Inspiratie voor onderwijs op afstand: voortgezet onderwijs
Nu alle scholen gesloten zijn, werken mensen in het onderwijs er hard aan om leerlingen en studenten toch hun lessen te laten volgen. We leven met jullie mee. Er wordt met man en macht gewerkt om leerlingen geen achterstand te laten oplopen, dáár ligt nu vanzelfsprekend de prioriteit. In dit artikel hebben we alle opties op een rij gezet waarmee je op afstand aan de slag kan met wetenschap- en techniekonderwijs zodra je wat meer tijd hebt. Zo kun je inspiratie opdoen voor je lessen, die hopelijk snel weer opgepakt kunnen worden.
Activiteiten voor professionals in het voortgezet onderwijs
Volg onderstaande links voor kennis en inspiratie over wetenschap- en techniekonderwijs in het voortgezet onderwijs die je op afstand kan volgen:
INSPIRATIELES 7 WERELDEN VAN TECHNIEK
Met de interactieve ‘inspiratieles 7 werelden van techniek’ ontdekken leerlingen uit de onderbouw van het vmbo en de havo dat techniek overal is. In één lesuur met filmpjes, interactieve opdrachten en 7x een mini-quiz komen leerlingen erachter wat de mogelijkheden per wereld zijn. Leerlingen kunnen de les ook zelf thuis doorlopen.
VIDEO’S OVER DE 7 WERELDEN VAN TECHNIEK
Benieuwd hoe de 7 werelden van techniek eruit zien? In deze video’s vertellen Naz, Jesse, Joep, Mike, Mylène, Eldin en Peter in welke wereld zij werken en hoe hun baan eruit zien. Zeven inspirerende verhalen die laten zien dat techniek breder is dan je denkt! Bekijk hier de playlist.
WHITEPAPERS: LOOPBAANORIËNTATIE EN OUDERBETROKKENHEID & LOB EN TECHNIEK
In deze twee whitepapers lees je hoe je de samenwerking met leerlingen en ouders rondom techniekoriëntatie op een efficiënte manier aanpakt én welke hulpmiddelen je daarvoor in kunt zetten. En krijg je tips om jongeren praktijkervaringen in de techniek te geven die ertoe doen.
Lees hier de whitepaper LOB en techniek. En lees hier de whitepaper Loopbaanoriëntatie en ouderbetrokkenheid
WERKBOEK BÈTA&TECHMENTALITY
Dit werkboek helpt teams van vo-scholen om te onderzoeken en te bespreken wat er mogelijk en nodig is om meer leerlingen te interesseren voor techniek en technologie. Als je hier tijd voor hebt, kun je dit onderwerp wellicht op afstand met elkaar onder de loep nemen de komende periode. Het werkboek met het Bèta&TechMentality-model geeft je inzicht in wat werkt en hoe je dat stapsgewijs kunt toepassen. Download hier het werkboek.
VIDEO’S VAN VAKKANJERS
Deze Do It Yourself-video’s voor leerlingen laten zien hoe je kunt zandstralen, een popcornmachine kunt maken en nog veel meer leuke experimenten kunt doen. Zo hoeven leerlingen zich niet te vervelen. Bekijk hier de inspirerende video’s.
BEDRIJFSBEZOEK VOOR LEERLINGEN VANUIT HUIS
Tech? Bekijk ’t ff! Hoe ziet wat leerlingen op school leren eruit in de echte wereld? Wat gebeurt er in technologische bedrijven? En waar houden professionals in deze bedrijven zich mee bezig? In de YouTube-video’s zoomt presentatrice en Instagrammer Lize Korpershoek in op een aantal bètatechnische toepassingen in deze bedrijven. Vier video’s om thuis te kijken:
- Tech? Bekijk ’t ff! – Lize Korpershoek gaat langs bij Waternet
- Tech? Bekijk ’t ff! – Lize Korpershoek op bezoek bij Urenco
- Tech? Bekijk ’t ff! – Lize Korpershoek op pad met Rijkswaterstaat
- Tech? Bekijk ’t ff! – Lize Korpershoek neemt een kijkje bij Fujifilm
IN ZES STAPPEN NAAR EEN GESLAAGD PROJECT VANUIT HUIS
Hebben jouw leerlingen moeite met het opstarten van schoolprojecten vanuit huis? Stuur ze deze 6 video’s voor tips over een goede planning en uitvoering van hun groepsopdrachten. De video’s zijn gemaakt voor leerlingen die meedoen aan het Vakkanjer-programma van Jet-Net & TechNet. Speciaal voor middelbare scholieren die nu thuis aan een project moeten werken, stellen we die video’s nu ook hier beschikbaar.