen: dat heeft zoveel meer impact en is veel goedkoper dan ze op latere leeftijd proberen te werven. Dat is niks nieuws: wij deden 25 jaar geleden al bedrijfsbezoeken en ik kan me nog goed herinneren dat een jongetje tegen zijn moeder zei ‘mama, hier ga ik later werken’. Die jongen is 15 jaar lang onze collega geweest. Zo zie je maar: kinderen jong laten zien en ervaren wat techniek is, werkt.”

  Terug naar overzicht

  Meer nieuws

  Nieuws - 04 april 2024

  Jet-Net herinneringen uit het veld

  De afgelopen jaren hebben verschillende regiocoördinatoren, docenten en managers van bedrijven zich ingezet voor techniekpromotie onder jongeren samen...

  Lees meer
  Nieuws - 26 maart 2024

  Jet-Net gaat regionaal verder

  De landelijke aansturing en organisatie van activiteiten en campagnes van Jet-Net stopt, maar het concept gaat regionaal verder....

  Lees meer
  Nieuws - 06 maart 2024

  Career Days van start in Zwolle

  Deze week vinden op woensdag en donderdag de Career Days plaats! De aftrap is woensdag in Zwolle waar...

  Lees meer